Dr. Hassanas Nemehas, chirurgas, vadovavęs komandai, atlikusiai pirmąją abiejų plaučių persodinimo operaciją el. cigaretes rūkiusiam pacientui Jungtinėse Amerikos Valstijose, pasakojo, kad anksčiau visiškai sveiko paauglio organams padaryti pažeidimai buvo beprecedenčiai, informuoja people.com.

„Dar neteko matyti tokio vaizdo, kurį išvydau jo plaučiuose, o plaučių persodinimo operacijas atlieku jau 20 metų“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Henry Fordo ligoninės Krūtinės organų transplantacijos skyriaus vedėjas H. Nemehas.

„Tai yra blogis, su kuriuo anksčiau neteko susidurti“, – pridūrė jis.

H. Nemehas paaiškino, kad prieš operaciją pacientui atlikto kompiuterinės tomografijos tyrimo nuotraukose plaučių praktiškai nesimatė, nes juose beveik nebuvo oro.

Chirurgas su savo komanda operaciją atliko praėjusį mėnesį Henry Fordo ligoninėje, esančioje Detroite, Mičigano valstijoje. Pirmadienį ligoninės personalas pareiškė, kad, jų nuomone, tai buvo „pirmoji abiejų plaučių persodinimo operacija JAV, atlikta pacientui, kurio plaučiai buvo negrįžtamai pažeisti el. cigarečių“.

Gydytojo teigimu, 17-os metų amžiaus pacientas, kurio tapatybė neatskleidžiama, būtų „neišvengiamai miręs“, jeigu nebūtų buvę persodinti abu plaučiai. H. Nemehas ragina visus atkreipti dėmesį į el. cigarečių keliamą pavojų.

„Tokios tragedijos galima išvengti, – ligoninės pranešime spaudai sakė chirurgas. – Nepaprastai dėkojame šiai šeimai, kad leido mums pasidalyti jų skausmu ir apsaugoti kitus nuo baisios nelaimės. El. cigarečių plaučiams daroma žala yra neatitaisoma. Pagalvokite apie tai ir liepkite savo vaikams apie tai pagalvoti.“

Paciento šeimos nariai taip pat išplatino pareiškimą, kuriame teigia, jog tikisi, kad kiti pasimokys iš jų istorijos ir suvoks „siaubingą el. cigarečių keliamą pavojų gyvybei“.

Paauglio šeima pridūrė, kad jų sūnus iš „visiškai sveiko 16-os metų amžiaus berniuko“, mėgstančio buriuoti ir žaisti kompiuterinius žaidimus, greitai tapo mirtinu ligoniu, kuriam prireikė „persodinti abu plaučius; taip pat jo laukia ilgas ir skausmingas sveikimo procesas, jam sunku atgauti nusilpusias jėgas ir smarkiai sutrikdytą mobilumą“.

Pacientas buvo paguldytas į Šv. Jono ligoninę rugsėjo 5 d., pasireiškus į plaučių uždegimą panašiems simptomams. Jam darėsi vis sunkiau kvėpuoti, ir po savaitės, rugsėjo 12 d., gydytojai buvo priversti jį intubuoti.

Paskui paauglys buvo perkeltas į Mičigano vaikų ligoninę ir prijungtas prie ekstrakorporinės membraninės oksigenacijos sistemos, pavaduojančios plaučių darbą. Tuo metu šis aparatas faktiškai palaikė jo gyvybę. Nepaisant visų pastangų, jo būklė toliau blogėjo, todėl Mičigano vaikų ligoninės gydytojai pradėjo ieškoti plaučių transplantanto.

„El. cigarečių rūkymo plaučiams padaryta žala buvo tokia didelė ir jis buvo taip arti mirties, kad akimirksniu atsidūrė transplantantų laukiančiųjų sąrašo viršuje. 2019 m. spalio 15 d. jam buvo sėkmingai persodinti abu plaučiai“, – pranešime spaudai nurodė Henry Fordo ligoninė.

Paciento sveikatos būklė „yra nebloga, kiek tai įmanoma, atsižvelgiant į aplinkybes; jo pasveikimo prognozės – labai geros“, – rašoma pranešime. Spalio 27 d. jis buvo atjungtas nuo dirbtinio kvėpavimo aparato ir pradėjo iš naujo mokytis vaikščioti.

Iki visiško pasveikimo jo laukia ilgas kelias, užtruksiantis ne vieną mėnesį.

Plaučių persodinimo operacija buvo atlikta didėjant medikų bendruomenės nerimui dėl el. cigarečių keliamo pavojaus.

„El. cigaretės tapo tikra epidemija tarp JAV paauglių“, – sakė dr. Lisa Allenspach, pulmonologė, Henry Fordo ligoninės plaučių persodinimo programos medicinos direktorė.

„Neseniai atliktos apklausos, kurioje dalyvavo daugiau nei 10 tūkst. JAV aukštųjų mokyklų studentų ir vidurinių mokyklų moksleivių, rezultatai parodė, kad 28 proc. studentų ir 11 proc. moksleivių teberūko el. cigaretes, daugiausia naudodami įvairių rūšių aromatinius skysčius, – sakė ji. – Dar tik pradedame suvokti didžiulį el. cigarečių mūsų jaunimui daromos žalos mastą.“

Vos praėjusią savaitę Ligų kontrolės ir prevencijos centrai pranešė, jog 49 valstijose, Vašingtone ir Mergelių Salose užfiksuotas 2 051 plaučių ligos atvejis ir 39 mirties atvejai. Aliaska yra vienintelė valstija, kur kol kas nepranešama apie su el. cigarečių rūkymu susijusios plaučių ligos atvejus.
Taip pat praėjusią savaitę Donaldas Trumpas sakė, kad, reaguodamas į krizę, planuoja padidinti minimalų amžių, kurio sulaukus galima rūkyti el. cigaretes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)