LŠMPS vadovas Egidijus Milešinas priminė, kad praėjusį penktadienį jie įteikė reikalavimus, kad būtų vykdomi susitarimai.

„Visi susitarimai mūsų skaičiavimais sudarytų 117 mln. eurų. Bet 2020 m. biudžete numatyta tik 55 mln. eurų, todėl mūsų Taryba priėmė sprendimą skelbti streiką“, – sakė E. Milešinas.

Šios profsąjungos pirmininko pavaduotojas Audrius Jurgelevičius kalbėjo, kad susitarimo su švietimiečiais vykdymas yra ypač opus.

„Prasidedant kadencijai, buvo sukelti dideli lūkesčiai mokytojams dėl prioriteto švietimui ir dėl socialinės partnerystės skatinimo. Dabartinė situacija gresia lūkesčių sužlugdymu“, – kalbėjo A. Jurgelevičius.

Karbauskis pripažino, kad kilo iššūkių

Per frakcijos posėdį LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė neketinąs mėtyti kamuolių į Vyriausybės pusę.

„Tie įsipareigojimai yra ir mūsų pažadai“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininko teigimu, iššūkių kilo dėl mažesnių nei tikėtasi ekonomikos augimo prognozių, ir bandymų sabotuoti valdančiųjų siūlymus dėl papildomų mokesčių.

„Mes nesurinksime tiek pinigų, kiek suplanuota, tai yra faktas, su kuriuo susiduriame. Bandome įvedinėti mokesčius, kad galėtume vykdyti įsipareigojimus. Susiduriame su bandymu daryti viską, kad mokesčių nebūtų“, – sakė R. Karbauskis kaltindamas opoziciją dėl destruktyvios veiklos.

Jis patikino, kad Vyriausybės pastangose šnekėtis su profesinėmis sąjungomis nebuvo blogos valios.

„Mes tikrai padarysime viską, kas įmanoma šitoje situacijoje. Ar to užteks, kad neišeitumėte į gatves, negaliu pasakyti. Nes situacija yra sudėtinga. Mes turime visus stabdžius.

Mes turime daugumą, ir tai yra gerai. (…) Mes padarysime viską, kas įmanoma, galbūt neatleis, gal išeis į gatves mokytojai, pasakys, kokie mes niekšai. Jeigu negalėsime visko, svarbu, kad padarytume tai, kas svarbiausia“, – sakė R. Karbauskis.

Prabilo apie 300 mln. eurų „žirkles“

Per posėdį R. Karbauskis kalbėjo apie 300 mln. eurų „žirkles“. Vėliau jis paaiškino, kad jos yra tarp to, ką Seimo komitetai nubalsavo, ir kas realiai planuojama

„Kai kuriuose komitetuose padėtis buvo tokia, kad komitetų pirmininkai nesuvaldė padėties, ir juose buvo pribalsuota daug daugiau negu net sektorius reikalauja. (…). Visą laiką yra toks opozicijos tikslas - padaryti taip, kad lėšų poreikis būtų daug didesnis. Daroma absoliučiai viskas, kas įmanoma, kad nepriimtume sprendimų dėl papildomų pajamų, ir prognozė, kuri buvo daroma praėjusiais metais ir formuojant šitą biudžetą, buvo geresnė, negu yra dabar. Dėl to esame priversti kalbėti apie papildomus mokesčius, ir ieškome mažiausiai žalos padarysiančių sprendimų“, - kalbėjo LVŽS pirmininkas.

Mokytojai streikuos

Profesinių sąjungų pirmininkas po susitikimo su LVŽS frakcija sprendimo nepakeitė.

„Šiandien mes savo profesinėje sąjungoje sukūrėme streiko komitetą, ir lapkričio 28 d. bus skelbiamas terminuotas dviejų valandų streikas“, - sakė E. Milešinas.