Apie tai, kad JAV teisėsauga išbraukė devynis įtarimus iš trylikos ir paliko tik keturis, viešai buvo paskelbta tik N. Venckienei jau kalint Čikagos kalėjime. Ji jame kalėjo nuo praėjusių metų vasario, iki šių metų lapkričio. Visą šį laiką N. Venckienės advokatai įvairiais skundais ir prašymais siekė, kad ekstradicija būtų sustabdyta, tačiau šių metų rugsėjį N. Venckienės sūnus Karolis Venckus pranešė, kad kova baigta – buvo išnaudotos visos galimybės.

Rugsėjo 27-ąją „Facebook“ paskyroje paskelbęs apie tai, kad nebeliko kliūčių N. Venckienę pargabenti į Lietuvą, K. Venckus pasidžiaugė, kad kova nenuėjo veltui, nes įtarimų sąrašas sumenko iki keturių.

Tačiau oficialiame dokumente dėl ikiteisminio tyrimo atskyrimo ir nutraukimo, kuris buvo išsiuntinėtas su ikiteisminiu tyrimu susijusiems asmenims, nurodoma, kad JAV teisėsauga dar 2015-aisiais Lietuvą informavo, kad asmuo gali būti perduotas tik dėl 5 įtarimų, o vėliau šį sąrašą dar sumažino iki keturių.

JAV 8 įtarimus atmetė dar 2015-aisiais

2015-ųjų spalio 22 d., kai Lietuva kreipėsi į JAV prašydama išduoti N. Venckienę Lietuvos Respublikai ir leisti ją patraukti baudžiamojon atsakomybėn pagal trylika nurodytų įtarimų, Lietuvai buvo pateiktas atsakymas, kad asmuo gali būti perduotas tik dėl šių penkių veikų: Lietuvos Respublikos (LR BK) 25 str. ir 167 str. „Neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas“, LR BK 231 str. „Trukdymas antstolio veiklai“, LR BK 245 str. „Teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymas“, LR BK 140 str. 1 d. „Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas“ ir LR BK 286 str. „Pasipriešinimas valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui“.

Kai N. Venckienė JAV pareigūnų buvo suimta, iš karto paaiškėjo, kad įtarimų sąrašas dar sutrumpės.

Neringa Venckienė Kauno apylinkės teisme

N. Venckienė buvo suimta 2018 metų vasario 21-ąją, tos pačios dienos nutarimu ir 23-iosios dienos sprendimu, Ilinojaus šiaurinės apygardos teismo teisėjas Daniel G. Martin nusprendė, kad N. Venckienė Lietuvai turėtų būti perduota dėl keturių įtarimų: LR BK 231 str. 1 str., LR BK 286 str., LR BK 140 str. ir LR BK 245 str. (dėl jų ji šį lapkritį ir buvo perduota).

2018-ųjų balandžio 20-ąją JAV valstybės departamentas priėmė sprendimą išduoti N. Venckienę Lietuvos Respublikai ir leisti ją patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl keturių aukščiau įvardytų nusikalstamų veikų. Praėjusių metų balandį paskelbtame sprendime buvo nurodyta, kad dėl kitų nusikalstamų veikų ekstradicija nesuteikiama.

JAV, perduodama N. Venckienę, Generalinei prokuratūrai turėjo nurodyti savo sprendimo (perduoti tik dėl keturių įtarimų) priežastis, tačiau prokuratūra apie ekstradicijos detales nėra linkusi atvirauti.

JAV paliko tik su vienu įvykiu susijusius įtarimus: mergaitės perdavimu iš Kedžių namų jos mamai Laimutei Stankūnaitei.

JAV išbraukė įtarimus dėl neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo

Iš pradžių JAV buvo nusprendusi, kad N. Venckienė gali būti perduota dėl įtarimų penkiomis nusikalstamomis veikomis, tačiau vėliau nusprendė iš sąrašo išbraukti LR BK 25 str. ir 167 str. „Neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas“.

