Kodėl antraštėje apie mažus dalykus, paklausite jūs? O ar negalima džiaugtis dideliais? Tokio klausimo laukiu iš jūsų.

Žinoma, galima. Bet dideli dalykai ne visiems tenka (tiksliau, gali tekti visiems, bet ne visi juos sugeba pasiimti). Didelė laiminga meilė yra ne kiekvienam. Svajonių darbus turi ne visi. Keliones, kurių pavydi likusieji žmonės, irgi pavyksta ne visiems. Kam pavyksta?

Toks ir reikalas, matote: visi tie, kas turi gyvenime didelius nuostabius dalykus, moka džiaugtis mažais. Mokėjimas mėgautis mažais dalykais yra dar ne garantija, kad gyvenime atsitiks ir jus džiugins dideli, bet tokia lyg ir būtina sąlyga. Kaip pasas: jis dar ne garantija, kad kur nors iškeliausite, nes dar reikia ir bilieto, o kai kur – ir vizos, bet be paso negali keliauti niekas. Net ir popiežius turi pasą. Donaldas Trumpas, kurį po pasaulį skraidina prezidentinis Boeingas, irgi turi pasą savo užsienio kelionėms.

Taip pat ir visi laimingi ir sėkmingi (kas dažnai yra tas pats) žmonės moka kreipti dėmesį į mažus dalykus ir džiaugtis jais. Tai privalomas įgūdis, be kurio neįmanoma rakinti vartų į laimę.

Džiaugsmas mažais dalykais prasideda nuo žinojimo, kad tie dalykai yra mūsų gyvenime. Žinojimas prasideda nuo pastebėjimo. Pastabumas yra pats savaime retai įgimtas, dažniausiai jis yra išmoktas elgesys. Žmonės, kurie yra pastabūs, RENKASI būti pastabūs. Taip yra todėl, kad jie pasirenka, kaip, kada ir kur nukreipti savo dėmesį (galiu daug kartų kartoti, kad buvimas išsiblaškiusiu arba vadinamos blogos atminties turėjimas yra laisvas pasirinkimas, tai tik dėmesio nekoncentravimas).

Andrius Užkalnis

Mes dėmesio daugelis turime maždaug vienodai, yra suprantama – visas valandas per parą, kai nemiegame. Žinoma, yra dar ir žmonių, kurie ir miegodami moka susiprogramuoti protą ir duoti jam kūrybinių užsiėmimų – panašiai, kaip animacijos kino studijos, kur reikalinga nežmoniška kompiuterių darbo galia visiems grafikos kūrimams pagal užduotis, palieka savo šimtus kompiuterių dirbti nakčiai, išnaudojant visą įmanomą laiką. Kitoje paskaitoje pakalbėsime apie šį įgūdį: užduoti smegenims darbo ir užduočių, kad jos dirbtų jį be jūsų sąmoningo įsikišimo, kol jūs patys esate užimti kita naudinga veikla, ir paskui tik pasiimti gatavus sprendimus. Tai skamba kaip kliedesys, bet galėsite tai išbandyti ir pamatysite, kaip tai veikia. Tai nėra tiesioginis kelias į laimę, bet labai smagus įgūdis, kuris padės jums daugiau nuveikti gyvenime ir, kurį įgiję, negalėsite net įsivaizduoti, kad kažkada be jo apsieidavote. O laimė dar yra ir turėjimas visų reikalingų įrankių jūsų darbui ar sumanymui.

„Nori abrikoso – imk tą abrikosą”, frazė iš juokingai perdaryto kvailo motyvacinio video, bet esmė yra labai prasminga. Labai daug žmonių neturi mažų laimingų dalykų savo gyvenime, nes galvoja, kad juos kažkas gali suturėti ir kažkas gali jiems uždrausti.
A. Užkalnis

Tai štai, dėmesį reikia nukreipti į tuos dalykus, kurie yra malonūs ir geri jums, kad galėtumėt džiaugtis jais. Pradėkime nuo tokio pratimo, pagalvokite apie tris dalykus, kurie jums teikia malonumą, bet jūs jų nedarote ir patys negalite suprasti, kodėl jūs jų nedarote. Neturite paaiškinimo, kodėl. Pavyzdžiui, gal jums labai patinka espresso kava iš kapsulių, bet jūs jos negeriate, nes nenusiperkate aparato ir kapsulių ir negalite paaiškinti, kodėl – juk galite sau juos leisti, jie nekainuoja kažkiek pinigų. Arba jums patinka pusvalandį praustis duše po karštu vandeniu ir medituoti, bet jūs vis tiek to nedarote, nors jums nėra gaila tos valandos, turite dušą ir nelabai nubiednėsite nuo karšto vandens išlaidų. Arba gal jums patinka, kaip man, vaikštant ausinėse klausytis kokių nors televizijos laidų arba paskaitų, bet jūs neturite ausinių arba turite, bet tingite jas išsitraukti.

