Buvęs šalies prezidentas, vilkėjęs juodus marškinėlius ir kostiumo švarką, iškėlė į orą kumštį, išeidamas iš federalinės policijos būstinės pietiniame Kuritibos miste. Jį iškart apspito šimtai šalininkų ir žurnalistų.

L. I. Lula da Silva kreipėsi į minią ir padėkojo savo rėmėjams, kolegoms ir teisininkams. Kai kada jo balsą nustelbdavo džiaugsmingi minios šūksniai ir fejerverkų sprogimai.

„Negalvojau, kad šiandien galėčiau būti čia, kalbėtis su vyrais ir moterimis, kurie tas 580 dienų sušukdavo „labas rytas“, „laba diena“ arba „gero vakaro“ – nesvarbu, ar lytų, ar [kepintų] 40 laipsnių [Celsijaus]", – pasakė 74 metų eksprezidentas ir pasibučiavo su savo partnere Rosangela da Silva.

Nekantriai lauktas L. I. Lulos da Silvos paleidimas iš kalėjimo, kuriame jis buvo laikomas nuo 2018 metų balandžio, įvyko praėjus kelioms valandoms po jo advokatų prašymo nedelsiant paleisti buvusį lyderį, nuteistą kalėti beveik devynerius metus už korupciją ir pinigų plovimą.

Ketvirtadienį vakare Aukščiausiasis Teismas atmetė taisyklę, kad nuteisti asmenys privalo būti siunčiami už grotų, jeigu jų pirmoji apeliacija atmetama. L. I. Lula da Silva yra vienas iš kelių tūkstančių nuteistųjų, kuriems šis sprendimas gali būti naudingas.

Šie nuteistieji galėtų likti laisvėje, kol bus išnaudotos visos galimybės apeliuoti. Kritikai sako, kad toks procesas gali trukti ne vienus metus, ypač nagrinėjant asmenų, išgalinčių nusisamdyti brangiai kainuojančių advokatų, bylas.

Daugelis paveiktų šio sprendimo, priimto šešių balsų dauguma prieš penkis, yra politikos ir verslo lyderiai, susiję su 2014 metais pradėtu didžiulio masto antikorupciniu tyrimu, pramintu „Plovykla“.

L. I. Lula buvo „labai ramus“, o Aukščiausiojo Teismo sprendimas jam suteikė „vilties, kad gali būti įvykdytas teisingumas“, anksčiau sakė jo advokatas Cristiano Zaninas.

„Mūsų teisinė kova tęsiasi; esame susitelkę, kad ši byla būtų panaikinta“, – pridūrė jis.