G. Nausėda penktadienį suteikė malonę dviem dėl šnipinėjimo 2017 metais nuteistiems Rusijos piliečiams Nikolajui Filipčenkai ir Sergejui Moisejenkai. Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos SVR direktorius Sergejus Naryškinas pareiškė, kad Rusija į tai atsakys „veidrodinėmis priemonėmis“.

Klausimų žurnalistams užduoti nebuvo galimybės. Komentarų šia tema laukė ir keletas spaudos atstovų iš Norvegijos.

Apie tai, kad į Lietuvą sėkmingai grąžinti du piliečiai, Jevgenijus Mataitis ir Arstidas Tamošaitis, prezidentą informavo D. Jauniškis.

G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Vytautas Žukas kalbėjo apie sėkmingą operaciją.

„VSD vadovas ką tik informavo prezidentą apie tai, kad du Lietuvos piliečiai: Jevgenijus Mataitis ir Arstidas Tamošaitis, buvo sugrąžinti į Lietuvą ir šiuo metu grįžta į savo šeimas. Kartu su dviem Lietuvos piliečiais kartu į Lietuvą grąžintas ir Norvegijos pilietis Frod Berg, kuris šiandien perduotas Norvegijos ambasadai Lietuvoje“, – prezidentūroje žurnalistams sakė J. V. Žukas.

Darius Jauniškis

Jis teigė, kad šiandien vidudienį Lietuvos ir Rusijos pasienyje įvyko operacija, kurios metu Rusijoje kalėję Lietuvos ir Norvegijos piliečiai atvyko į Lietuvą. O Rusijai perduoti du jų šalies piliečiai.

„Džiaugiamės ilga ir sudėtinga, daugybės institucijų darbo, pareikalavusia operacija, į kurią asmeniškai buvo įsitraukęs ir prezidentas“, – sakė G. Nausėdos patarėjas.

Jis dėkojo į Lietuvą grąžintų piliečių šeimoms už kantrybę ir pasitikėjimą.

„Valstybė privalo ginti savo piliečius ir išnaudoti tam visus galimus įrankius. Piliečiai turi žinoti, kad valstybė jų nepaliks, tai viena esminių pasitikėjimo savo šalimi prielaidų“, – penktadienį prezidentūroje sakė patarėjas.

Daugiau komentarų nebus

VSD vadovas D. Jauniškis žurnalistams sakė, jog džiaugiasi įvykusia operacija.

„Šiandien, lapkričio 15 dieną, vidurdienį, sėkmingai įvykdyta pasikeitimo operacija. Ir noriu pasidžiaugti, kad Lietuvos piliečiai Jevgenijus Mataitis ir Arstidas Tamošaitis ir Novegijos pilietis sėkmingai grįžo į Lietuvą. Apsikeitimas įvyko vienam iš Lietuvos pasienio kontrolės postų. Ši operacija buvo kruopščiai suplanuota ir įvykdyta patyrusių žvalgybos pareigūnų. Noriu pasakyti daug komplimentų jiems. (…) Dėkoju šalies prezidentui iš ryžtą“, – sakė VSD vadovas.

„Šiuo metu Lietuvos piliečiai yra pakeliui pas savo šeimos narius, gerbiant jų ir jų šeimų privatumą, manau, kad daugiau komentuoti būtų nemoralu“, – sakė VSD vadovas. Pridurdamas, jog apgailestauja, tačiau daugiau detalių atskleisti jis negali.

VSD vadovas D. Jauniškis žurnalistams sakė, kad daugiau komentarų, nei kad buvo pasakyta penktadienį, nebus pateikiama.

„Todėl komentarų šia tema daugiau nebus“, – sakė VSD vadovas.

Šia žinia feisbuke suskubo džiaugtis ir pats prezidentas. Jis rašė, kad džiaugiasi, jog į šeimas grįžo jų nariai.

„Džiaugiuosi, kad artimieji pagaliau sulaukė savo vyrų, tėvų, sūnų. Ačiū visiems už kantrybę ir pasitikėjimą savo šalimi, kurios pamatinė pareiga – ginti savo žmonių teises ir laisvę. Bet kokia politika netenka prasmės, jeigu nematome jos galutinio tikslo – žmogaus ir jo artimųjų išgyvenimų“, – rašė G. Nausėda.

Apibrėžė įstatymu

BNS šaltinių teigimu, pagal susitarimą Maskva turėtų suteikti malonę dviem Rusijoje kalinamiems Lietuvos piliečiams Jevgenijui Mataičiui ir Arstidui Tamošaičiui, nuteistiems 2016 metais.

Maskvos teismas Lietuvos pilietį A. Tamošaitį nuteisė kalėti 12 metų, Karaliaučiaus srities teismas dvigubą Lietuvos ir Rusijos pilietybę turinčiam J. Mataičiui skyrė 13 metų nelaisvės.

Maskva teigia, kad jiedu vykdė Lietuvos karinės žvalgybos užduotis. Lietuvos pareigūnai ryšio su šiais asmenimis niekada nekomentavo.

Pagal susitarimą Rusija tuo pat metu taip pat gali suteikti malonę už šnipinėjimą nuteistam Norvegijos piliečiui, buvusiam pasieniečiui Frodei Bergui.

Darius Jauniškis, Gitanas Nausėda

N. Filipčenko Lietuvoje buvo nuteistas dešimčiai metų nelaisvės. Lietuvos teisėsaugos teigimu, jis buvo kadrinis Federalinis saugumo tarnybos FSB darbuotojas.

Karininkas S. Moisejenka dėl Lietuvos karininko užverbavimo buvo nubaustas dešimt su puse metų nelaisvės.

Rusams malonė suteikta remiantis šią savaitę įsigaliojusia Baudžiamojo kodekso nuostata, kuri reglamentuoja apsikeitimą šnipais.