– Kaip įprastai pradedate dieną?

– Miegas man yra labai svarbus, todėl stengiuosi miegoti bent 7-8 val. kiekvieną dieną ir, gerai išsimiegojus, iškart pradėti darbingą dieną. Jei spėju, stengiuosi ryte bent 10-15 minučių pamedituoti ir bėgu pro duris. Besiruošdama išklausau svarbiausias pasaulio naujienas per BBC radiją, pakeliui gerai susiplanuoju dienos darbus.

– Kokią knygą/filmą rekomenduotumėte perskaityti/pamatyti kiekvienam? Kodėl?

– Pastaraisiais metais atradau naują pomėgį: kosmologiją. Brian Greene knyga „The Fabric of the Cosmos“ atvėrė man įstabius žinių horizontus. Rekomenduočiau ją visiems naujų pasaulių atradėjams. Knygų skaitau nemažai, šiuo metu Kristinos Sabaliauskaitės „Petro Imperatorė“, italų literatūros meistro Carlo Emilio Gadda „That Awful Mess on Via Merulana“ ir Stephen Hawking „Trumpa laiko istorija“.

– Ko išmokote iš blogiausio turėto vadovo?

– Nesivelti į nereikalingas diskusijas. Nesvarbu, kas teisus, svarbu, kad niekas netrukdytų atlikti darbų.

Ada Jonušė

– Koks buvo pirmasis jūsų darbas? Kokią svarbiausią pamoką ten išmokote?

– Pirmas ilgesnis darbas buvo studijų laikais Berlyne - tai buvo padavėjos darbas vokiškų patiekalų restorane. Nei darbas, nei atmosfera restorane lengvi nebuvo. Tačiau išmokau nekreipti dėmesio ir koncentruotis į vieną dalyką: patenkintus klientus. Tai man padėjo ir užsidirbti, ir būti nuolat reikalingai. Nesistengiau tapti gera kolegų ir vadovų draugė, o uždirbti, didinti pardavimus ir gerų atsiliepimų skaičių.

– Kokį geriausią patarimą esate gavusi?

– „Survival is everything“ – „Išgyvenimas yra viskas“. Tokį patarimą man davė vienos sėkmingos naujos technologijų kompanijos vadovas JAV, kai paklausiau, kokiu keliu man kreipti savo kompaniją. Nesvarbu, ar pasirinksime vieną, ar kitą kelią, įtiksim vieniems ar kitiems investuotojams, svarbiausia yra užtikrinti kompanijos išgyvenimą, o tada jau susidėlios ir kiti elementai.

– Kokį blogiausią patarimą esate gavusi?

– Blogi patarimai dažnai atrodo geri, o tik daug vėliau pasimato jų vertė. Po kurio laiko pamačiau, kad patarimas dirbti su savo silpnybėmis vietoj to, kad stiprinčiau stiprybes nebuvo geras. Esu tokia, kokia esu. Žmonės iš esmės nesikeičia. Neverta telkti dėmesį į tai, kas nesiseka. Geriau daryti dar geriau tai, kas sekasi.

– Kas jums padeda išlikti produktyviai?

– Miegas, poilsio ir visiško atsijungimo etapai, meditacija.

Ada Jonušė

– Kaip išvengiate perdegimo?

– Prieš dvejus metus atsidūriau ant perdegimo ribos: dirbdavau po daugybę valandų dienomis ir naktimis, visiškai nebegalėdavau užmigti, tapau labai jautri, kiekvieną dieną dėl ko nors verkdavau. Tąkart labai padėjo mano vyras Martinas. Iš to pasimokiau ir pasižadėjau sau, kad niekada vėl tokioje padėtyje neatsidursiu. Dabar visada skiriu laiko atsijungti nuo darbo, išjungti telefoną, neskaityti žinučių savaitgaliais ar vakarais grįžus po darbų namo. Aišku, pasitaiko išimčių, tačiau ribas nubrėžiau labai aiškias. Niekas mirties patale nėra pasakęs: „Šiame gyvenime per mažai dirbau“.

– Ko dabar mokotės? Kuo jums tai svarbu?

– Ką tik pradėjau Harvardo kursą apie Šekspyro tragediją „Otelas“ internetinėje mokymųsi platformoje. Man svarbu nuolat pasikrauti naujų žinių ir patirčių, taip jaučiu, kad neužsistoviu vienoje vietoje. Šekspyras yra vertinamas ir mylimas 400 metų. Tai nemirštantis genijus, iš kurio įdomu mokytis. Beje, kursas yra visiškai nemokamas ir labai įdomus. Šiandien bet kas gali baigti geriausius pasaulio universitetus.

– Kaip manote, kokios svarbiausios lyderio savybės?

– Aš kaip vadovė noriu sudaryti kuo geresnes sąlygas kolegoms dirbti ir atskleisti savo talentus. Sumažinti pašalinį triukšmą, aiškiai komunikuoti tikslus. Geri lyderiai, su kuriais dirbau, yra atviri, palaikantys, išradingi.

– Kokie jūsų darbo principai? Ar yra dalykų, dėl kurių nė nediskutuojate?

– Man svarbus autentiškumas, atvirumas bei padaryti darbai. Daug kas gali būti vizionieriais, tačiau geriau jau žengtas vienas žingsnis nei ilgas plepėjimas. Labai nemėgstu apkalbų, man tiesiog baisiai nuobodu. Bet kas, ką darau, turi būti smagu: kad turėtume progų pasijuokti ir pajuokauti. Jei tai neįmanoma, jei atmosfera prasta, neverta nei pradėti. Darbe praleidžiame apie 80% savo budraus laiko. Tai nėra „tik darbas“, o mūsų didžioji gyvenimo dalis.

– Kaip susidorojate su įtampa ir stresu?

– Svarbiausias priešnuodis prieš stresą man yra meditacija. Medituodama išmokau, kad stresas neegzistuoja. Tai yra mūsų reakcija į įvairius įvykius. Jei sugebame įsijausti į savo kūną ir tas reakcijas aptikti, tada dingsta ir stresas. Taip pat labai mėgstu šokti, vakarėlius, gyvą muziką, daug juoktis su draugais – puiki proga išsikrauti ir pamiršti visas bėdas.

– Kam skirtumėte laiką, jei turėtumėte jo daugiau?

Mokausi nebesakyti „Nėra laiko“. Laiko yra labai daug. Viskas vyksta šią akimirką, kuri yra amžina. Tiesiog turime vienokius ar kitokius prioritetus. Šiuo metu esu patenkinta tuo, kaip juos susidėliojau. Noriu sutikti daugiau naujų įdomių žmonių, todėl šiame etape stengiuosi tam skirti daugiau dėmesio.

„Lyderės“ – tai straipsnių ciklas su sėkmingomis, vadovaujančias pareigas užimančiomis bei savo pavyzdžiu įkvepiančiomis moterimis. Joms užduodami tie patys klausimai, kurie apima svarbiausias profesines pamokas, susidorojimą su stresu ir atsakomybe bei laisvo laiko valdymą. Kiekvieną penktadienį – interviu su nauja lydere.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)