Šis tekstas iš serijos, „kas gali paneigti“. Tai tik spėlionės ir išdėstyti faktai nesiejami nė su vienu iš realiai veikiančių politinių veikėjų.

Taigi, kam būtent dabar reikia ponios iš JAV sugrįžimo? Atsakymas banalus – visiems. Bėglei, kad pagaliau legalizuotis ir grįžti į visuomenę, nes gyventi tolimuose kraštuose brangu, iš kažko duoną valgyti reikia, o prasibrauti į tenykštį teisininkų sluoksnį, spėju, truputį sudėtinga. Metų prabėgo nemažai. Ištikimų rėmėjų per tiek laiko dažnai nelieka, o duonai užsidirbti plaunant indus vietos burgerinėje perspektyva visai nekokia.

Vietos politikams. Rinkimai ant nosies. Reitingai ne kažką. Reikia geros dūmų uždangos, kad baigti įvairius reikaliukus, mokesčius ir nenugrimzti dar giliau į balą. Plius dar būtų visai įdomu į sąrašus, ar bent jau į judėjimą, jei dėl teisinių problemų nepavyks, įtraukti kokį žinomą veidą, galintį paskui save patraukti kelis papildomus procentus reitingų lentelėje.

Kaip viskas galėjo vykti? Nuvyksta garbus ponas į JAV, Čikagą, kur mūsų tėvynainių daug, o viena iš jų leidžia laiką nelabai malonioje uždaroje teritorijoje. Išvykti iš ten ji nenori, nes tėvynėje gali laukti tolimesnis gyvenimas uždaroje ir saugomoje teritorijoje.

Ką darome? Sėdi garbus ponas ir garbi ponia bei strateguoja, kaip rasti konsensusą. Išeitis paprasta – iš trylikos kaltinimų palikti keturis, kurie realiai niekuo negresia. Aš ne teisininkas, tačiau tokie kaltinimai tai tiesioginis bilietas į laisvą vaikščiojimą Garliavos gatvėmis ir Vilniaus Gedimino prospekte. Ponia tokį pasiūlymą priima, dedami parašai, kaltinimai naikinami. (kaip teisiškai tai skamba lai pasisako profesionalai).

JAV tai irgi gėris. Klonio gatvės Čikagoje nėra, o laikyti bėglę su neaiškia perspektyva, ar ją kada nors pavyks išsiųsti namo, JAV mokesčių mokėtojams irgi nepatinka.

Taigi, po didelės pompos teta ir lydintieji leidžiasi Lietuvoje. Prokuroras mikčioja ir nesugeba paaiškinti, kur dingo dauguma „rimtų“ kaltinimų ir tetą realiai reikėtų išleisti pas artimuosius. Bėglė suktai šypsosi lipdama iš konvojaus automobilio.

Gerbėjai ekstazėje – geri laikai, kai buvo galima burtis į kokį nors judėjimą jau seniai buvo nugarmėję ir atrodė, kad niekada negrįš.

Uždanga leidžiasi ant scenos.

P. S. Vakar Seime buvo svarstomi bankų ir automobilių taršos mokesčiai. Kas nors tai pastebėjo?

Daugiau Arūno Milašiaus minčių sekite jo feisbuko paskyroje.