Šis žingsnis smarkiai supykdė Kiniją, kuri iš karto iškvietė pasiaiškinti JAV diplomatą ir pagrasino atsakomosiomis priemonėmis.

JAV įstatymų leidėjai taip pat pritarė priemonei, kuria būtų uždrausta parduoti ašarines dujas, gumines kulkas ir kitą įrangą, kurias saugumo pajėgos Honkonge naudoja beveik pusmetį trunkantiems demokratijos šalininkų protestams slopinti.

Kinijos užsienio reikalų viceministras Ma Zhaoxu iškvietė JAV reikalų patikėtinio pareigas einantį Williamą Kleiną, kad pareikštų „griežtą protestą“ ir pareikalautų JAV neleisti šiam projektui tapti įstatymu. JAV ambasadorius Terry Branstadas šiuo metu yra išvykęs iš Kinijos.

„Antraip kinai imsis griežtų priemonių, kad tai ryžtingai atremtų... Amerikiečiai turi patirti visas pasekmes“, – sakoma pareiškime.

Kinija taip pat piktai reagavo, kai JAV Atstovų Rūmai praėjusį mėnesį priėmė panašią priemonę.

Pagal Senato priimtą Honkongo žmogaus teisių ir demokratijos aktą JAV prezidentas turėtų kiekvienais metais iš naujo svarstyti Vašingtono Honkongui suteiktą prekybai palankų statusą.

Įstatymo projekte taip pat numatomos sankcijos Honkongo ir Kinijos pareigūnams, pažeidinėjantiems žmogaus teises, įskaitant vadinamuosius ypatinguosius perdavimus, kai žmonės pagrobiami vienoje valstybėje ir apeinant teisines procedūras perduodami kitai valstybei.

Senatas „pasiuntė aiškią žinią honkongiečiams, kovojantiems už savo ilgai puoselėtas laisves: mes jus girdime, mes ir toliau jus palaikome ir mes nestovėsime nieko nedarydami, kai Pekinas griauna jūsų autonomiją“, sakė respublikonų senatorius Marco Rubio.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas pareiškė, kad JAV tikslas yra „remti ekstremistus ir smurtinius elementus“, kurie „bando kelti chaosą Honkonge“ ir įgyvendinti „piktą sąmokslą trukdyti Kinijos vystymuisi pasinaudojant Honkongo klausimu“.

JAV Atstovų Rūmai ir Senatas dabar suderins abu tekstus ir sujungs juos į vieną įstatymo projektą, kuris po patvirtinimo Kongrese bus pateiktas prezidentui Donaldui Trumpui pasirašyti.