Parlamentaras siūlo 400 eurų NPD kitąmet pritaikyti iki 1,5 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) uždirbantiems asmenims, o nuo 2021-ųjų – iki 1,3 VDU (dabar 1289 eurai).

„Tokia mokestinė lengvata bus socialiai teisingesnė“, – antradienį komitete teigė A. Butkevičius.

Jis pabrėžia, kad sulėtinus NPD didinimą, labiausiai nukentės mažiausias pajamas gaunantys gyventojai, todėl jis siūlo palikti suplanuotus NPD dydžius, bet kiek nuleisti pajamų lubas jų taikymui.

Valdantieji pripažįsta, kad NPD didinti po 100 eurų kasmet buvo „per didelė ambicija“.

2018-ųjų vasarą Seimas buvo nutaręs, kad 400 eurų NPD kitąmet, o 500 eurų – nuo 2021-ųjų būtų taikomas iki 2 VDU uždirbantiems gyventojams.

Seime svarstomas grupės parlamentarų siūlymas kasmet NPD kelti ne po 100 eurų, o po po 50 eurų.

Galutinį sprendimą dėl pataisos komitetas priims trečiadienį.

Finansų ministras Vilius Šapoka anksčiau yra teigęs, kad NPD didinimas yra viena efektyviausių priemonių mažinti skurdą.

Premjeras Saulius Skvernelis yra sakęs, kad jau priimtas neformalus sprendimas NPD didinti mažiau nei buvo numatyta ir sutaupytos dėl to lėšos numatytos kitų metų valstybės biudžete.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, kuriame daugumą sudaro valdantieji, jau yra nepritaręs planams 2020-2021 metais lėčiau didinti NPD.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)