Šiais metais pusamžis Sibiro gyventojas Aleksandras Gabyševas, apsiskelbęs esantis kovotojas ir šamanas, inicijavo asmeninį prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nukreiptą protestą ir išsiruošė pėsčiomis į sostinę. Jo tikslas buvo nueiti daugiau nei 8 tūkst. kilometrų iki Maskvos ir išginti „velnią Putiną“. Vyras tikėjosi, kad pasiekti tikslą jam padės pakeliui suburta aktyvistų ir protestuotojų armija, lydėsianti jį iki Rusijos sostinės, kur visi taps egzorcizmo seanso liudininkais, žurnalui „Foreign Policy“ rašo Vitalis Šakliarovas.

Deja, bet A. Gabyševas vidury savo misijos sulaukė pasipriešinimo, taigi nei jam, nei jo šalininkams greičiausiai Maskvos pasiekti nebepavyks jau niekada.

Po šešių mėnesių, praleistų kelyje, ir įveikus trečdalį kelio nuo gimtojo Jakutsko iki Maskvos, jis rugsėjį atvyko į netoliese sienos su Mongolija esantį Ulan Udės miestą. Ten jis buvo veidus po kaukėmis slepiančių ginkluotų saugumiečių pagrobtas ir sulaikytas. Žinoma, grąžintas atgal į Rytų Sibirą, o Federalinė saugumo tarnyba jį dabar rekomenduoja uždaryti psichiatrinėje ligoninėje.

Aleksandras Gabyševas

Nuo tada vyras tapo ne tik visos Rusijos, bet ir viso pasaulio įžymybe. „Amnesty International“ A. Gabyševą įvardija kaip sąžinės kalinį, o Rusijos skyriaus vadovė Natalija Zviagina garsiai išsakė klausimą, kuris sukosi daugumos galvose: „Rusijos pareigūnų atsakas tiesiog pasibjaurėtinas. Nejaugi jie tikrai išsigando tariamų jo magiškų galių?“.

Jeigu tikitės trumpo ir aiškaus atsakymo, tuomet jis skamba labai paprastai – taip. Pareigūnų reakcija tampa logiškesnė geriau supratus, kas yra tikrieji V. Putino rinkėjai. Daugumai kaimo vietovėse gyvenančių rusų vienas šamanas kelia žymiai didesnį pasitikėjimą nei tūkstančiai pilietiškų rusų, besirenkančių į protesto akcijas Maskvoje. Ir Kremlius tai puikiai supranta.

Maskvoje dėl magijos reikalų, šamanizmo ir egzorcizmo susirūpintų labai mažai žmonių. Tik bėda ta, kad didžiausia V. Putino gerbėjų bazės dalis gyvena visai ne Maskvoje. 86 proc. balsavimo teisę turinčių rusų, sudarančių prezidento rėmėjų kariauną, gyvena už sostinės ribų. Ir dauguma labai nuoširdžiai tiki A. Garbyševo įkūnijamais dalykais.

Gana įprasta atokesniuose Rusijos kampeliuose gyvenantiems savo paskutinius rublius atiduoti būrėjams ar šamanams už meilę, pinigus ar apsaugą nuo piktos akies. Remiantis kai kuriais skaičiavimais, Rusijoje gali būti daugiau nei tūkstantis šamanų, o 2018 metais jie išsirinko vyriausiąjį šamaną ir pareikalavo, kad jų veikla būtų pripažinta oficialia religija. Šamanizmas rusus žavėjo ir domino visais laikais, o viešosios nuomonės tyrimai atskleidė, kad net du trečdaliai Rusijos moterų bent kartą kreipėsi į šamaną, burtininką ar astrologą.

