1. BŪSTO PASIRINKIMAS

Klientas kreipiasi į pardavimo atstovus, apžiūri jį dominančius projektus bei jo poreikius atitinkančius butus ir išsirenka jam patinkantį būstą.

2. BŪSTO REZERVAVIMAS

Dažnu atveju patikusį būstą klientas gali rezervuoti žodžiu, finansiškai neįsipareigodamas. Dalis NT plėtotojų sutinka butą rezervuoti keletui darbo dienų, kiti – net savaitei. Tuo tarpu galima savo sprendimą geriau apgalvoti, pasitarti su banku.

Tačiau būna atvejų, kai nemokama rezervacija negalima, sprendimą reikia priimti iškart arba rizikuoti, kad butas bus nupirktas.

3. SPRENDIMAS DĖL BŪSTO ĮSIGIJIMO

Klientas, apsisprendęs dėl būsto, kurį nori įsigyti, apdailos įrengimo ir būstui įsigyti skiriamos sumos, kreipiasi į pardavimo atstovą (būsto paskolos atveju – gavęs preliminarų atsakymą dėl paskolos dydžio iš banko).

4. PRELIMINARI BŪSTO PIRKIMO–PARDAVIMO SUTARTIS

Preliminari būsto pirkimo–pardavimo sutartis yra derinama ir pasirašoma su pardavimo atstovu. Ja klientas įsipareigoja įsigyti būstą.

5. UŽSTATAS

Užstato dydis gali svyruoti nuo kelių šimtų eurų iki 15 proc. nuo turto vertės. Sutarto dydžio užstatas turi būti sumokėtas į sąskaitą, nurodytą Preliminarioje sutartyje, per 1–10 kalendorinių dienų nuo Preliminarios sutarties pasirašymo.

Siekdami konkurencinio pranašumo, kai kurie NT plėtotojai sutinka užstatą gauti dalimis pagal suderintą grafiką (pavyzdžiui, iki statybų pabaigos).

Kaina: iki 15 proc. nuo turto vertės.

Būsto pirkimas

6. PRANEŠIMAS NR. 1: DĖL BŪSTO PERDAVIMO

Prieš pat užbaigiant statybas, jeigu namas yra statomas, arba sutartą dieną, jeigu namas pastatytas, gaunamas kvietimas nurodytą dieną atvykti ir priimti atliktų darbų – pasirašyti darbų atlikimo aktą.

Kai kurie NT plėtotojai būstą perduoda pirkėjui prieš pasirašant notarinę pirkimo – pardavimo sutartį tam, kad būtų galima kuo anksčiau pradėti apdailos darbus, kiti – po notarinės sutarties arba po galutinio apmokėjimo.

7. BŪSTO PERDAVIMAS PIRKĖJUI

Būsto perdavimo metu pasirašomas darbų atlikimo aktas. Nuo šios dienos pirkėjas gali pradėti būsto apdailą. Taip pat nuo būsto perdavimo momento pirkėjas yra atsakingas už visas eksploatacines ir administracines būsto išlaidas. Būsto pirkėjui pradedamos teikti komunalinės paslaugos, už kurias jis moka tiesiogiai paslaugų tiekėjui arba namo administratoriui.

8. SUSITARIMAS SU BANKU DĖL BŪSTO PASKOLOS

Jeigu būstas įsigyjamas naudojantis paskola, bankas suformuoja klientui pasiūlymą arba išduoda garantinį raštą. Arba pasirašoma kredito sutartis, kurioje įtvirtinamos visos paskolos ilguoju laikotarpiu galiojančios sąlygos bei banko marža.

Pirkėjas su banku pasirašo Būsto paskolos sutartį ne anksčiau nei likus 6–12 mėnesių iki statybų pabaigos ir gali būti tikras, kad, praėjus šiam laikotarpiui, kai namas bus pastatytas, banko sąlygos nesikeis. Pirkėjas bus užtikrintas, kad būstą galės įsigyti su paskola.

9. TURTO VERTINIMAS

Jeigu reikalauja bankas, detalųjį turto vertinimą atlieka bankui priimtini turto vertintojai. Bankai dažniausiai nereikalauja papildomo didžiųjų NT plėtotojų turto vertinimo, todėl klientas gali būti tikras, kad turtas bus įvertintas pirkimo kaina.

