„Problema ta, kad pagal Konstituciją parlamentaras negali dirbti kito nei Seimo nario darbo, o gydytojo licencija pratęsiama, tik turint darbdavio pažymą, patvirtinančią bent 3 metų teisėtą medicinos praktiką per praėjusį 5 metų laikotarpį“, - rašoma Liberalų sąjūdžio pranešime spaudai.

Kaip rodo, viešai prieinami įrašai Valstybinėje akreditavimo sveikatos priežiūros veiklos tarnyboje (VASPVT) prie SAM, gydytojo psichiatro licencija Sveikatos apsaugos ministrui A. Verygai buvo pratęsta 2019 m. spalio 29 d.

A. Veryga Seimo nariu yra nuo 2016-11-14, o Sveikatos apsaugos ministru - nuo 2016-12-14, vadinasi tapęs parlamentaru, jis negalėjo tęsti savo praktikos kaip gydytojas psichiatras. Tai reiškia, kad teikiant dokumentus VASPVT ministras galėjo turėti teisėtos medicinos praktikos kaip gydytojas psichiatras ne daugiau kaip 2 metai 4 mėnesiai, nors teisės aktai reikalauja 3 metų medicinos praktikos, teigiama pranešime spaudai.

„Besiaiškinant Sveikatos ministro gydytojo licencijos klausimą, paaiškėjo, kad licencijavimo taisyklėse yra išlyga, kuri leidžia licenciją pratęsti neturint medicininės praktikos, bet dalyvaujant, kaip gydytojui profesiniuose tobulinimo kursuose. Šiuo atveju ministras Veryga norėdamas gauti licenciją turėjo, kaip gydytojas psichiatras išklausyti bent 72 valandų kursą iš psichiatrijos. Kada, kaip, kur ir ar išvis jis tai darė irgi galėtų būti tyrimo objektas.

Darant prielaidą, kad Sveikatos apsaugos ministras pastaraisiais metais negalėjo dalyvauti kvalifikacijos tobulinimo renginiuose kaip gydytojas psichiatras, nes būtent tokiu statusu jis privalo kelti kvalifikaciją, tai reiškia, kad VASPT irgi galėjo galimai neteisėtai pratęsti ministrui A. Verygai licenciją“, - pranešime spaudai cituojamas Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas.

Ministro atstovė: viskas teisėta

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė patikino, kad A. Verygos kaip gydytojo psichiatro licencija pratęsta teisėtai, pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus.

„Svarbu paminėti ir tai, kad opozicijos atstovai turėtų žinoti, jog tokia tvarka galioja daugybę metų, kuri, beje, patvirtinta ministrais esant dabartiniams opozicijos atstovams, pvz., J. Olekui, R. Šukiui ir kitiems“, - teigė L. Bušinskaitė.

Pasak ministro atstovės spaudai, vykdant šią procedūrą, ministrui reikėjo darbdavio, tai yra Vyriausybės pažymos, o ne gydymo įstaigos, kurioje buvo patvirtina, kad jis eina sveikatos ministro pareigas. Taip pat reikėjo daugybės dokumentų, kuriuos jis pats privalėjo sukelti į sistemą vertinimui.

„Yra kiti teises aktai, kuriais darbas sveikatos sistemoje prilyginamas medicinos praktikai. Ir tai galioja ne tik ministrui, bet ir Seimo nariams medikams, kitiems medikams, dirbantiems sveikatos sistemoje, pvz. , Valstybinėje ligonių kasoje, Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre, Akreditavimo tarnyboje ir kai kuriose kitose. Pavyzdžiui, tas pats galiotų tas pats galiotų ir Seimo nariams medikams, dirbantiems Sveikatos reikalų komitete, jei jie norėtų tęsti licenciją ir dirbti mediko darbą“, - teigė L. Bušinskaitė.

Ministro atstovė teigė, kad yra konkrečių atvejų, kai žmogus po tam tikro laiko grįžo į mediciną.

„Ilgametė VLK darbuotoja, buvusi mano kolegė, kuri pagal išsilavinimą yra gydytoja ir iki ateidama į VLK dirbo šeimos gydytoja, po daugelio darbo metų VLK, nusprendė grįžti į mediciną ir šiuo metu sėkmingai dirba vienoje iš sostinės poliklinikų šeimos gydytoja.

Kita mano buvusi kolegė, taip pat medikė, bet ilgą laiką dirbusi VLK, taipogi nusprendė grįžti į mediciną ir dirba vienoje didžiausių Vilniaus ligoninių, kur teikiama skubi pagalba pacientams. Tai rodo, kad daugelis medikų, norėdami grįžti į mediciną, turi tokias pat galimybes tai padaryti“, - teigė L. Bušinskaitė.