Žadėjusi, kad ketvirtadienį tiek visuomenei, tiek pačiai teatro bendruomenei pristatys laikinąjį vadovą, vėliau ministerija persigalvojo ir pareiškė svarbią žinią pranešianti tik šiandien, oficialią pirmąją naujojo vadovo darbo dieną.

„Laikomės pozicijos, kad lapkričio 7-oji – paskutinė L. Blėdžio darbo diena, tad naujasis vadovas bus pristatytas penktadienį. Ministerija įdarbins direktorių, o jis jau imsis visų vidinių teatro reikalų, tarp jų ir dėl aktorių išreikšto nepasitikėjimo meno vadovu A. Jevsejevu. Meno vadovas yra pavaldus teatro direktoriui, jis ir nuspręs, ar A. Jevsejevas gali toliau eiti šias pareigas“, – teigė Kultūros ministerijos Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyriaus vedėja Jana Mikulevič.

Laikinasis vadovas teatrui vadovaus, kol bus paskelbtas naujas konkursas direktoriaus pareigoms ir išrinktas laimėtojas. Ministerija neslepia, kad rasti kompetentingą žmogų, kuris keliems mėnesiams stotų prie J. Miltinio teatro vairo nebuvo lengva. Nematė ir negirdėjo J. Miltinio dramos teatro meno vadovas Andrius Jevsejevas kalbėti apie aktorių netgi raštu išreikštą nepasitenkinimą jo darbu nebuvo linkęs, motyvuodamas laiko stoka ir susikaupusių darbų gausa – laukia net dvi premjeros.

„Šiandien paskutinė L. Blėdžio darbo diena, ryt jau bus kitas vadovas, gal viskas savaime ir išsispręs“, – ketvirtadienio popietę kalbėjo A. Jevsejevas. Jis teigė apie aktorių renkamus parašus žinantis tik iš nuogirdų. Su ministerijai išsiųstu raštu jo taip pat niekas nesupažindino, o nežinodamas nepasitenkinimo priežasties į platesnes diskusijas aiškino nenorintis veltis.

„Su kolektyvu bendraujame, bet konkrečių darbinių priekaištų iš aktorių nesulaukiau. Sakiau, kad gali raštu išdėstyti kylančias problemas, bet nesu jų gavęs. Jeigu kam nepatinka mano charakteris, čia jau žmogiški santykiai, kurie sprendžiami atsisėdus ir kalbant, bet to turi norėti abi pusės“, – sakė meno vadovas. Aktorių renkami parašai dėl jo darbo, pasak A. Jevsejevo, dar ne priežastis jam pasekti L. Blėdžiu ir išeiti iš darbo.

„Nesu skirtas ministerijos, esu paprastas teatro darbuotojas. Jeigu vadovas turi man priekaištų, gali atleisti iš darbo“, – teigė A. Jevsejevas.

Mesijų nelaukia

J. Miltinio dramos teatro aktorių profesinės sąjungos pirmininkas, aktorius Vytautas Kupšys neslėpė, kad kultūros įstaigoje nuotaikos nykios. Kritikos strėlės dėl vienas po kito teatrą paliekančių vadovų lekia būtent į aktorių kolektyvą.

„Vėl visi sakys, kad blogas kolektyvas, nes vadovai J. Miltinio dramos teatre ilgai neužsibūna. Vienas išėjo vos po dvejų metų dėl seksualinio priekabiavimo skandalo, kitas susipykęs su meno vadovu, nes nesusigaudo, ką čia atvažiavę norėjo padaryti. O visi rašys, kad kolektyvas nesugyvenamas, dėl to problemos. Ir niekas nesigilina, kur tikrosios priežastys“, – kalbėjo V. Kupšys.

Profesinės sąjungos pirmininkas teigė, kad aktorių parašai dėl netinkamų meno vadovo A. Jevsejevo darbo metodų buvo renkami prieš kelias savaites. Jis pats nebuvo šios idėjos iniciatorius, tačiau taip pat pasirašęs. A. Kupšys neslėpė, kad aktoriai įsibaiminę ir apie tai viešai nenorintys kalbėti.

