Ketvirtadalis respondentų tam skiria nuo 100 iki 200 eurų, beveik penktadalis – iki 50 eurų. Mažiau nei pusšimtį eurų automobiliui paruošti žiemai dvigubai dažniau išleidžia vyrai.

8 proc. apklaustųjų nurodė, kad į automobilio paruošimą žiemai neinvestuoja visiškai nieko, 1 proc. tam skiria daugiau nei 400 eurų.

„Niekam ne paslaptis, kad didžiausios automobilio paruošimo žiemai išlaidos yra susijusios su padangomis. Kasmet atvėsus orams įspėjame vairuotojus ne tik itin atidžiai įvertinti, bet ir nuolat stebėti jų būklę. Jei kokybiškas naujų padangų komplektas gali tarnauti kelis metus, tai dėvėtas naudojimui gali būti nebetinkamas ir po metų“, – aiškina „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Kaip nurodyta kelių eismo taisyklėse, lengvųjų automobilių žieminių padangų protektoriaus gylis privalo būti ne mažesnis nei 3 milimetrai, kitaip kyla pavojus vairavimo saugumui. Automobiliais su vasarinėmis padangomis draudžiama važinėti nuo lapkričio 10 dienos.

Automobilio variklis

„Anksčiau atlikto tyrimo duomenys parodė, kad dažniausiai Lietuvos gyventojai padangas keičia kas 2–3 metus, beveik pusė apklaustųjų galiausiai įsigyja naują komplektą. Dalis vairuotojų bando sutaupyti pasirinkdami „kompromisinį“ variantą – ant varomųjų ratų deda naujas padangas, ant likusių – dėvėtas. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad ant tos pačios ašies negalima montuoti skirtingo tipo padangų. Sudėtingesnėmis oro sąlygomis toks automobilis tampa sunkiai valdomas“, – sako A. Juodeikis.

Padangos – ne vienintelis rūpestis

Nors žieminės padangos yra viena svarbiausių automobilio dalių šaltuoju sezonu, tačiau toli gražu ne vienintelė, į kurią privalu atkreipti dėmesį.

Ekspertas pastebi, kad daugiausia iškvietimų suteikti nemokamą techninę pagalbą kelyje bendrovė sulaukia staigiai atšalus orams – klientai dažniausiai nurodo, kad jiems nepavyksta užvesti automobilio dėl išsikrovusio akumuliatoriaus.

Smulkus ir vidutinis verslas

„Net jei vairuojate gana naują automobilį, pagalvokite, ar jūsų akumuliatorius – tikrai tinkamos būklės. Patikrinkite automobilio žibintus, lemputes, kokį aušinimo skystį naudojate, ar ne metas keisti tepalus. Pasirūpinkite ir durelėmis – sandarinimo gumas, spyneles prieš didžiuosius šalčius patariama sutepti.

Nuotaiką sugadinti ir galiausiai didelius nuostolius nulemti gali net tokia, atrodo, smulkmena, kaip prastai nuvalyti automobilio langai. Investuokite į kokybiškus valytuvus, įsigykite langų grandiklį, šluotelę, pakeiskite langų plovimo skystį į tinkamą žiemai. Tai nereikalauja daug lėšų, tačiau atsiperka su kaupu“, – sako A. Juodeikis.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą, kurios metu buvo siekta išsiaiškinti respondentų požiūrį į rizikas kelyje, „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliko rinkos tyrimų bendrovė „Spinter“. Apklausoje dalyvavo 1012 respondentų iš visos Lietuvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)