Po kelių valandų valdančiosios partijos MAS atstovė Patricia Arce buvo perduota Vinto miesto policijai.

Tai naujausias incidentas smurtu pasižyminčių susidūrimų virtinėje tarp valdžios rėmėjų ir oponentų. Šie susidūrimai prasidėjo po prieštaringai vertinamų prezidento rinkimų.

Iki šiol žuvo mažiausiai trys žmonės.

Grupė prieš valdžią nusiteikusių protestuotojų užblokavo tiltą Vinte, mažame miestelyje Kočabambos provincijoje centrinėje Bolivijoje. Tai buvo vienas iš besitęsiančių protestų, prasidėjusių po prezidento rinkimų spalio 20-ąją, veiksmų.

Pasklido gandai, kad per netoliese vykusius susirėmimus su perrinktojo prezidento Evo Moraleso rėmėjais buvo nužudyti du opozicijos protestuotojai. Tai paskatino įniršusią protestuotojų grupę žygiuoti į miesto savivaldybę.

Protestuotojai apkaltino merę atgabenus prezidento rėmėjus, kad šie pamėgintų pralaužti protestuotojų blokadą. Jie taip pat apkaltino P. Arce dėl protestuotojų mirčių. Viena šių mirčių vėliau buvo patvirtinta.

Aidint šūksniams „Žudikė! Žudikė!“, kaukėti vyrai basą merę vilko gatvėmis iki tilto. Čia jie privertė moterį atsiklaupti, nukirpo jai plaukus ir apipylė raudonais dažais. Jie taip pat privertė merę pasirašyti atsistatydinimo raštą.

Galiausiai P. Arce buvo perduota policijai. Pareigūnai nugabeno ją į vietos sveikatos priežiūros įstaigą.

Buvo padegtas merės biuras ir išdaužyti savivaldybės pastato langai.

Kas žuvo susirėmimuose?


Nustatyta, kad asmuo, žuvęs riaušėse tarp prezidento E. Moraleso rėmėjų ir oponentų, buvo 20-metis studentas Limbertas Guzmanas Vasquezas. Gydytojų teigimu, jam lūžo kaukolė – tai galėjo nutikti dėl sprogmens.

L. Guzmanas Vasquezas yra trečiasis asmuo, žuvęs spalio 20 dieną prasidėjusiose riaušėse tarp abiejų konfliktuojančių pusių.

Nuo pat rinkimų nakties, kai rezultatų skaičiavimas be jokių paaiškinimų 24 valandoms buvo sustabdytas, įtampa vis stiprėjo. Šis sustabdymas tarp opozicijos kandidato Carloso Mesos rėmėjų pasėjo įtarimą, kad rezultatai buvo suklastoti tam, jog E. Moralesas, prezidento poste esantis nuo 2006-ųjų, išliktų jame dar penkerius metus.

Galutinis skirtumas tarp E. Moraleso ir antrojoje vietoje likusio opozicijos kandidato C. Mesos buvo vos daugiau nei 10 procentinių punktų, kurių jam ir reikėjo, kad laimėtų pirmajame prezidento rinkimų ture.

Rinkimų stebėtojai iš Amerikos valstybių organizacijos (OAS) išreiškė susirūpinimą ir ėmėsi vykdyti auditą. Tačiau C. Mesa atmetė auditą tvirtindamas, kad dėl jo buvo susitarta be jo paties ar jo partijos įsitraukimo.

E. Moralesas apkaltino C. Mesą įvykdžius valstybinį perversmą, o abiejų pusių rėmėjai užėmė kovines pozicijas La Pase ir kituose miestuose.