Lietuvos teisėsauga buvo pareiškusi įtarimus N. Venckienei dėl Vaido Milinio šmeižimo organizavimo, neteisėto informacijos apie asmenų privatų gyvenimą rinkimo ir neteisėto informacijos apie privatų asmenų gyvenimą atskleidimo ir panaudojimo.

Įtarimai dėl neteisėto informacijos apie privatų asmenų gyvenimą rinkimo buvo pareikšti ir N. Venckienės pusbroliui Tadui Skučui, kuris šių metų lapkričio pradžioje mirė po sunkios ligos.

Neringa Venckienė Kauno apylinkės teisme

Dar 2016-ųjų gegužę Kauno apygardos prokuratūra iš prieš N. Venckienę pradėto ikiteisminio tyrimo atskyrė T. Skučui inkriminuotas nusikalstamas veikas, numatytas BK 167 str. Tų pačių metų rugpjūtį T. Skučas buvo grįžęs į Lietuvą duoti parodymus ir grįžo atgal į Vokietiją, į kurią išvyko 2013-aisiais. Jam išvykus, buvo paskelbta jo paieška.

Lietuvos teisėsauga N. Venckienę įtarė subūrus organizuotą asmenų grupę, vadovavus jai ir organizavus Vaido Milinio šmeižimą, neteisėtą asmenų sekimą, siekiant neteisėtai rinkti informaciją apie privatų asmenų gyvenimą bei neteisėtai atskleisti ir panaudoti informaciją apie asmenų privatų gyvenimą.

N. Venckienė buvo įtariama ir neteisėtu informacijos ir apie Andrių Ūsą, ir L. Stankūnaitės advokatą Gintarą Černiauską bei Loretą Kraujutaitienę rinkimu. Visų jų artimieji arba jie patys kreipėsi dėl civilinės žalos atlyginimo.

Advokatė L. Kraujutaitienė gynė L. Stankūnaitės interesus. Advokatės gyvybė po sunkios ligos užgeso 2016-aisiais.

Vaidas Milinis buvo įvardijamas kaip trečias Drąsiaus Kedžio kaltinimų pedofilija sulaukęs asmuo. Beje, trečiasis asmuo buvo įvardytas kaip „Aidas“, tik vėliau buvo iškelta versija, kad tai gali būti jaunas kaunietis, Kauno apygardos teismo, kuriame dirbo N. Venckienė, pirmininko įsūnis Vaidas.

Andrius Ūsas mįslingai žuvo nukritęs nuo keturračio ir paskendęs sekliame upelyje.

Generalinė prokuratūra N. Venckienei buvo pareiškusi trylika įtarimų:

167 str. 1 d.: neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas, už kurį baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

168 str. 1 d.: neteisėtas informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimas ar panaudojimas, už kurį baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

313 str. 2 d.: mirusiojo atminimo paniekinimas, viešai paskleidžiant apie mirusįjį melagingus prasimanymus, už kurį baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

153 str.: jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimas, už kurį baudžiama laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

163 str.: piktnaudžiavimas tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis, už ką baudžiama bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

232 str.: nepagarba teismui, už ką baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

245 str.: teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymas, už ką baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

228 str. 2 d.: piktnaudžiavimas, siekiant turtinės ar kitokios asmeninės naudos, už ką baudžiama bauda arba laisvės atėmimu iki septynerių metų.

231 str. 1 d.: trukdymas teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai, už ką baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

140 str. 1 d.: fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas, už ką baudžiama viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

286 str.: pasipriešinimas valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, už ką baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

154 str. 2 d.: šmeižimas asmens, neva padarius sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinyje, už ką baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

236 str. 1 d.: asmens melagingas apskundimas įstaigai ar pareigūnui, turinčiam teisę pradėti baudžiamąjį persekiojimą, už ką baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.