Kaipgi pagerinti neverbalinės komunikacijos įgūdžius? Toliau pateikti patarimai ne tik padės išmokti efektyvių nežodinio bendravimo būdų, bet ir pasufleruos, kaip tinkamai suprasti pašnekovų kūno kalbą.

Neignoruokite siunčiamų neverbalinių signalų

Informaciją žmonės perduoda labai įvairiai, todėl būtina atkreipti dėmesį į tokius dalykus kaip akių kontaktas, gestai, stovėsena, kūno judesiai ir balso tonas. Per šiuos signalus pavyksta gauti įvairios, žodžiais neišreikštos informacijos.

Taip pat atminkite, kad atidžiai stebint pašnekovų elgesį neišvengiamai gerėja ir asmeniniai neverbalinio bendravimo įgūdžiai.

Stenkitės pastebėti žodžiams prieštaraujančius judesius

Jei pašnekovo mimika ir gestai neatitinka jo sakomų žodžių, privalote suklusti. Tarkim, gali būti, kad žmogus tvirtina esąs patenkintas, bet jo antakiai suraukti, o žvilgsnis – nukreiptas į grindis.

Kaip rodo tyrimai, žodžių ir neverbalinių signalų nesutapimas paprastai reiškia, kad žmogui svarbu ne tai, kas sakoma, o tai, kas jo mintyse: žodžiais neišreikštos emocijos, jausmai ir nuotaika. Todėl pastebėję, kad pašnekovas sako viena, tačiau jo kūno kalba byloja visai ką kita, dėmesį turėtumėte sutelkti kaip tik į neverbalinius signalus.

Klausykite, kaip kinta balso tonas

Neįtikėtinai daug išduoda ir balso tonas. Iš jo galima spręsti, kad žmogus apimtas entuziazmo arba, atvirkščiai – apatijos, yra nudžiugęs arba supykęs.

Pamėginkite pastebėti, kokį poveikį jūsų pačių balso tonas daro aplinkiniams, kaip jis pakoreguoja žmonių reakcijas. Tikra tiesa, kad išmokus valdyti balso toną pavyksta kalbant sudėlioti tinkamus akcentus, kitaip sakant, atkreipti pašnekovų dėmesį į jums rūpimus dalykus.

Pavyzdžiui, norint parodyti nuoširdų susidomėjimą, išreikšti entuziazmą, balsas turi skambėti gyvai, žvaliai pakiliai. Įvairiai moduliuojant balsą pavyksta ne tik pademonstruoti savo požiūrį į konkretų reiškinį ar kt., bet ir priversti žmones įdėmiai jūsų klausyti.

Išnaudokite akių kontakto galią

Gebėjimas išlaikyti akių kontaktą – vienas iš efektyviausių komunikacinių įgūdžių. Kai žmogus nežiūri pašnekovui į akis, gali kilti įtarimas, kad jis kažką slepia, stengiasi išsisukti nuo tiesaus atsakymo. Kita vertus, pernelyg įkyrus stebeilijimasis į akis gali būti palaikytas konfrontacija, įžūlumu noru įbauginti.

Tinkamas akių kontaktas tikrai nėra mėginimas priremti pašnekovą žvilgsniu, įdėmiai spoksant jam į akis. Anot bendravimo ekspertų, kitam žmogui į akis derėtų žiūrėti ne ilgiau kaip penkias sekundes – tokio laiko tikrai pakanka akių kontaktui užmegzti. Akimis reikia stengtis kontaktuoti kuo natūraliau, kad nė vienas iš pokalbio dalyvių nesijaustų įsitempęs ar sutrikdytas.

Sąmoningai siųskite konkrečius signalus

Atminkite, kad prasmingas žinutes mes siunčiame ir verbalinės, ir neverbalinės komunikacijos kanalais. Todėl tai, ką pasakome žodžiais, galime pakoreguoti tam tikrais veiksmais. Kūno kalba – efektyvi priemonė teiginių įtaigai padidinti. Ypač sėkmingai ja pasinaudoti galima per pristatymus arba sakant kalbą didelei auditorijai.

Tarkim, jei jūsų tikslas – pademonstruoti, kad gerai išmanote pristatomą temą ir esate pasirengę atsakyti į bet kurį klausimą, turėtumėte siųsti tokius neverbalinius signalus, iš kurių būtų aišku, kad pasitikite savimi. Ką tokiu atveju daryti? Tvirtai stovėti vienoje vietoje, kūno svorį paskirsčius ant abiejų kojų, atlošti pečius, nesigūžti. Tai – žmogaus, kuris pasitiki savimi, poza.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)