Svarbu prisiminti – negalima valyti iškart po valgio

Burnos higienistės Indrės Dautartienės nuomone, valyti dantis prieš pusryčius – būtina: „Mano nuomone, reikėtų dantis valyti prieš pusryčius, nes prabudus ryte burnos kvapas būna prastas dėl bakterijų, todėl reikia išvalyti. Po pusryčių galima prasiskalauti arba, jei labai norisi, dar šiek tiek pavalyti, bet prieš pusryčius – būtinai.“

Indrė Dautartienė

Kita kalbinta pašnekovė, „Skraidentos“ burnos higienistė Dovilė Turkovė, sakė, jog iš tiesų vieno atsakymo nėra. Svarbiausia žinoti, kad negalima valytis dantų iškart po valgio, nes dėl padidėjusios rūgštinės terpės burnoje galime pakenkti emaliui. Tad jeigu norime valyti dantis po pusryčių, turime pavalgę palaukti bent pusvalandį, kad būtų atkurtas burnos pH.

„Aš pati labiau esu už dantų, liežuvio valymąsi vos atsikėlus, taip iš karto pašaliname per naktį atsiradusias bakterijas ir apnašas. Pavalgome, praskalaujame burną vandeniu, jei norisi, dar galima pakramtyti kramtomąją gumą be cukraus, ir galime eiti dirbti“, – patarė Dovilė Turkovė.

Dovilė Turkovė

Gydytoja odontologė Agilė Martušytė sako, jog jei ryte skubate ir žinote, kad nebus laiko laukti, dantis reikėtų valyti prieš pusryčius ir po jų gerai išskalauti vandeniu.

„Prieš pusryčius ar po jų valyti dantis – gan dažnas klausimas. Iš esmės vieno atsakymo, ko gero, neturėsime, tad reiktų atsižvelgti, kokius pusryčius valgome“, – sakė A. Martušytė.

Pasak jos, jei per pusryčius geriate kavos, vartojate cukraus turinčių produktų, burnos ertmėje susidaro rūgščių ir iškart po tokių pusryčių valytis dantis nėra sveika: lengvai pažeidžiamas emalis. Pavalgius reiktų luktelėti bent 30 minučių ir tik tuomet valyti.

Agilė Martušytė
„Valytis dantis galima tiek prieš pusryčius, tiek po jų, svarbu tai padaryti teisingai. Jei dantis valomės prieš pusryčius, pašaliname susikaupusį apnašą miego metu, tuomet po pusryčių užtenka burną praskalauti skalavimo skysčiu. Tik ne gydomuoju. bet paprastu, skirtu kasdieniam naudojimui, arba – kaskart pavalgius pasistengti skalauti burną vandeniu. Jei dantis valomės po pusryčių, pavalgius derėtų palaukti 0,5-1 val., kol burnoje nusistovės rūgščių ir šarmų pusiausvyra“, – sakė „Angitia“ klinikos odontologas Mindaugas Gaučys.

Valyti būtina ir liežuvį

Sveikos gyvensenos konsultantės Astos Keturkienės nuomone, valgyti reikia švariais dantimis. Be to, prideda, kad jokiu būdu negalime pamirši nuvalyti ir liežuvio, nes ant jo lieka maisto likučių, nusilupusio epitelio ląstelių, seilių, toksinų. Gydytoja sako, kad tai puiki terpė daugintis bakterijoms.

„Valgant nesveiką maistą, produktų su cukrumi, burnos ertmėje dauginasi bakterijos, cukrų naudoja kaip maistą, taip gaminasi rūgštys, jos tirpdo dantų emalį ir sukelia ėduonį“, – pasakojo sveikos gyvensenos konsultantė.

Asta Keturkienė

Pasak jos, yra atlikta daug klinikinių tyrimų apie liežuvio valymą. Reguliariai valant liežuvį mažėja rizika susirgti bet kokiomis burnos ertmės ligomis, gerėja burnos kvapas ir pamažu detoksikuojamas visas kūnas. Kai yra storas apnašų sluoksnis, žmogus gali nejausti skonio. Dėl to prastės virškinimas, padidės tikimybė apsinuodyti valgyti netinkamu maistu.

„Įdomus dalykas – Indijoje auga toks medis nimbamedis, vietiniai jo šakeles pakramto ir valosi dantis. Jo mediena pluoštinė, o aliejus turi be galo daug gydomųjų savybių – antivirusinių, saugančių nuo mikrobų. Dantų pastos su nimbamedžiais ir mūsų vaistinėse yra. Dar dantys valomi ir su šio augalo miltukais“, – sakė A. Keturkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)