Turėjome du variantus. Keliauti su automobiliu iki pasirinktos vietos ir likusį pasirinktą maršrutą keliauti pėsčiomis su kuprinėmis ant pečių ar keliauti automobiliu ir pasirinktose vietose sustoti apsižvalgyti. Kadangi tai buvo mūsų pirmoji tokio tipo kelionė, pasirinkome antrąjį variantą, be to, oro sąlygos mus truputį gąsdino keliauti tris dienas pėsčiomis (keliavome lapkričio pradžioje).

Maršrutas

Kelionės metu norėjome pamatyti kuo daugiau Škotijos gamtos, todėl dėliodamiesi kelionės maršrutą vengėme didžiųjų miestų ir rinkomės kelionę per mažuosius Škotijos miestelius palei pakrantę ir pro nacionalinius parkus. Pirmoji diena buvo skirta rytinei Škotijos pakrantei, antroji diena – Loch Lomond & The Trossachs National Park, trečioji diena – Cairngorms National Park. Pagrindiniai trys kelionės tikslai buvo suplanuoti, beliko surasti lankytinas vietas, kuriose stosime apsižvalgyti. Tai padaryti tikrai nebuvo labai sunku. Naudojome "Google maps": paieškoje įrašėme "places to visit". Žemėlapis nusidažė raudonai: pilis, švyturiai, kriokliai, kalnai, ežerai ir t. t. Prie kiekvieno taško buvo įkeltos nuotraukos ir komentarai. Pasirinkome norimas vietas, kurias aplankysime, susidarėme savo kelionės galutinį maršrutą.

Pirmoji diena

Išvykome anksti ryte (03:00), kad pirmajame sustojime būtume su aušra. Pirmoji stotelė buvo Carlisle pilis (miestas tarp Anglijos ir Škotijos). Ilgai neužsibuvę, pajudėjome į Stranraer miestelį. Iš jo pajudėjome į Balloch. Važiavome per visą pakrantę iki pat šio miestelio. Įdomu tai, kad beveik kiekvienas miestelis turėjo po savo pilį su sava istorija. Balloch užtrukome kiek ilgiau. Pirmasis miestelis, kuris ribojasi su Loch Lomond nacionaliniu parku. Apsvaiginti gamtos grožio, nusprendėme pirmąją naktį praleisti apsistojant prie Loch Lomond ežero. Nakvynės vietą sunku rasti nebuvo. Naudojomės “park4night” programėle. Radome nuostabią vietą nakčiai prie šio ežero su įspūdingu vaizdu į kalnus. Šioje vietoje teko sulaukti ir Škotijos pareigūnų vizito. Įsitikinę mūsų saugumu ir palinkėję mums gero poilsio bei geros kelionės, jie tikriausiai pajudėjo į kita dažną keliautojų sustojimo vietą. Pilni pirmosios dienos įspūdžių ir aptarę kitos dienos planus, nuėjome miegoti.

Antroji diena

Antroji diena prasidėjo gan anksti. Užkandę pajudėjome į Oban miestelį. Miestelis įsikūręs kalno papėdėje. Čia atvykome labai anksti ir buvo dar tamsu, bet miestelyje gyvenimas jau virė. Pakrantėje buvo pilna žvejų, kurie ruošėsi į žvejybą su laivais. Praleidę čia kelias valandas, pajudėjome aukštyn Fort William link. Pakeliui stojome gan dažnai pasigrožėti kalnais. Kalnuose praleidome apie 4 valandas. (Ben Nevis – aukščiausias Škotijos kalnas 1,345 m, The Tree Sister). Žygių mylėtojams čia tikras rojus. Kiekviename sustojime yra informacija apie žygių maršrutus, jų distancijas, lankytinas vietas ir kita informacija. Sutikome labai daug keliautojų, kurie kalnuose keliauja kelias dienas.

Dienos pabaigoje aplankėme ir Glenfinnan Viaduct (buvo panaudotas Hario Poterio filme). Diena jau ėjo į pabaigą, tad teko vėl ieškotis vietos nakvynei. Pasinaudoję ta pačia programėle, radome nuostabią vietą prie Loch Oich ežero. Pabendravę su vietiniais gyventojais, sužinojome, kad Škotijoje leidžiama susikurti laužą (net ir nacionaliniame parke). Vakarą praleidome prie laužo, kepėme šonkauliukus ir bulves žarijose.

Trečioji diena

Trečioji diena prasidėjo gan vėlokai. Saulė jau buvo pakilusi. 08.00 val. Oro temperatūra nukrito iki -1. Beruošiant pusryčius, pradėjo snigti. Pasistiprinę ir susitvarkę stovyklavietę, pajudėjome Loch Ness ežero link. Aplankę Urquhart pilį, įsikūrusią Loch Ness pakrantėje, pajudėjome Loch Ness Centre & Exibition muziejaus link. Deja, tikėjomės daugiau nei galėjo pasiūlyti šis muziejus. Keli trumpi filmukai apie Loch Ness pabaisos paieškas ir šios legendos istoriją.

Nusivylę šiuo muziejumi, pajudėjome Inverness miesto pilies link. Kelios nuotraukos prie pilies ir pradėjome leistis žemyn į Cairngorms National park. Šiame parke tikėjomės daugiau nei iš jo gavome. Šis parkas skirtas daugiau žygių mylėtojams, kurie nori keliauti po miškus, kalnus ir ežerų pakrantėmis. Daugybė stovyklaviečių atvykstantiems su kemperiais. Stovyklavietėse yra visa informacija norintiems rengti žygius, taip pat yra dušai, tualetai, virtuvės, vaikų žaidimų aikštelės, sporto aikštelės (krepšinis ir futbolas po stogu).

Pliusai ir minusai

Patartina turėti kelionės taškus į kuriuos keliausite (išsisaugoti kur nors), nes ne visur bus ryšys, tad bus sunku rasti kitą kelionės tikslą.

Keliuose labai daug ženklų turistams apie lankytinas vietas. Verta nukrypti nuo savo maršruto kelis kilometrus.

Kurą patartina piltis didesniuose miesteliuose, nes kainų skirtumai gana dideli.

Vietiniai gyventojai labai draugiški ir visada padės ar patars.

Keliai labai geros kokybės. Daug ženklų apie lankytinas vietas. Gausybė stovyklaviečių.

Instagram : hoory1986 ir donatasgenys