Naujas tyrimas parodė, kad tai iš tiesų įmanoma – galima sportuoti trumpiau, gaunant maksimalios naudos sveikatai.

Kad geriau suprastumėte tam tikrus procesus, bus į naudą daugiau sužinoti apie insuliną. Insulinas – hormonas, reguliuojantis cukraus lygį kraujyje. Dėl insulino poveikio pavalgius cukrus kraujyje pernešamas į raumenis, o ten saugomas arba verčiamas energija.

Jei žmogus per mažai sportuoja, turi antsvorio ar yra nutukęs, organizmui tenka gaminti daugiau insulino, kad vyktų minėti procesai. Kitaip tariant, sumažėja jautrumas insulinui. Tai viena iš priežasčių, kodėl nutukusiems žmonėms didėja antrojo tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių rizika.

Sportas naudingas, nes didina mūsų jautrumą insulinui, o tada mažiau svyruoja cukraus lygis kraujyje.

Tyrėjai stebėjo kelias grupes, jų nariai sportavo pusantro mėnesio – 50 min. mynė dviratį tris kartus per savaitę. Nutukusių ar antsvorį turinčių grupės vyrai sportavo prieš pusryčius, ir paaiškėjo, kad jų jautrumas insulinui padidėjo, t. y. organizmui reikėjo gaminti mažiau insulino, kad palaikytų stabilų cukraus lygį kraujyje.

Taigi po treniruočių jiems sumažėdavo antrojo tipo diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Vyrams, kurių grupė sportavo po pusryčių, jautrumas insulinui nepadidėjo.

Prieš pusryčius sportuodavę vyrai sudegindavo dvigubai daugiau riebalų, nei sportavę po pusryčių.

Tikėtina, kad pirmosios grupės vyrų sveikata pagerėjo ir dėl sudeginto didelio riebalų kiekio.

Nesitikėkite netekti daugiau svorio

Daugelis klaidingai tikisi, kad sportuodami tuščiu skrandžiu sudegins daugiau riebalų ir neteks daugiau svorio. Tačiau, norint sumažinti svorį, svarbus veiksnys yra energijos balansas, t. y. su maistu ir gėrimais gaunamo energijos kiekio ir sunaudojamos energijos (dalis – sportuojant) kiekio balansas.

Yra duomenų, kad per trumpą laikotarpį (24 valandas) nevalgant pusryčių ir sportuojant gali susidaryti neigiamas energijos balansas, lygint su pusryčių valgymu ir sportavimu.

Taip pat pastebėta, kad pakeitus pusryčių valgymo laiką (jų neatsisakant), svorio sumažės panašiai, nors riebalų deginimas bus kitoks. Taigi sportuojant sudegintas didesnis riebalų kiekis negarantuoja, kad sumažės svoris. Svarbu – pakeisti energijos balansą, t. y. suvartoti energijos mažiau, nei sudeginti.

Tyrėjai nori pakartoti tyrimą su moterimis. Tiesa, iš anksto tikimasi tokių pat rezultatų, kokius parodė tyrimas su vyrais, juk vyrai ir moterys, sportuodami po pusryčių, sudegina mažesnį riebalų kiekį.

Tyrimo metu buvo pasirinktos vidutinio sunkumo treniruotės – dviračio mynimas, bėgimas, taigi pasirinkus didelio intensyvumo treniruotes ar svarmenų kilnojimą, rezultatai gali būti kitokie.

Įpratus gauti naudos iš mankštos, sportavimo, didelė tikimybė sumažinti antrojo tipo diabeto riziką. Naujas tyrimas parodė, kad naudingiau sportuoti prieš pusryčius.

Tyrimo apžvalgą parašė doktorantas Robas Edinburghas iš Bato universiteto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)