Surinkome 12 patarimų, kaip ir kur teisingai laikyti produktus.

1. Medus

Manoma, kad medus apskritai negenda, ir jį galima laikyti metų metus. Tai tiesa, tačiau nereikėtų medaus laikyti šaldytuve – ten jis sutirštės, susikristalizuos ir praras dalį savo naudingų savybių. Geriausia medų laikyti tamsioje, vėsioje vietoje.

2. Svogūnai ir česnakai

Svogūnus ir česnakus laikant šaldytuve, jie labai greit sudygs. Daug geriau juos sudėti į kartoninę ar medinę dėžutę ir įdėti į spintelę ar spintą. Jei svogūnų daug, geriausia juos laikyti senoviškai – pakabinti supintus į kasas arba sukištus į pėdkelnes.

3. Šokoladas

Šokolado nereikėtų laikyti šaldytuve – nuo temperatūrų kaitos ant jo susidarys neestetiškos baltos apnašos. Šokolado skonio jos nepakeis, bet vaizdą sugadins. Šokoladą geriausia laikyti tamsioje vėsioje vietoje (pvz., spintelėje).

4. Baklažanai

Baklažanus rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje, apsaugotus nuo tiesioginių saulės spindulių. Tačiau į šaldytuvą jų geriau nedėti – ten jie labai greit taps minkšti ir praras skonį.

5. Kiaušiniai

Vyrauja dvi visiškai priešingos nuomonės, kur reikėtų laikyti kiaušinius. Vieni tikina, kad juos reikia laikyti šaldytuve, kiti – kad kambario temperatūroje. Viskas priklauso nuo to, kokiais kiekiais perkate kiaušinius, ir kaip dažnai juos naudojate maisto gaminimui. Novate.ru nuomone, geriausia vieta kiaušiniams laikyti – vidurinė šaldytuvo lentynėlė.

6. Miltai

Dauguma miltus laiko virtuvinėje spintelėje, tame pakelyje, kuriame juos parsinešė iš parduotuvės. Taip laikomuose miltuose gali įsiveisti vabaliukų. Kad taip nenutiktų, parsineštus iš parduotuvės miltus perpilkite į sandarų indą (pavyzdžiui, didesnį stiklainį su užsukamu dangčiu) ir laikykite šaldytuve.

7. Pomidorai

Pomidorus geriausia laikyti kambario temperatūroje – šaldytuve jie praranda kvapą ir skonį, nes žema temperatūra neigiamai veikia jų ląstelių membranas. Kelias dienas šaldytuve palaikyti pomidorai tampa sausi ir beskoniai.

8. Duona

Nepaisant plačiai paplitusios praktikos laikyti duoną šaldytuve, taip daryti nereikėtų – taip laikoma duona greit sudžius. Jei reikia duoną laikyti ilgiau, įdėkite į šaldiklį. O kasdieniam vartojimui duoną (išpakuotą) laikykite duoninėje. Šalia kepalo duonos pastatykite atvirą indelį su druska – duona ilgiau nepelys.

9. Riešutai

Riešutus laikant kambario temperatūroje, jie ims pelyti. Jei nesiruošiate jų suvalgyti per 1-2 savaites, geriau sudėkite riešutų branduolius į plastikinę dėžutę ar užsandarinamą maišelį ir įdėkite į šaldytuvą. Taip riešutus galima laikyti iki 9 mėnesių.

10. Makaronai

Kad virti makaronai nesuliptų, nesukristų į vientisą masę, sudėkite juos porcijomis į atskirus maišelius ir užšaldykite. Prireikus tiesiog atšildysite juos mikrobangų krosnelėje ar užpilsite karštu padažu. Patiekalas bus skanesnis, lyg ką tik pagamintas.

11. Trapios tešlos sausainiai

Dalį iškeptus, ataušusių sausainių sudėkite jų į sandarų maišelį ar indelį su dangčiu ir įdėkite į šaldiklį. Atšildykite po truputį – iš pradžių indą su sausainiais perdėkite į šaldytuvą. Taip naminius kepinius išlaikysite maksimaliai šviežius.

12. Konservai

Konservai – gana savotiškas produktas, ir juos laikyti reikėtų atsargiai. Neatidarytus konservus reikia laikyti tamsioje spintelėje taip, kad jie nesiliestų tarpusavyje. O jei atidarėte skardinę, nelaikykite joje produkto – perdėkite jos turinį į plastikinę ar stiklinę tarą ir laikykite šaldytuve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)