Į verslą orientuota partija, kurią krėtė vidaus nesutarimai dėl strategijos, per sekmadienio rinkimus gavo tik 10 iš 350 vietų parlamente – gerokai mažiau nei 57 vietos, kurias buvo gavusi per ankstesnius balandžio rinkimus.

„Būdamas ištikimas sau negalvoju, jog galima stebėtis, kad šiandien atsistatydinu. Tai atsakingas poelgis“, – sakė jis ir pridūrė, kad taip pat atsistatydina iš parlamento ir traukiasi iš politikos.

„Atėjo laikas pasitarnauti kitiems žmonėms, pasitarnauti savo tėvams, savo dukteriai, su kuria praleidau mažiau laiko nei derėjo“, – pridūrė A. Rivera po susitikimo su savo partijos vykdomuoju komitetu.

Premjero pareigas einančio Pedro Sanchezo socialistai per sekmadienio rinkimus gavo daugiausiai mandatų, bet ir vėl neturės absoliučios daugumos parlamente, todėl ne vienus metus besitęsiantis politinis sąmyšis šalyje dar nesibaigs.

Keli įtakingi „Piliečių“ veikėjai atsistatydino dar prieš rinkimus, protestuodami prieš partijos susitarimus su kraštutinių dešiniųjų partija „Vox“, sudariusius sąlygas jai valdyti keliuose šalies regionuose ir miestuose drauge su pagrindine opozicine Liaudies partija.

39 metų A. Rivera „Piliečiams“ vadovavo nuo 2006-ųjų, kai įkūrė juos kaip regioninę Katalonijos partiją, orientuotą į kovą su separatizmu ir Ispanijos vienybės gynimą.

Partijos populiarumas išaugo, kai ji 2014 metais tapo nacionaline su rinkai palankia, antikorupcine platforma, kuria siekta panaikinti tradicinį susiskaldymą į kairiuosius ir dešiniuosius. 2015-aisiais partija pateko į parlamentą.

A. Rivera, buvęs vandensvydžio žaidėjas, prieš ateidamas į politiką dirbo banke. Neseniai jis pastūmėjo partiją dešinėn, bandydamas paversti „Piliečius“ pagrindine konservatyvia šalies partija, ir užsipuolė P. Sanchezą, kai 2016-aisiais nepavyko sudaryti su juo koalicijos.