Jaučiate, į kurią pusę lenkiu? Žmonės, kurie yra laimingi, kai jie kažko nori, jie tai eina ir pasiima. Likusieji dairosi ir ieško priežasčių nedaryti, o laimingieji ieško (ir suranda) būdų, kaip pasiekti, ko jie nori. „Nori abrikoso – imk tą abrikosą”, frazė iš juokingai perdaryto kvailo motyvacinio video, bet esmė yra labai prasminga. Labai daug žmonių neturi mažų laimingų dalykų savo gyvenime, nes galvoja, kad juos kažkas gali suturėti ir kažkas gali jiems uždrausti. Kaukianti namuose žmona, kuri apie viską aiškina ir kruša protą. Gal kokie viršininkai ar draudžiančios instancijos.

Žmogus, kuris kažko tikrai nori, gali viską. Ir jeigu jūs norite savo laiko duše po karštu vandeniu, tai galite tai turėti. Jeigu namiškiai jums trukdo, keiskite namiškius.
A. Užkalnis

Motyvuoto žmogaus niekas negali suturėti. Kai vyrui nusibosta jo žiežula ėdanti ir bambanti moteris ir jis susiranda kitą (susiranda visada, ir nesu tikras, ar apie tai reikia atskiro skyriaus, nes mane užmuš moteriškoji auditorija, bet velniai nematė, kada nors parašysiu apie tai irgi), tai, kad galėtų būti su naująja meile, jis išlys per rakto skylutę ir užsimegs mazgu, ir parodys tokius įgūdžius, kad niekas iš jo nesitikėjo, o labiausiai jo sutuoktinė. Tai ne aš sugalvojau. Tai yra gyvenimo taisyklė, kurią anglai sudėjo į patarlę: where is a will there is a way. Ten, kur yra noras, atsiranda būdas tai padaryti.

Žmogus, kuris kažko tikrai nori, gali viską. Ir jeigu jūs norite savo laiko duše po karštu vandeniu, tai galite tai turėti. Jeigu namiškiai jums trukdo, keiskite namiškius. Žmonės pasidaro žymiai supratingesni jūsų norams, kai jie suvokia, kad (tie žmonės) jie nėra nepakeičiami jūsų gyvenime ir kad jūs verčiau būsite be jų, negu ir toliau lankstysitės pagal jų komandas ir užgaidas.

Yra daugelis dalykų gyvenime, kurių negali niekas padaryti už jus: niekas negali už jus išmokti užsienio kalbos, niekas negali už jus prisipumpuoti raumenų sporto klube, ir, žinokite, niekas už jus negali pasakyti aplinkiniams, kas yra situacijoje bosas ir viršininkas, tik jūs pats. Jums bando neleisti džiaugtis tuo, kas jums patinka? Darykite tai, kas jums patinka, ir jeigu aplinkiniai nori jus sustabdyti, pažiūrim, kaip jiems tai pavyks. Laimi tas, kas ryžtasi labiau už kitus. Stabdytojai galvoja, tiki ir žino, kad gali sustabdyti bailesnius ir nuolankesnius, nes nuolankieji pirmieji patiki tuo, ir tada stabdytojams nieko kito nebelieka, tik džiaugtis savo sėkme.

Andrius Užkalnis

O mažas pratimas teksto pradžioje buvo tikrai naudingas, nes dabar žinosite bent kelis dalykus, kurių tikrai norite, ir galėsite jais džiaugtis.

Pradėję suvokti mažus dalykus, kurie jus džiugina, jūs netrukus suprasite, kad yra žmonių aplink jus, kurie neleidžia jums džiaugtis tuo, kas džiugina jus, ir kad tie žmonės yra vienintelė ir pagrindinė jūsų problema. Jeigu jie neleidžia jums džiaugtis mažais dalykais, tai jie neleis jums džiaugtis ir dideliais, ir apskritai neleis jums džiaugtis, ir jūs ką tik identifikavote savo problemos esmę.

Taip, džiaugimasis mažais dalykais yra ne kas kita, o diagnozės instrumentas ir indikatorius: jūs labai aiškiai suprasite, ko norite jūs, ir kas jums neleidžia to turėti, ir kai tik suprasite tai, kas neleidžia jums turėti to, kas jums patinka, labai lengvai išsidėliosite žemėlapį į tai, kaip jums turėti viską, ko norite, išvalant lauk visa tai, kas jums trukdo. Pasakysite sau, kad štai kaip viskas paprasta. Kai kitas žmogus jums sako, kad jūs kažko negalite daryti, kad jums nevalia, kad draudžiama, kad tu negali šito padaryti, tai jūsų atsakymas turėtų būti „stebėk mane”. Ir, kai jis stebės, jūs darysite tai, kas jums patinka.

Nes patikėjimas savimi, patikėjimas savo džiaugsmu ir savo laime prasideda nuo to, kad jūs patikėsite, kad galite daryti tai, kas jums patinka, ir tai nėra kieno nors kito reikalas. Jei tie kažkas kiti aiškins per daug, jų tiesiog nebeliks jūsų gyvenime, ir tai bus jų, o ne jūsų, problema.

Kitoje paskaitoje kalbėsimės apie tai, kaip priversti savo protą spręsti klausimus fone, už uždarų durų, kai jūs miegate, valgote, bendraujate su draugais ir giminėmis, mylitės, maudotės, rašote ar skaitote kažką, žiūrite filmus ar internete vartote DELFI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją