„Grupė užtikrina tiek ESO, tiek kitų antrinių bendrovių patronavimo funkcijų vykdymą ir reikalingą pagalbą, susijusią bendrovių valdymu“, – BNS sakė „Ignitis grupės“ Ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius.

Investuotojų asociacija antradienį pranešė, kad „Ignitis grupė“ įvedė valdymo mokestį biržoje listinguojamai antrinei įmonei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO). Asociacijos teigimu, beveik 6 mln. eurų vertės valdymo paslaugų sutartis pasirašyta šiemet birželio 13 dieną, tačiau apie tai neskelbta.

Pasak A. Ketleriaus, valdymo sutartis su ESO nėra nauja, ją įmonė buvo sudariusi ir 2016 metais.

„Šių metų gegužę pasibaigė seniau galiojusi sutartis, todėl buvo sudaryta nauja sutartis trejiems metams. Jos vertė – 6 mln. eurų – yra maksimali suma visam trejų metų laikotarpiui ir bus išnaudota pagal faktinį poreikį“, – BNS aiškino A. Ketlerius.

Jo teigimu, informacija apie ESO valdymo paslaugų sutartį vadovaujantis Akcinių bendrovių įstatymo nustatyta tvarka buvo paskelbta ESO internetiniame puslapyje skiltyje Investuotojams.

„Vadovaujantis reguliavimu, per biržą papildomas pranešimas skelbiamas tais atvejais, kai sandoris daro reikšmingą įtaką įmonei, jos finansams, turtui, įsipareigojimams. Šiuo atveju taip nėra“, – pabrėžė A. Ketlerius.

Tuo metu Investuotojų asociacijos valdybos narė Sigita Pranckėnaitė tvirtino, kad apie ESO įvestą valdymo mokestį nebuvo rašoma nei pačios „Ignitis grupės“, nei ESO ketvirtinėse ataskaitose, apie tai nežinojo ir asociacijos apklausti fondų valdytojai bei finansų analitikai.

„Valdymo mokesčių įvedimas listinguojamoms bendrovėms, nedavus galimybės apie tai pasisakyti smulkiesiems akcininkams yra gerųjų korporatyvinio valdymo praktikų pažeidimas. Tokio mokesčio įvedimas mažina ESO akcijų patrauklumą ir jų kainą“, – pranešime žiniasklaidai aiškino S. Pranckėnaitė.

„Ignitis grupė“ yra pasiūliusi ESO ir kitos antrinės įmonės „Ignitis gamyba“ (buvusi „Lietuvos energijos gamyba“) akcijas išbraukti iš biržos sąrašų.

Investuotojų asociacija šiuo metu buria grupę, kuri sieks, kad ESO ir „Ignitis gamybos“ akcininkams būtų pasiūlyta turimas akcijas konvertuoti į viešą akcijų pasiūlymą (IPO) planuojančios „Ignitis grupės“ akcijas ir taip išlaikyti dalyvavimą energetikos įmonių kapitale.

ESO ir „Ignitis gamybos“ akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilnaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.