Pietrytinė Naujojo Pietų Velso valstijoje jau savaitę galiojanti nepaprastoji padėtis suteikia Kaimiškų vietovių priešgaisriniai tarnybai plačius įgaliojimus naudoti išteklius ir pasitelkti kitas vyriausybės agentūras gaisrams gesinti.

Antradienį blogiausia padėtis buvo valstijos šiaurės rytuose, kur nuo penktadienio žuvo trys žmonės ir sudegė daugiau kaip 150 namų.

Katastrofinių gaisrų pavojus paskelbtas Australijos didžiausio miesto Sidnėjaus prieigose, taip pat pajūrio gyvenvietėse į šiaurę ir pietus nuo šio miesto.

Kaimiškų vietovių priešgaisrinės tarnybos komisaras Shane'as Fitzsimmonsas sakė, kad dauguma žmonių paklausė raginimų evakuotis iš pavojingos zonos dar prieš antradienį smarkiai padidėjant gaisrų grėsmei.

„Daugelyje šių sričių keliai labai siauri ir vingiuoti – štai kodėl kalbėjome apie ankstyvą pasitraukimą kaip apie saugiausią išeitį“, – žurnalistams kalbėjo Sh.Fitzsimmons told reporters.

„Mažiausiai norėtume imtis valdyti masines evakuacijas iš gana sunkiai pasiekiamų vietų, taip pat rizikuoti, kad keliuose susidarys daug eismo spūsčių, ir pamatyti, kaip žmonės sudega savo automobiliuose“, – pridūrė jis.

Antradienį liepsnos siautė už kelių kilometrų nuo Sidnėjaus centro, todėl šiauriniuose priemiesčiuose iš ugniagesių lėktuvų ant namų ir medžių buvo pilama raudona ugnį slopinanti medžiaga.

Tarnybos nurodė, kad vienas gaisras miesto prieigose buvo suvaldytas, bet kitas tebeplinta nevaldomai.

Australiją niokoja miškų ir krūmynų gaisrai

Iš oro nufilmuotoje medžiagoje matyti liepsnojantis eukaliptų miškas Turamuroje, esančioje pakrantėje į šiaurę nuo Sidnėjaus, apytikriai už 15 km nuo miesto centro.

Ugniagesiai buvo pasiųsti ten, kad apsaugotų namus.

„Ugnis greitai plinta, – perspėjo priešgaisrinė tarnyba. – Turtui iškilusi grėsmė.“

Antradienio popietę iš visame Naujajame Pietų Velses liepsnojančio 71 gaisro 11 tebebuvo vertinami kaip nevaldomi. Tai didžiausias skaičius vienu metu valstijoje siaučiančių nevaldomų gaisrų per kelis pastaruosius dešimtmečius, neskaitant penktadienio, kai tokių gaisrų buvo 17.

„Nuo daugumos šių gaisrų trauktis jau per vėlu, todėl vienintelė išeitis – ugniai artėjant pasislėpti saugioje vietoje“, – perspėjo Sh. Fitzsimmonsas

Kai kuriose vietose vėjų greitis siekė 80 km per valandą, ir prognozuojama, kad jie gali dar sustiprėti.

Australiją niokoja miškų ir krūmynų gaisrai

Buvo gauta pranešimų apie potencialiai sudegusius namus į pietus nuo Tari miesto, netoli vietos, kur penktadienį savo namuose per gaisrą žuvo moteris, nurodė Sh. Fitzsimmonsas.

Dėl gaisrų pavojaus buvo uždaryta daugiau kaip 600 mokyklų ir technikumų, esančių šalia miškingų vietovių.

Australijoje šių metų vasaros gaisrų sezonas anksti prasidėjo po neįprastais šiltos ir sausos žiemos.

Naujajame Pietų Velse šiemet jau išdegė daugiau kaip milijonas hektarų miškų ir žemės ūkio naudomenų. Tuo metu per visą praeitą sezoną ugnis nuniokojo daug mažesnį plotą – 280 tūkst. hektarų.