Iš Jungtinių Amerikos valstijų (JAV) kalėjimo Į Lietuvą pargabentą, ne vienu nusikaltimu įtariamą N. Venckienę Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Darius Jakutis teismo prašo įkalinti 2 mėnesiams.

Motyvuojama tuo, jog keliais nusikaltimais įtariama buvusi teisėja ir politikė slapstėsi daugiau, nei 6 metus ir vengdama gresiančios bausmės gali vėl pasprukti.

Teismui prireikė pertraukos

Įkalinti N. Venckienę tardymo izoliatoriuje, ar leisti gyventi laisvėje, tėvų bute, Garliavoje. Šį klausimą Kauno apylinkės teismas sprendė ketvirtadienį po pietų.

Pats posėdis neužtruko iki darbo dienos pabaigos, tačiau sprendimas vakar nebuvo paskelbtas, tai atidėta penktadieniui.

Toks laiko tarpas gali reikšti, jog teismui reikia laiko įsigilinti tiek į prokuroro prašyme nurodytus motyvus, tiek ir į pačios įtariamosios N. Venckienės argumentus. Neabejotina, kad sulaukusi nepalankaus teismo sprendimo buvusi teisėja jį neabejotinai skųs.

Šia teise pasinaudoti gali ir sprendimu nepatenkinti prokuratūros atstovai. Tad prokuroro prašymą įkalinti buvusią parlamentarę nagrinėjančiam teisėjui teks priimant sprendimą kuo preciziškiau išdėstyti motyvus.

Liko tik keli įtarimai

Iš JAV kalėjimo į Lietuvą pargabentai N. Venckienei pareikšti vos keturi įtarimai – pasipriešinus policijos pareigūnui, nevykdžius teismo sprendimo, sudavus į veidą dukterėčios motinai Laimutei Stankūnaitei bei trukdžius teismo sprendimą grąžinti vaiką mamai vykdžiusiai antstolei.

Anksčiau Lietuvos teisėsauga N. Venckienei buvo pareiškusi įtarimus įvykdžius 39 nusikalstamas veikas, tarp jų galimai tvirkinus mažametę dukterėčią bei prisidėjus prie neteisėto informacijos rinkimo.

Šie įtarimai buvo panaikinti JAV teisėsaugai svarstant Lietuvos prašymą išduoti bėglę. Prokuroro D. Jakučio teigimu, tai įvyko dėl Lietuvos ir JAV teisės skirtumų.

Parodymus davė, tačiau kaltę neigia

O kokios pozicijos laikosi už grotų patekusi, neseniai pati nuosprendžius Lietuvos Respublikos vardu skelbusi, bylas nagrinėjusi teisėja N. Venckienė ?

Tiek prokuroras D. Jakutis, tiek įtariamajai N. Venckienei atstovaujanti jos pusseserė advokatė Sonata Žukauskienė DELFI patvirtino, kad ši pareikštus kaltinimus neigia.

Pasak prokuroro, su teisėsauga N. Venckienė bendrauja vidutiniškai, o pačią proceso metu tvyrojusią atmosferą jis pavadino „normalia“.

Tai galėtų reikšti, jog nemažą teisėjos darbo patirtį sukaupusi, tiek baudžiamąją, tiek ir civilinę teisę puikiai išmananti N. Venckienė savaip interpretuoja aplinkybes, kuriomis paremti jai reiškiami įtarimai.

„Ji davė nuoseklius paaiškinimus, ji neprisipažįsta nei dėl vieno (jai pareikšto įtarimo – DELFI)“, – po apklausos Kauno tardymo izoliatoriuje sakė N. Venckienei atstovaujanti advokatė S. Žukauskienė.

Advokatės argumentas: pagal pareikštus kaltinimus – „nesodinama“

Esminis aspektas, svarstant ar N. Venckienė bus suimta, ar ne, yra tai, kokia atsakomybė jai gresia pagal pareikštus įtarimus. Tai smurtas prieš L. Stankūnaitę, grumtynės su policininku, teismo sprendimo nevykdymas ir trukdymas antstoliui.

„Už tokius nusikaltimus (kokie inkriminuojami – DELFI), per visą savo praktiką nesu mačiusi, jog žmogus būtų nuteistas realia laisvės atėmimo bausme. Aš tikiuosi, kad turėtų ją paleisti“, – vylėsi advokatė.

S. Žukauskienė akcentavo, jog 2013 metais, kai tuometė parlamentarė N. Venckienė išvyko į JAV, jai nebuvo pritaikytos jokios judėjimo laisvę varžančios kardomosios priemonės.

DELFI primena, jog vadinamosios pedofilijos skandalo įkarštyje, 2012 m. spalio 14 d. N. Venckienė ir dar šeši jos suburtas partijos „Drąsos kelias“ kandidatai išrinkti į Seimą.

Tačiau neilgai trukus, jau bliūkštant išgalvotos pedofilijos skandalui, 2013 m. balandžio 9 d. panaikinta Venckienės teisinė neliečiamybė, kilus pavojui, kad buvusi teisėja ir parlamentarė gali atsidurti teisiamųjų suole, ji kartu su sūnumi iš Lietuvos pasitraukė į JAV.

Į savo butą priimtų tėvai

N. Venckienės pusseserė kalbėjo apie siūlomą švelniausią kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

„Ji gyventų pas tėvus. Tėvai turi butą Garliavoje. Yra tėvų sutikimas, nuosavybės dokumentai. Prokuratūra viską turi ir žino“, – minėjo S. Žukauskienė.

Garliavos įvykių epicentru tapęs N. Venckienės tėvų namas Klonio gatvėje, prie kurio būriavosi žmonių minios, jau kuris laikas priklauso kitiems savininkams. Šaltinių duomenimis, Vytautas Andrius Kedys ir jo žmona Laimutė Kedienė namą pardavė bandydami padėti į JAV pasprukusiai dukrai.

Kartu su sūnumi Karoliu į Čikagą išvykusi N. Venckienė gyveno pernelyg nesislapstydama. Viešose vietoje užfiksuotos jos nuotraukos ne kartą buvo publikuojamos Lietuvos žiniasklaidoje. Prieš sulaikymą N. Venckienė buvo spėjusi įsigyti privatų namą bei atidaryti gėlių parduotuvę.

Perleido turtą ir išsiskyrė su vyru

Kadaise N. Venckienei priklausęs namas Garliavoje, Klonio gatvėje, kuriame šalia tėvų namų ji gyveno kartu su sutuoktiniu Aidu Venckumi, taip pat jai nebepriklauso.

Prieš Seimui panaikinant jos teisinę neliečiamybę ir N. Venckienei pradingstant, šis turtas buvo perleistas.

Beturte tapusi, kartu su sūnumi į JAV išvykusi politikė 2014 metų pavasarį išsiskyrė su Kaune likusiu savo vyru, advokatu A. Venckumi. Teismui adresuotame prašyme buvo nurodyta, kad vaiko gyvenamoji vieta turi būti nustatyta su motina. Esą tėvas tam neprieštarauja.

„Nėra ginčo nei dėl vaiko gyvenamosios vietos, nei dėl turto, nei dėl išlaikymo“, - tuomet portalui DELFI teigė N. Venckienę skyrybų byloje atstovavusi jos pusseserė advokatė S. Žukauskienė.