Socialinio tinklo grupėje „Mes – lietuviai pasaulyje“ po visą planetą išsibarstę gyventojai pakviesti registruotis kalėdiniam dovanų apsikeitimo žaidimui. Iki gruodžio 5 d. tautiečiai gali registruotis specialioje formoje, kur įrašę savo vardą ir šalį, ne tik turės pasveikinti su Kalėdomis kažkur svetur gyvenantį lietuvį, bet ir patys sulauks dovanos iš kito pasaulio krašto.

Grupės administratorė Agnė Mariankinaitė–Babičevienė pasakojo, kad idėja sujungti po visą pasaulį pasklidusius lietuvius kilo dar pernai metais, artėjant Kalėdoms.

„Nors idėja kirbėjo galvoje jau kuris laikas. Grupės „Mes – lietuviai pasaulyje“ aprėptis labai plati ir įvairi. Pavyko suburti lietuvius iš daugiau nei 90 įvairiausių pasaulio šalių, įskaitant ir lietuvius Lietuvoje, taip pat įvairių kartų lietuvius. O ir pagrindinė grupės idėja yra vienijanti, tad pamaniau, kad ši idėja yra puikus būdas statyti emocinius tiltus tarp lietuvių, nesvarbu kur gyvenančių, ir stiprinti bendrystę“, – portalui DELFI pasakojo viena iš žaidimo organizatorių.

Žaidimo dalyviai kviečiami dalintis atvirukais, laiškais ir šiltais žodžiais su kitais lietuviais iš tų kraštų, kur šiuo metu yra nusėdę. Šiuo metu kalėdinių dovanėlių apsikeitimo akcijoje jau užsiregistravę dalyvauti apie 200 pasaulio lietuvių.

„Paprastas, ranka rašytas laiškelis, pasveikinimas – tokia retenybė šiandien. Suvenyras ar smulki staigmena su tos šalies atributika, tai taip pat perdavimas dalelės kitos šalies tradicijų. Be to, tai ir savotiškas langas į pasaulį, o kartu ir žvilgsnis į mus pačius. Kalėdos – tas laikas, kai prisimenam artimuosius, tad nuoširdi žinutė iš lietuvio galbūt esančio kitame pasaulio krašte sušildo ne vieną širdį. Ypač, jei šalia nėra artimųjų“, – svarstė A. Mariankinaitė–Babičevienė.

Tai jau antri metai, kai lietuviai iš viso pasaulio kviečiami dalintis šiltomis žinutėmis ar dovanomis iš skirtingų pasaulio kampelių. Žaidimo organizatorė tikisi, kad tai taps kasmetine tradicija.

„Pernai vykusios akcijos metu buvo tokių atvejų, kai pasikeitus gyvenimo aplinkybėmis siuntėjo pareigas savarankiškai perėmė kitas žmogus. Žmonės norėjo dalintis gerumu, tomis šiltomis emocijomis, nelaukdami jokios grąžos“, – tęsė ji.

Pašnekovė tiki, kad tokia akcija leidžia stiprinti ryšius tarp pasaulio lietuvių.

„Lietuva – tai jos žmonės. Tad ir Lietuvą kuriame ten, kur, kai kurie laikinai, kurie nuolat, gyvename. Kartais taip atsitinka, kad lietuviams išvykus nutrūksta ir socialiniai ryšiai. Kita vertus, net ir gyvenant šalia, neretai žmonės bendrauja per daiktus. Sukurti socialinę bendrystę, susirasti draugų ir stiprinti mūsų vieningumą – tai pagrindiniai šios akcijos tikslai, kurie manau, svarbūs kiekvieno žmogaus gyvenime, nepriklausomai, kur jis šiuo metu gyvena ar ant kokio socialinio ar ekonominio statuso laiptelio šiuo metu stovi“, – kalbėjo viena iš akcijos iniciatorių.