Pokalbis buvo smulkiai perpasakotas Atstovų rūmų apkaltos tyrėjams penktadienį vykusiame uždarame teismo posėdyje. Jį perpasakojo JAV ambasados Ukrainoje politinis patarėjas Davidas Holmesas, pridėdamas tiesioginių žinių apie D. Trumpo elgesį prie bylos įkalčių, kuriuos renka demokratai.

Kaip praneša CNN, D. Holmeso pranešime taip pat minimas JAV ambasadorius Europos Sąjungoje Gordonas Sondlandas, kuris tuo metu telefonu kalbėjosi su D. Trumpu ir kuris šią savaitę turėtų liudyti viešai.

Pasak D. Holmeso, po liepos 26 d. Kijeve įvykusio susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu jis, G. Sondlandas ir dar du ambasados darbuotojai nuvyko į restoraną, iš kurio ambasadorius paskambino D. Trumpui ir pasakė, kad V. Zelenskis jam „mielai sulįs į subinę“.

D. Trumpas, kuris kalbėjo pakankamai garsiai, kad nugirstų ir D. Holmesas, paklausė: „Vadinasi, jis imsis to tyrimo?“ – akivaizdi nuoroda į buvusio viceprezidento Joe Bideno tyrimą ir 2016 m. rinkimus, kurių siekti Ukrainą ragino D. Trumpas ir jo sąjungininkai.

Anot D. Holmeso, G. Sondlandas atsakė – „jis tai padarys“, pridurdamas, kad V. Zelenskis padarys „bet ką, ko paprašysi“.

Davidas Holmesas

D. Holmesas sako vėliau G. Sondlando paklausęs, ar prezidentui rūpi Ukraina, ir G. Sondlandas atsakęs, jog D. Trumpui „Ukraina – š*do vietoje“.

„Paklausiau, kodėl, ir ambasadorius Sondlandas pareiškė, jog prezidentui rūpi tik „dideli dalykai“, – liudijo D. Holmesas, kaip rašoma CNN paviešintame dokumente. – Atkreipiau jo dėmesį į tai, kad Ukrainoje ir vyksta „dideli dalykai“, kaip antai karas su Rusija, bet ambasadorius Sondlandas atšovė turįs galvoje „didelius dalykus“, kurie naudingi prezidentui, tokie kaip „Bideno tyrimas“.“

D. Holmeso liudijimas atmeta du pagrindinius respublikonų gynybos argumentus apkaltos byloje: esą liudytojai iki šiol neturėjo tiesioginių žinių apie įvykius ir D. Trumpas nebuvo tiesiogiai įsipainiojęs.

Jis kalbėjosi su tyrėjais tą pačią dieną, kai buvusi JAV ambasadorė Ukrainoje Marie Yovanovitch stojo prieš Rūmų žvalgybos komitetą dramatiškame viešajame klausyme.

Pagrindas apkaltai


G. Sondlando skambutis prezidentui įvyko kitą dieną po to, kai D. Trumpas kalbėjosi su V. Zelenskiu telefonu ir paklausė Ukrainos lyderio apie Bideno tyrimą bei nepagrįstą demokratų internetinio pašto serverio sąmokslo teoriją.

Kiti liudytojai patvirtino, kad D. Trumpas atsisakė suteikti Ukrainai žadėtą pagalbą, o V. Zelenskiui – Baltųjų rūmų vizitą, kol šis nesutiks pradėti tyrimų.

Praėjusią savaitę demokratai D. Trumpo taikytą spaudimą pradėjo apibūdinti kaip „kyšininkavimą“ – nusikaltimą, kurį Konstitucija konkrečiai įvardija kaip pagrindą apkaltai.

D. Trumpo ir G. Sondlando telefono pokalbį pirmą kartą trečiadienį paviešino Williamas Tayloras, šiuo metu – aukščiausias JAV diplomatas Ukrainoje; jis tai padarė per pirmąjį viešą Žvalgybos komiteto surengtą apkaltos klausymą.
W. Tayloras pasakė, kad pokalbį nugirdo vienas iš jo darbuotojų, nors jis to dar nežinojo praėjusį mėnesį, kai davė asmeninius parodymus.

Žvalgybos komiteto respublikonai W. Tayloro parodymus atmetė kaip nuogirdas. D. Holmeso liudijimai – jau kita kalba, nes tuo metu jis buvo kartu su G. Sondlandu. D. Holmesas išsamiai apibūdino pokalbį, kuris vyko „lauko terasoje“ prie vyno butelio, kurį pasidalijo G. Sondlandas, D. Holmesas ir kiti du padėjėjai.

Gordonas Sondlandas

„Nors ambasadorius Sondlandas nebuvo įjungęs garsiakalbio, aš girdėjau prezidento balsą sklindant iš telefono, – teigė D. Holmesas. – Prezidento balsas buvo labai garsus ir atpažįstamas, o ambasadorius Sondlandas laikė telefoną atitraukęs nuo ausies, greičiausiai dėl to garsumo.“

„Velnias, Rudy“


Šis pokalbis bus vienas iš pagrindinių klausimų, kurio gali tikėtis G. Sondlandas per viešąjį klausymą šią savaitę. G. Sondlandas, viešbučių tinklo įkūrėjas, paaukojęs 1 milijoną dolerių D. Trumpo inauguraciniam komitetui, jau atsakė į daugybę klausimų pateikdamas parodymus praėjusį mėnesį. Jis tvirtino, kad reikšmingų detalių neprisimena.

Vėliau jis pateikė komiteto nariams laišką, prašydamas pakeisti savo duotus parodymus ir nurodydamas aiškesnį ryšį tarp D. Trumpo reikalautų tyrimų ir pagalbos Ukrainai, kurios administracija neskyrė.

„Geriausia, ką jis gali padaryti dėl savęs, šio tyrimo ir savo pareigos Konstitucijai – ir toliau bendradarbiauti su mumis, – apie būsimą G. Sondlando klausymą sakė Kalifornijos demokratas ir Žvalgybos komiteto narys Ericas Swalwellas. – Tyrimų metu neretai pasitaiko, kad liudytojai neišduoda visos informacijos arba ne viską prisimena, o vėliau jų prisiminimai gali keistis dėl įvairiausių priežasčių.“

D. Holmesas savo parodymuose taip pat detalizavo bendrą Valstybės departamento pareigūnų nepasitenkinimą tuo, kokį vaidmenį JAV užsienio politikoje atliko Rudy Giulianis, asmeninis D. Trumpo advokatas.

Negana to, kad R. Giulianis darė spaudimą JAV ir Ukrainos pareigūnams tirti D. Trumpo politinius priešininkus, jis dažnai pasisakydavo apie Ukrainą žiniasklaidoje, tvirtindamas, kad dirba savo kliento, JAV prezidento, vardu.

Prisimindamas pokalbį po vieno iš R. Giulianio pasirodymų televizijoje, D. Holmesas teigė: „Pamenu, kaip ambasadorius Sondlandas pareiškė: „Velnias, Rudy. Kas kartą, kai Rudy kur nors įsivelia, jis būtinai viską suš*ka.“