„Galbūt daugelis žmonių dabar šiek tiek griaužiasi dėl savo praeities veiksmų šitoje visoje istorijoje, aš asmeniškai niekaip nedalyvavau šitoje istorijoje. Aš nepalaikiau nei vienos nei kitos pusės, o dabar savo atsakymą turi pasakyti teisininkai.

Kuo daugiau kišimės ir ne duok dieve ir politikai mėgins savo trigrašį įkišti tuo mes labiau pakenksime teisiniam šitos bylos nagrinėjimo keliui, ir galimas dalykas net diskredituosime teisinę sistemą. Todėl aš laikysiuosi objektyviai, nuošalyje, kadangi tai yra teisinis klausimas, kurį turi išspręsti mūsų teismai, ir atsakyti į klausimus, ar buvo nusikaltimai. Jeigu jie buvo, turi būti ir atitinkami sprendimai“, – kalbėjo žurnalistams G. Nausėda su vizitu lankydamasis Italijoje.

Šalies vadovas vykstant šiems teisiniams procesams ragino visus „elgtis ramiai, tikrai nemėginti įsiūbuoti to laivelio dar labiau“.

„Turime kitų svarbių dalykų – biudžeto svarstymas, kiti dalykai, kurie laukia savo sprendimo, ir turime stengtis padaryti kažką gero žmonių labui“, – sakė G. Nausėda.

Tiki visuomenės branda

Šiuo metu Seime yra svarstomos Konstitucijos pataisos, kurios leistų po dešimties metų po apkaltos nušalinta prezidentui Rolandui Paksui vėl kandidatuoti į Seimą. Tos pataisos liestų ir N. Venckienę.

G. Nausėda sakė suprantąs žmogaus teisių svarbą, bet tikįs Lietuvos visuomenės branda.

„Suprantu, kad yra žmogaus teisės, kad žmogus iki gyvos galvos negali prarasti savo teisės pasiūlyti savo kandidatūrą ir būti renkamas, bet aš tikiu Lietuvos visuomenės branda, kuri įvertinusi visas aplinkybes padarys savo sprendimus tiek vienu tiek kitu atžvilgiu“, – sakė G. Nausėda.

Venckienė laukia teismo sprendimo

Trečiadienį į Lietuvą pargabenta buvusi teisėja Neringa Venckienė laikoma Kauno tardymo izoliatoriuje. Ketvirtadienio rytą ji buvo apklausta, popiet Kauno miesto apylinkės teisme vyko posėdis dėl suėmimo pratęsimo. Posėdžio sprendimas bus paviešintas penktadienį.

Prokuroras Darius Jakutis teigė, kad posėdžio „atmosfera buvo normali“, tačiau pridūrė, kad sprendžiant dėl suėmimo pratęsimo bus atkreiptas dėmesys į tai, kad ji beveik šešerius metus slapstėsi Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Prokuroras sakė, šis laikas būtų reikalingas tyrimo procedūroms pabaigti, t.y. galimybės įtariamajai susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga, tenkinti prašymus, tačiau patį tyrimą jis sako galintis atlikti ir per trumpesnį terminą.

Paklaustas, ar mato grėsmę, jog N. Venckienė gali būti išleista į laisvę, jis tikino, kad taip.

„Matau grėsmę, nes žmogus virš 6 metų slapstėsi ir gali tai daryti vėl“, – žurnalistams Kaune ketvirtadienį sakė prokuroras

„Posėdyje kalbėjau apie 2 mėnesių terminą, kuris reikalingas tyrimui pabaigti. Bet tai daugiau buvo motyvai dėl procedūrų, kurios baigiant tyrimą, priklauso ne tiek nuo prokuratūros, kiek nuo pačio įtariamojo, turiu omenyje susipažinimą su bylos medžiaga, prašymų rašyme. Kadangi praktikos turime, mano prašymas buvo toks“, – Kaune žurnalistams sakė N. Venckienės suėmimo prašantis prokuroras.

JAV po ekstradicijos N. Venckienei paliko keturis įtarimus iš pareikštų trylikos.

JAV nurodė, kad vadovaujantis šios šalies įstatymais ji Lietuvoje gali būti teisiama dėl keturių nusikalstamų veikų: dėl trukdymo teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai (LR Baudžiamojo kodekso (BK) 231 str. 1 d.), dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo (LR BK 245 str.), dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo (LR BK 140 str. 1 d.), dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui (LR BK 286 str.).

Kauno miesto apylinkės teisme – posėdis dėl N. Venckienės: