Tačiau daug pasiekiantys profesionalai iš visų kitų labiausiai išsiskiria tuo, kad geba veiksmingai motyvuoti save. Tad kaip prisiversti nepasiduoti, jei stengtis neturite noro?

Iš dalies motyvacija – asmeninis dalykas. Tave gali paskatinti vienas dalykas, o mane – kitas. Be to, atrodo, kad vieniems prisiversti viską padaryti iki galo lengviau, o kitiems – sunkiau. Mano komandai pavyko atrasti keletą strategijų, kurios padeda daugumai žmonių, – nuo bandančių sutaupyti pensijai iki norinčių įgyvendinti ilgą ir sunkų projektą darbe. Štai keturios taktikos, galinčios padėti stumtis pirmyn.

SUDARYKITE TIKSLŲ, O NE DARBŲ SĄRAŠĄ

Kad svarbu išsikelti tikslus, atskleidžia daugybė tyrimų. Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad jei pardavimo vadybininkai nusistato aiškius tikslus, sudaro daugiau sandorių. Abstraktūs tikslai, pavyzdžiui, „stengtis iš visų jėgų“, paprastai ne tokie veiksmingi, kaip konkretūs, pavyzdžiui, per mėnesį pritraukti 10 naujų klientų. Taigi pirmoji bendra taisyklė – išsikelti konkrečių tikslų.

Jei tik įmanoma, tikslai turėtų būti paremti vidine, o ne išorine motyvacija. Vidinė motyvacija reiškia, kad veikla pati savaime laikoma vertinga, o išorinė motyvacija – kad taip elgiamasi siekiant kitų dalykų, pavyzdžiui, gauti atpildą arba išvengti bausmės. Mano atlikti tyrimai atskleidžia, kad vidinė motyvacija pasiekti tikslų ir sulaukti sėkmės padeda labiau negu išorinė.

Jei pasaulis būtų tobulas, visi gautume norimas pareigas ir dirbtume mums malonioje darbo aplinkoje, todėl visada būtume motyvuoti. Deja, dažniausiai taip nebūna. Tačiau jei rinkdamiesi darbą arba imdamiesi projekto prisiminsite, kokia svarbi vidinė motyvacija, dirbti sėkmingai bus daug lengviau.

Darbas

Jei tai neįmanoma (juk ne visi gauname mėgstamus darbus ir užduotis), svarbiausia – sutelkti dėmesį į tuos darbo elementus, kurie mums patinka. Pagalvokite, kodėl atlikti tą užduotį gali būti malonu, pavyzdžiui, galbūt taip gaunate progą parodyti įmonės vadovams savo gebėjimus. Ir paskutinis patarimas – pabandykite nemalonias užduotis pagyvinti mėgstama veikla, tarkim, skaitydami krūvą pašto dėžutėje susikaupusių el. laiškų klausykitės muzikos.

SUGALVOKITE VEIKSMINGŲ ATPILDŲ

Kai kurios užduotys visada vargina, todėl jas atlikti lengviau, jei susigalvojate išorinių paskatų, padedančių save motyvuoti trumpą ar vidutinišką laiko tarpą. Pavyzdžiui, galite pasižadėti, kad jei baigsite projektą, išeisite atostogų, arba jei sulieknėsite, nupirksite sau dovaną. Tačiau saugokitės netinkamų paskatinimų. Viena dažnai daroma klaida – apdovanoti save už įvykdytų užduočių kiekį arba greitą darbą, nors iš tiesų svarbesnė yra užduočių kokybė. Pavyzdžiui, jei buhalterė save apdovanoja už auditus, kuriuos atliko greitai, gali pridaryti klaidų.

Kita dažna klaida – rinktis apdovanojimus, kurie sugadina pasiektą tikslą. Jei už vieną savaitę gero darbo save apdovanojate kitą savaitę leisdami sau tinginiauti, galite sugadinti vadovams padarytą gerą įspūdį.

Be to, kai kurios išorinės paskatos veiksmingesnės negu kitos. Pavyzdžiui, atlikdami eksperimentus tyrėjai pastebėjo, kad dauguma žmonių stengiasi labiau (skiria daugiau pastangų, laiko ir pinigų), jei pažadamas neužtikrintas atpildas (pavyzdžiui, jei yra 50 proc. tikimybė gauti arba 150 dolerių, arba 50 dolerių), negu tada, kai pažadamas užtikrintas atpildas (100 proc. tikimybė gauti 100 dolerių). Taip yra galbūt todėl, kad pirmasis variantas atrodo sunkesnis ir įdomesnis. Darbus galite „žaidybinti“ ant stalo pasidėję du vokus ir į vieną jų įdėję didesnės vertės atpildą. Kai pabaigsite darbą, galėsite pasirinkti vieną voką.

Taip pat reikia nepamiršti, kad stipri išorinė paskata galėtų būti ir pastangos išvengti praradimo: žmonėms būdingas noras geriau išvengti praradimo, negu gauti panašų atlygį. Kai kurie internetiniai puslapiai, pavyzdžiui, „StickK.com“, padeda vartotojams pasiekti pasirinktą tikslą pasižadėjus, kad jei jo nepasieks, ką nors praras, tarkim, turės paaukoti pinigų nekenčiamai politinei partijai.

NEPRARASKITE PADARYTOS PAŽANGOS

Kai žmonės stengiasi pasiekti tikslą, paprastai iš pradžių jie jaučiasi labai motyvuoti, o įpusėjus užduotį motyvacija smunka, todėl kyla didžiausia grėsmė pasiduoti.

Laimei, tyrimai atskleidžia keletą metodų pasipriešinti šiai tendencijai. Pirmąjį aš vadinu „greitesniu įpusėjimu“. Jei suskaidote tikslą į mažesnius tikslus (pavyzdžiui, žvelgiate į kassavaitinius, o ne į ketvirčio pardavimų rezultatus), laikotarpis, kai motyvacija gali smukti, būna trumpesnis. Antras metodas – kitaip galvoti apie padarytą pažangą. Kai gerai pradedame darbą ir tikslas atrodo jau ranka pasiekiamas, paprastai stengiamės labiau. Pavyzdžiui, lojalumo programose dalyvaujantys pirkėjai artėjant metui gauti atpildą išleidžia daugiau. Šia tendencija galite pasinaudoti pradžios tašką dėdami toliau praeityje – pavyzdžiui, galite sakyti, kad projektas prasidėjo ne pirmą kartą pradėjus veikti, o tada, kai jį pirmą kartą pasiūlė. Dar vienas protinis triukas – sutelkti dėmesį į tai, ką atlikote iki užduoties vidurio, o tada įsigilinti į tai, kas dar liko.

Darbas


PASINAUDOKITE KITŲ ĮTAKA

Kai matome, kaip kolega greitai įveikia mums sunkią užduotį, reaguojame vienu iš dviejų būdų – arba jaučiamės įkvėpti ir norime taip daryti ir patys, arba prarandame motyvaciją, nes manome, kad užduotį galime palikti kolegai. Tokios mintys nėra iracionalios – žmonės, kaip gyvūnų rūšis, suklestėjo dėl to, kad kiekvienas turėjo savo specializaciją ir galėjo pasinaudoti kitų gebėjimais.

Bėdų, ypač darbe, dažnai kyla dėl to, kad savo užduotis perleisti kitiems galime ne visada. Tačiau vis tiek galime pasinaudoti kitų įtaka. Viena taisyklė – niekada pasyviai nestebėti ambicingų, darbščių ir daug pasiekusių kolegų, nes kyla rizika prarasti motyvaciją. Verčiau pasikalbėkite su jais ir paklauskite, ką jie nori pasiekti sunkiu darbu ar kodėl taip elgtis rekomenduotų ir kitiems. Pasiklausę savo mėgstamų žmonių pasakojimų apie tikslus įgausite daugiau motyvacijos.

Paskutinis metodas, kaip pasinaudoti teigiama kitų įtaka, – suprasti, kad atlikti tam tikras užduotis kartais geriausiai motyvuoja ne tie, kurie jas atlieka puikiai. Paskatinti gali žmonės, kurie jus palaiko, – artimi draugai, šeimos nariai ar mokytojai. Galvodami apie juos ir trokšdami ką nors padaryti dėl jų, galime atrasti daug vidinės motyvacijos, padedančios pasiekti visus savo tikslus.