Idėjos iniciatorė, asociacija „Europos agentūra“, įgyvendindama Erasmus+ jaunimo mainų projektą apie kultūrų įvairovę, siekė ne tik paminėti dieną prieš rasizmą, bet ir švęsti ją kaip tolerancijos ir tarpusavio santarvės, darnaus sugyvenimo kartu, dieną. Būtent dėl to buvo pasirinkti šokiai, linksma muzika, atkreipiantys praeivių dėmesį spalvoti plakatai, apkabinimai, neformalus bendravimas ir dalijimasis tarptautine patirtimi, kurių pagalba siekta ne tik visuomenės švietimo ir nusistovėjusių stereotipų laužymo, bet ir smagaus laiko praleidimo, žmonių suartinimo.

Socialinė akcija pavyko su kaupu ir net viršijo organizatorių lūkesčius. Esame pratę prie skubančių praeivių, linkusių apeiti žmonių susibūrimus net nestabtelėjus. Tačiau šį kartą viskas vyko priešingai. Praeiviai mielai dalijosi savo patirtimi, domėjosi pašnekovų istorijomis, džiaugėsi apkabinimais, dalyvavo jiems parengtoje viktorinoje, nekantriai bei smalsiai laukdami teisingų atsakymų. Praeiviai sužinojo ne tik apie vykdomą projektą, bet ir nustebo sužinoję, kad Italai neturi picos su ananasais, Musaka nėra Graikų kilmės krepšininkas, o Gruzija nėra Rusijos dalis.

Jaunimo gretose buvęs profesionalus salsos treneris, dovanojo šokių pamokas ne tik projekto dalyviams, bet ir atsitiktiniams praeiviams bei jų grupėms, prie kurių pastarieji jungėsi su didžiausiu malonumu.

Niūri rudens diena buvo nuspalvinta ryškiomis spalvomis, praeivių šypsenomis ir geromis emocijomis, o nesušalti padėjo gera muzika, šokiai bei apkabinimai. Būtent toks ir buvo socialinės iniciatyvos tikslas.

Straipsnis parengtas įgyvendinant „Erasmus+“ programos finansuojamą projektą „The Melting Pot“.