„Šią iniciatyvą palaikiau. Manau, kad A. Jevsejevas neturi etinių savybių kaip vadovas, neturi kontakto su kolektyvu. Jis tikrai ne savo rogėse, aktorių netenkina jo darbas“, – atviras buvo V. Kupšys. Teatro kolektyvas, anot žinomo aktoriaus, norėtų dirbti ir koncentruotis į kūrybą, tačiau verdančios aistros, į kurias darbuotojai įtraukiami, niekaip nesusijusios su teatro misija. Per tuos metus J. Miltinio dramos teatrą paliko daug ilgamečių darbuotojų. Nors oficialiai vadovai deklaruoja, kad nebuvo atleistas nė vienas, visi išėjo šalių susitarimu, tačiau tikroji situacija, pasak menininko, kitokia.

„Atleidžia patyrusius darbuotojus ir priima draugus ir pažįstamus, o paskui tarp savęs pešasi. Kolektyvas lieka idioto vietoje. Nauji vadovai ateina su pažadais, kad J. Miltinio dramos teatras bus pasaulinio lygio teatras, bet praeina metai kiti ir vėl viskas byra. Visada turime vilčių, bet kuo toliau, tuo jų mažėja“, – prisipažįsta V. Kupšys. Anot jo, aktoriai tenori vieno – vadovo, kuris sugebėtų matyti ir girdėti kolektyvą, norėtų atrasti bendrą kalbą.

„Nereikia mums dievų ar mesijų, kurie ateina ir sako, kad viskas, kas buvo iki šiol, yra blogai, o dabar bus labai gerai. Po tokių žodžių supranti, kad viskas tęsis ir toliau. Mums reikia normaliai dirbančio vadovo, kuris kalbėtųsi su žmonėmis. Dirbtume visi bendrai, bet kai iš karto žmonės pradeda daryti savo teatrą teatre užsidarę nuo kolektyvo, taip ir išeina“, – sakė V. Kupšys.

Neužsibūna ilgai

Ieškoti naujo J. Miltinio dramos teatro vadovo prireikė po to, kai spalio pradžioje L. Blėdis Kultūros ministerijai įteikė prašymą išeiti iš darbo. „Sekundei“ L. Blėdis teigė atsistatydinantis dėl asmeninių priežasčių, kurių nenorintis komentuoti. Tačiau kalbama, kad pagrindinė išėjimo priežastis – nesutarimai su vaikystės bičiuliu meno vadovu A. Jevsejevu. Ir teatro darbuotojų visuotiniame susirinkime L. Blėdis pareiškė toliau nebegalintis dirbti su meno vadovu A. Jevsejevu, tačiau išsamiau motyvų nesiteikė paaiškinti.

Kultūros ministerijai pavaldus J. Miltinio dramos teatras per pastarąjį dešimtmetį, regis, jau matė visko. 2010-aisiais aktoriai sukilo prieš ilgametį vadovą Rimantą Teresą. Jį pakeitęs aktorius Laimutis Sėdžius direktoriaus kėdėje ištvėrė vos dvi dienas ir pasitraukė nepaaiškinęs priežasčių. Tuomet teatrui vadovauti stojo konkursą laimėjęs režisierius Romualdas Vikšraitis, į teatro istoriją įėjęs darbuotojus viešai išvadindamas alkoholikais. Jį pakeitęs Linas Marijus Zaikauskas driokstelėjo garsiausiai: prie teatro vairo neišstovėjęs nė poros metų dėl kilusio seksualinio skandalo neteko direktoriaus kėdės ir užsidirbo teistumą.

Kai 2017-ųjų rudenį teatro vadžias į savo rankas paėmė jaunosios kartos kūrėjai – konkursą į direktoriaus vietą laimėjęs L. Blėdis ir jo vaikystės bičiulis, naujasis meno vadovas, dramaturgas A. Jevsejevas, visi be išimties – kolektyvas, Kultūros ministerija ir Panevėžys kalbėjo apie teatro renesansą. Visgi ir jų vadovavimo laikotarpiu J. Miltinio dramos teatras žiūrovus stebina rietenomis. Netvarka, anarchija, teatrinės ir apskritai etikos stoka, atsikratymas senaisiais darbuotojais – skauduliai, apie kuriuos dalis J. Miltinio teatro kolektyvo dar vasarą prabilo viešai.

Šiuo metu Kultūros ministerija J. Miltinio dramos teatre atlieka planinį veiklos vertinimą. Jį numatyta baigti iki 2019 metų pabaigos.