Lapkričio viduryje Šiaulių apskrities policija paskelbė, kad paskutiniu metu sulaukė vyrų kreipimųsi, kuriuose šie pasakoja internetu susipažinę su moterimi, o vėliau nukentėję realių pasimatymų metu. Pasirodė, kad Kuršėnuose gyvenanti jauna moteris prisiviliodavo romantiškų santykių trokštančius vyrus ir juos su bendrininkais apiplėšdavo. Kaip skelbia policija, jau žinomi du nukentėjusieji, tačiau jų gali būti ir daugiau.

Pasiūlė susipažinti su pussesere

Vienas iš policijai žinomų nukentėjusiųjų – 58 metų vyras iš Druskininkų. Ieškodamas širdies draugės internete jis paskelbė ieškantis rimtos moters. Į jo skelbimą atsiliepė moteris, kuri pasiūlė susitikti. Pora susitarė susitikti Kauno autobusų stotyje. Situacija pasisuko kita linkme, kai naujoji pažįstama pasiūlė vykti į Pakruojo rajoną ir susipažinti su ten neva gyvenančia pussesere.

Netikėtai atsirado ir automobilis su moters pažįstamu. Trijulė išvyko į Pakruojo rajoną. Tačiau po kurio laiko automobilis įsuko į mišką. Čia Druskininkų gyventojas buvo sumuštas, iš jo atimtas mobilusis telefonas, klausos aparatas, piniginė, kurioje buvo elektroninės bankininkystės duomenys, 60 eurų ir asmens tapatybės kortelė. Iš viso padaryta 1660 eurų žala.

Sumuštą vyrą nusikaltėliai paliko miške. Šis negalėjo suprasti, kur yra, tačiau pėsčiomis pasiekė Pakruojo rajone esančią sodybą. Jos šeimininkas iškvietė policiją. Medikai Druskininkų gyventojui nustatė ne tik veido sumušimą ir nubrozdinimą, bet ir smegenų sukrėtimą, plaštakos piršto lūžį.

Tai ne vienintelis paskutiniu metu Lietuvoje užfiksuotas atvejis, kai prisidengiant internetinėmis pažintimis bandoma pasipelnyti finansiškai.

Vilniaus miesto pirmasis policijos komisariatas, atliekantis ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, kreipėsi visuomenės pagalbos ieškant vyro, kuris pažinčių svetainėse susipažįsta su moterimis ir apgaule iš jų išvilioja pinigus.

Pinigų netenka ne tik susitikę gyvai

Šiaulių apskrities vyriausiojo komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriaus viršininkas Redas Vaišvilas pasakojo, kad situacijų, kai prisidengiant romantiniame pažintimi internete išviliojami pinigai iš patiklių gyventojų, yra ne viena. Be to, gyventojai nukenčia ne tik fiziškai susitikę su nauju pažįstamu, kaip nutiko Druskininkų gyventojui, bet ir niekada taip ir nesutikę žmogaus gyvai.

„Neretai pinigai išviliojami prisidengiant neva asmenine nelaime. Būta atvejų, kai išviliojami bankininkystės prisijungimo kodai ir taip iššluojamos sąskaitos“, – kalbėjo jis.

Pasak policijos atstovo, yra tekę tirti ir keletą atvejų, kai nuo interneto sukčių, apsimetusių potencialiais partneriais, nukentėjo vienišos, pagyvenusios moterys. Jos patiki, kad susipažino su Amerikos ar kitų šalių turtingais karininkais ir vėliau, jiems paprašius, perveda pinigų. Yra buvęs ir toks atvejis, kai moteris užstatė savo namus, ir pervedė internete sutiktam „širdies draugui“ pinigus į sąskaitą Afrikoje. Dažnai sukčiai nevengia internetinį romaną megzti ir keletą mėnesių, kol įgaus kitos pusės pasitikėjimą.

„Kalbant apie vyrą, nukentėjusį Pakruojo rajone, jis su moterimi buvo tiesiogiai susitikęs, tačiau neretai būna, kad nukenčiama ir vien bendraujant nuotoliniu būdu“, – pabrėžė policijos pareigūnas.

R. Vaišvilas patarė visuomet išlikti budriems ir suprasti, kad kol su žmogumi nesusitikta gyvai, už internetinės tapatybės gali slypėti visai kitas žmogus. Pasak jo, nuo tokių sukčių nukenčia ne tik vyresnio amžiaus žmonės. Į sukčių pinkles kartais patenka ir jaunimas.

Todėl prieš dalijantis bet kokia asmenine informacija reikėtų gerai pagalvoti, ar tai nėra tiesiog bandymas išvilioti pinigų. Budriems reikėtų išlikti ir vykstant į pirmą susitikimą su internete sutiktu žmogumi: susitikimui geriau rinktis viešas vietas, kuriose yra daug žmonių.

Įtarimų turėtų sukelti ir romantiškų susirašinėjimų draugo staiga atsiradę prašymai padėti finansiškai neva nutikus asmeninei nelaimei.

„Jei esant virtualiai pažinčiai prašoma pinigų, tai dažnu atveju tai ir bus sukčiavimas. Juk jei žmonės kuria naujus santykius, vargu, ar po kelių susirašinėjimų jau prašys pinigų“, – svarstė R. Vaišvilas.

Policijos pareigūnas įspėjo, kad internetiniam draugui pervedus pinigų gali būti labai sunku išsiaiškinti nusikaltimą, tuo labiau – susigrąžinti pinigus. Neretai pinigai nukeliauja į sąskaitą Afrikoje, kur aiškinantis nusikaltimus tarptautinis bendradarbiavimas sudėtingas.

Užsakymo nr.: PT_82840517