Aleksandras Gabyševas

O dabar apie didmiesčius. Didesniuose miestuose bažnyčiose vis dar saugomos šventųjų relikvijos, sutraukiančios minias tikinčiųjų. Remiantis neseniai atliko tyrimo rezultatais, Rusijoje kiekvieną dieną pastatomos bent trys naujos bažnyčios – tai reiškia, kad viena ryte, viena per pietus ir viena vakare. Tokios prabangios statybos vyksta nepaisant ekonominės stagnacijos, sunkumų statant naujas mokyklas ir ligonines ir šalį iš esmės smaugiančių socialinių problemų.

Gali būti, kad, tikėdami šamanais ir antgamtinėmis galiomis, dauguma V. Putiną palaikančių rinkėjų taip pat tiki ir tuo, ką rodo prokremliški televizijos kanalai – juk iš esmės tai praktiškai tas pats. Jie tiki Rusijos išskirtinumu. Kad ir kokioje gilioje duobėje būtų atsidūrusi šalies ekonomika, jie ir toliau aklai palaiko bet kokius V. Putino politinius sprendimus. Per žinias pamatę prieš prezidentą rengiamas akcijas, ima dar aršiau jį palaikyti. Daugumai tokių žmonių visų Rusiją ištinkančių bėdų šaltinis – Vakarai, amerikiečiai, na dar gal Gruzija ir Ukraina.

Štai kodėl tokio veikėjo kaip A. Gabyševas protesto akcijos netgi labai pavojingos. Jos smogia tiesiai į tradicinės pasaulėžiūros pagrindus. Jeigu šamanas mano, kas V. Putinas nelabasis, tai, matyt, taip ir yra.

A.Gabyševo metodai taip pat labai paveikūs. Skirtingai nei masinė protesto akcija, vieno asmens protestas tarsi lėtas nuolatinis būgnų mušimas, maža to, labai asmeniškas. Tai ne koks įrašas feisbuke ar ekrane iššokęs pranešimas. Tai rimta. Ir tai labai tikra.

Aleksandras Gabyševas

Nėra patikimų duomenų, atskleidžiančių, kokio palaikymo A. Gabyševas sulaukia Rusijoje, tačiau pakeliui jam pavyko surinkti nemenką būrį sekėjų, nusprendusių jį lydėti šioje kelionėje. Kai kurie net ir po jo sulaikymo bandė tęsti misiją, tačiau galiausiai saugumo grasinimai padarė savo ir šalinininkai išsibarstė kas sau. A. Gabyševo kelionės metu viename iš Sibiro miestų jam pavyko suburti maždaug tūkstantį protestuotojų, internete skelbtas ne vienas vaizdo įrašas, kuriame – šamanas ir jo šalininkai.

Taigi, A. Gabyševo protestas, nors ir mažesnio masto, režimui buvo žymiai pavojingesnis nei kosmopolitų, reikalaujančių reformų, eitynės. Štai kodėl pareigūnams teko jį užgniaužti net deramai neįsibėgėjus. A. Gabyševas – Rusijos vargingiausiųjų pykčio įsikūnijimas. Šalyje, kur galia ir pinigai iš esmės susikoncentravę vienoje vietoje (konkrečiai Maskvoje), A. Garbyševo iniciatyva tapo savotišku aukščiausiu įtampos tašku, o pyktis iš provincijos gali išsilieti ir miestuose, kur pažaboti antivyriausybines akcijas bus nelengva.

A.Gabyševas į Rusijos sostinę greičiausiai nebenukeliaus. Šalyje, kur prieš kildamos į kosmosą net raketos šlakstomos švęstu vandeniu, Kremliui žymiai patogiau apsimesti esančiam priklausomu nuo prietarų nei rizikuoti leidžiant jam vykdyti savo misiją. Kaip ten bebūtų, A. Gabyševo pavyzdys labai paveikus ir galiausiai gali pasirodyti esąs užkrečiamas. Nors kol kas šamano pėdomis sekančių ir neatsirado, tik laiko klausimas, kada į Maskvą su svarbia misija išsiruoš koks mistikas.