Kaina: 120–150 Eur.

10. PASTATO ENERGINIS SERTIFIKATAS

Prieš pasirašydamas su pardavėju notarinę būsto pirkimo–pardavimo sutartį, pirkėjas yra supažindinamas su pastatui išduotu energinio naudingumo sertifikatu.

11. NOTARINĖ BŪSTO PIRKIMO–PARDAVIMO SUTARTIS

Notarinė būsto pirkimo–pardavimo sutartis pasirašoma nurodytame notaro biure. Notarines išlaidas apmoka klientas.

Kaina: 0,45 proc. nuo turto vertės – fiziniams asmenims, 0,5 proc. nuo turto vertės – juridiniams asmenims

12. TURTO REGISTRAVIMAS

Turto nuosavybė registruojama VšĮ „Registrų centras“. Nuosavybę registruoja notaras.

Kaina: 25–200 Eur.

13. SUTARTIS SU ADMINISTRATORIUM

Pirkėjas, pasirašydamas būsto notarinę sutartį, pasirašo sutartį su pastatą administruojančia įmone.

14. BŪSTO PASKOLOS SUTARTIS

Pirkėjas, pristatęs notarinę pirkimo–pardavimo sutartį bankui, pasirašo su juo būsto paskolos sutartį. Sutarties administravimo mokestis mokamas pagal banko įkainius.

Banko atsiskaitymas už įsigytą būstą įvykdomas, kai pirkėjas atlieka šiuos veiksmus: pasirašo notarinę būsto pirkimo–pardavimo sutartį, registruoja ir apdraudžia turtą, registruoja įkeitimo lakštą.

Kaina: 0,2–0,4 proc. nuo paskolos sumos.

Būsto pirkimas

15. TURTO DRAUDIMAS

Turtas turi būti apdraustas banko naudai banko rekomenduotoje draudimo bendrovėje.

Kaina: 30–100 Eur per metus

16. ĮKEITIMO LAKŠTO REGISTRAVIMAS

Įkeitimo lakštą hipotekoje registruoja pasirinktas notaras.

Kaina: 0,2 proc. nuo turto vertės + 50 Eur – fiziniams asmenims. 0,3 proc. nuo turto vertės + 50 Eur – juridiniams asmenims.

17. VISIŠKAS KLIENTO ATSISKAITYMAS SU PARDAVĖJU


Klientas privalo per 30 d. nuo notarinės sutarties pasirašymo registruoti ir apdrausti turtą, taip pat registruoti įkeitimo lakštą, kad bankas galėtų pervesti pinigus pardavėjui už pirkėjo perkamą turtą.

18. PRANEŠIMAS NR. 2: DĖL VISIŠKO ATSISKAITYMO

Per 30 d. nuo pinigų pervedimo į pardavėjo sąskaitą pirkėjas kreipiasi į pardavėją dėl pažymos apie visišką atsiskaitymą. Išduota pažyma turi būti registruota VĮ „Registrų centras“.

19. KOMUNALINĖS PASLAUGOS

Pirkėjas, pasirašęs notarinę būsto pirkimo–pardavimo sutartį, sudaro tiesioginę paslaugų sutartį su elektrą, šilumą, vandenį tiekiančiomis įmonėmis.

20.APDAILA

Apdailos darbai vidutiniškai trunka apie 3–4 mėnesius. Interjero projektas dažniausiai kuriamas 1–2 mėnesius, todėl tuo reikėtų pasirūpinti iš anksto.

Vis dažniau butai parduodami su visa apdaila, nes, perkant būstą su statytojo apdaila, yra galimybė gauti iki 85 proc. dydžio paskolą nuo bendros pirkinio sumos: būstas + apdaila + automobilio stovėjimo vieta + sandėliukas.

Kaina: nuo 350 Eur už 1 kv. m.


21. LAIMINGAS ĮSIKŪRIMAS


Atlikę visus būsto įsigijimo žingsnius galite įsikurti naujuose namuose ir lengviau atsikvėpti.