Sinoptikė laidoje pastarųjų savaičių orus pavadino neįprastais ir tikino, kad šiluma tęsis iki kitos savaitės pradžios.

„Šią savaitę turėjome ne vieną rekordą. Ketvirtadienio naktį turėjome labai šiltą, buvo 8-10 laipsnių šilumos. Ankstesniais lapkričio mėnesiais net dieną taip nebūdavo šilta. Penktadienis jau šiek tiek vėsesnis, ši diena tokia išskirtinė iš visos labai šiltos savaitės. Penktadienis apsiniaukęs ir vėsokas. Temperatūra siekia apie 10-11 laipsnių.

Nepaisant to, ši diena gana šilta. Vidutinė paros temperatūra šiuo metu Lietuvoje turėtų būti 1-3 laipsniai, bet dabar ji yra ženkliai aukštesnė, vidutinė paros temperatūra siekia net 8-10 laipsnių. Tai mums yra neįprasta, dar neįprasčiau tai, kad tokios šilumos bangos laikosi kelias dienas. Kalbant apie kitą savaitę, pirmadienis jau turbūt paskutinė tokia šilta diena. Turėjome beveik visą savaitę neįprastos šilumos“, – kalbėjo sinoptikė.

Anot jos, rekordų esame turėję ir anksčiau. Pavyzdžiui 1968 metais lapkričio mėnesį vieną dieną buvo net 19 laipsnių šilumos.

Izolda Marcinonienė

„Kalbant apie rekordus, dar jų turėjome 2010 metais, kai lapkritis taip pat buvo labai šiltas. Maksimali dienos temperatūra siekė net 15 laipsnių. Toks rekordas buvo fiksuotas Kybartuose, bet, tiesa, būta ir labai šaltų lapkričio mėnesių. Pavyzdžiui, 1968 metais lapkričio mėnesį buvo net -18 laipsnių Varėnoje.

Žinoma, tokia temperatūra fiksuota naktį. Absoliutus aukščiausios temperatūros rekordas buvo fiksuotas taip pat 1968 metais lapkričio pirmosiomis dienomis, kai siekė 19 laipsnių, o absoliutus šalčio rekordas siekė 23 laipsnius šalčio. Tokia temperatūra retai siekia net žiemą, tai nutiko Varėnoje 1998 metais“, – laidoje sakė I.Marcinonienė.

Moters teigimu, artimiausios savaitės bus šiltesnės už normą.

„Duomenys rodo, kad likusios lapkričio savaitės bus gana šiltos. Ilgalaikės prognozės rodo, kad bus ir šiltesnės savaitės už normą, ir bus bus mažiau kritulių“, – tvirtino ji.

Anot sinoptikės, šeštadienio dieną dangų dengs tankūs debesys, saulė pro debesis pasirodys tik vietomis, didesnė tikimybė Pietų Lietuvoje. Žymesnio lietaus nenumatoma, nebent kai kur nukris keli smulkūs lietaus lašai ar silpnai padulksnos. Pūs stiprokas pietryčių vėjas. Į šalį plūs šilto oro masė, temperatūra įdienojus pakils iki 7-11 laipsnių.

„Panašu, kad šeštadienį bus saulės prošvaisčių, nors naktį dar palis“, – sakė sinoptikė.

Sekmadienio naktį pragiedrulių pasirodys jau daugelyje rajonų, žymesnio lietaus būti neturėtų. Kai kuriose vietovėse nusidrieks neilgai trunkantis rūkas. Pietryčių vėjas aprims. Į šalį ims plūsti dar didesnė šiluma, todėl temperatūra naktį pažemės tik iki 4-9 laipsnių.

Sekmadienio dieną bus ir tankių debesų ir giedresnio dangaus plotų, tankesni debesys turėtų dengti pietrytinius šalies rajonus. Žymesnio lietaus nenumatoma. Nestiprus vėjas toliau pūs iš pietryčių. Termometrai, plūstant labai šiltam orui, popietę rodys 9-13 laipsnių šilumą.

Pirmadienį orai keisis nežymiai. Vyraus debesuoti su pragiedruliais orai, lietaus tikimybė maža. Vėjas pūs iš pietryčių, vidutiniu stiprumu. Naktį temperatūra pažemės iki 4-9, dieną pakils iki 9-13 laipsnių šilumos.