„Labai priklauso nuo darbdavio. Jei jis yra lankstus, tai ar bus tie tėvadieniai, ar ne, klausimo nebus. Jeigu darbdavys labai fiksuoja tavo laiką ir yra orientuotas į tai, kiek būni darbe, o ne ką tu padarai, tai tada ir tie du tėvadieniai nepadės, nes darbdaviui gali trukdyti. Šiaip tai būtų geriau, jei oficialiai būtų ir vieną vaiką auginantiems“, – LNK žinioms sakė mama Indra.

Kitos kalbintos mamos, sako, kad skiriant tėvadienius daugiau vaikų auginančioms šeimoms, ignoruojama vieną vaiką auginančios šeimos, ar vieniši tėvai.

„Tiek vienas, tiek du, tiek trys vaikai nusipelnė gauti lygų ir vienodą laiką tėvų dėmesio. Man atrodo, kad ir tiems, kurie vieną augina, turėtų turėti tą galimybę“, – savo poziciją dėstė kita mama.

„Tokia nuoskauda yra, kad čia vos ne toks spaudimas, jog reikia antro ar trečio vaiko. Tikrai būtų šaunu, jei ir vieną vaiką auginantiems padarytų tą tėvadienį“, – svarstė kita mama.

Galimybe naudotis laisva diena ir vieną vaiką auginantiems tėvams siūlo prezidentas Gitanas Nausėda. Jo patarėjas Simonas Krėpšta sakė, kad ne visi darbdaviai geranoriškai žiūri į papildomas laisvas dienas.

„Labai nedaug darbuotojų naudojasi savo privilegijomis, suteiktomis įstatymais. Tai suponuoja, kad ne visi darbdaviai labai geranoriškai žiūri į tas papildomas laisvas dienas, kurios šiuo metu yra suteiktos. Galvojame, kad tai būtų papildomas impulsas tartis darbdaviams, kalbėtis su savo darbuotojais“, – sakė prezidento patarėjas.

Darbdaviai skaičiuoja, kad prezidento siūlomos Darbo kodekso pataisos kainuos kelis šimtus milijonų eurų. Lietuvos darbdavių konfederacijos atstovas Vytautas Vidmantas Zimnickas LNK žinioms sakė, kad nuostolis bus stipriai jaučiamas.

„Tai yra pakankamai ženklūs nuostoliai, nes suprantate, nebus sukurta pridėtinė vertė, bet kažkas tai turės šitą darbą padaryti. Mes automatiškai išjungiame, arba mes turime papildomai organizuoti darbo jėgą“, – kalbėjo Lietuvos darbdavių konfederacijos atstovas.

Pašnekovas tikina, kad darbdaviai dabar ir taip lankstūs darbuotojų atžvilgiu. Tad įstatymų įteisinti tėvadienius už vieną vaiką nėra būtinybės. O profsąjungos sako, jog turi kitokių žinių.

„Kaip viešajame sektoriuje labai per daug problemų mes nematome. Tačiau privačiam sektoriuje, ypač tiems darbuotojams, kurie dirba pamaininį darbą slenkančiu grafiku, ten problemų yra. Nes kažkas turi juos pavaduoti ir tai komplikuoja patį gyvenimą darbe“, – LNK žinioms sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Aiškėjant, kad vieningo sprendimo dėl tėvadienio už vieną vaiką Trišalėje taryboje pasiekti nepavyks, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo iš viso atsisakyti laisvadienių. Ministerijos viceministrė Eglė Radišauskienė tikino, kad verta pradėti galvoti apie kitus mechanizmus.

„Kitose valstybėse yra tam tikras darbo dienų skaičius per metus. Jas galima skirti ir vaiko priežiūrai ir senyvo amžiaus tėvams slaugyti. Ir visa kita. Tiesiog reikia galvoti apie kitus mechanizmus“, – aiškino ji.

Darbo kodekso pakeitimai paliestų maždaug 300 tūkst. žmonių. Gitanas Nausėda siūlė įstatymo pataisas priimti dar Seimo rudens sesijoje, tačiau nežinia, ar tai pavyks. Yra sutarta Seimui teikti tik su trišale taryba suderintas Darbo kodekso pataisas.