Tikra tiesa, kad tik tam tikros tvarkymosi klaidos kartais neleidžia pasidžiaugti trokštamu rezultatu, rašo INMYROOM. Tad ką gi darome netinkamai?

Tvarkomės be sistemos

Net tvarkantis reikia turėti planą. Jei bus kitaip, imsite kuopti tai vieną, tai kitą kampą, vienu metu bandysite atlikti kelis darbus, galop netgi užmiršite, kuo iš tiesų užsiimate. Tokia pašlijusi metodika gali privesti tik prie vieno – dar didesnės netvarkos ar netgi visiško chaoso.

Štai principai, kurių privalote laikytis:

• ištuštinkite erdvę: pirmiausia sudėliokite visus netinkamose vietose padėtus daiktus ir tik tada metodiškai darbuokitės su šluoste.
• laikykitės krypties „iš viršaus į apačią“: pirmiausia nuvalykite šviestuvus, nusiurbkite užuolaidas, nukuopkite lentynas, tada ateis eilė staliukams, spintelėms ir sofoms, o jau paskiausiai – grindims.
• judėkite ratu: tvarkykite kambarius sukdamiesi pagal laikrodžio rodyklę arba jai priešinga kryptimi.

Naudojame tą pačią šluostę

Dulkių šiukštu negalima valyti šluoste, kuria prieš akimirką buvo šveičiama kriauklė. Kiekvienam darbui reikia turėti specialių priemonių ir jokiu būdu jų nemaišyti.

Jei elgsitės kitaip, ant veidrodžio išvysite balkšvas indų ploviklio nuosėdas, o čiaupus bjauros dėmės, kurias paliks nušveitus kaitlentę naudota kempinėlė.

Beje, svarbu atminti, kad panaudotas šluostes reikia skalbti.

Tvarkymas

Pirmiausia plauname grindis, o tada – imame dulkių siurblį

Atminkite kad „sausasis“ tvarkymosi etapas yra pirmesnis nei „drėgnasis“ – nebent norėtumėte dvigubai padirbėti. Jei visgi būtina nušluostyti baldus nusėdusias dulkes, naudokitės sausa šluoste iš mikropluošto arba vilnos.

Išsiurbus kambarius, reikia šiek tiek palaukti, kol mikroskopinės dulkelės vėl nusės, ir tik tada pradėti plauti grindis ir šluostyti lentynas. Kad laikas laukiant neprailgtų, tuo tarpu galima susitvarkyti spintą arba pakrauti skalbimo mašiną.

Dar verta žinoti, kad keisti patalynę taip pat derėtų prieš grindų plovimą, kadangi patalų kedenimas taip pat sukels daug dulkių.

Nevalome dulkių siurblio filtrų arba atliekame tai susitvarkę

Kai dulkių siurblio filtras užkimštas, įrenginys neveikia visu pajėgumu (be to, gali ir sugesti). Dėl to neišvengiamai nukenčia tvarkymosi kokybė: perpildytas siurblys įtrauktas dulkes paskleidžia ore, tad jos ir vėl nusėda ant ką tik, regis, nusiurbtų paviršių. Taigi, siurblį tiesiog būtina reguliariai valyti.

Ši taisyklė turėtų būti ypač aktuali gyvūnų augintinių savininkams: juk kailio plaukai labai greitai užkemša dulkių siurblio filtrą. Beje, svarbu žinoti, kad ne visi siurbliai pajėgūs sukovoti su smulkiais plaukais, prilipusiais prie baldų arba kilimų.

Dar atminkite, kad kelią taršai po siurbimo pavyks užkirsti tik tada, jei siurblio filtrą švarinsite prieš tvarkydamiesi, o ne vėliau.

Tvarkymas

Valymo priemones purškiame tiesiai ant paviršių

Valymo priemone reikia sudrėkinti sausą kempinėlę arba šluostę ir ja valyti norimą paviršių. Po valymo ant paviršiaus neturi likti valiklio pėdsakų, todėl paviršių būtina papildomai nušveisti švaria šluoste. Šios taisyklės ypač svarbu laikytis valant stiklo, medžio ir nerūdijančiojo plieno paviršius – tada jie ar ilgai švytės švara.

Net specialiai baldams skirtų poliruoklių negalima naudoti tiesiai ant paviršių, nes poliravimo skystis suformuoja nematomą plėvelę, prie kurios kaipmat prikimba dulkės ir nešvarumai.

Purkšti ant paviršių valymo priemones galima tik tokiu atveju, jei tai nurodyta jų naudojimo instrukcijose.

Piktnaudžiaujame plovikliais

Valymo priemonėse paprastai yra daugiau ar mažiau cheminių medžiagų, todėl per didelis jų kiekis gali ne tik pakenkti, tarkim, baldams arba grindų paviršiui, bet ir sukelti apsinuodijimą, alerginę reakciją. Valymo priemonių negalima maišyti, nes taip tik padidėja jų toksiškumas.

Vadinamaisiais liaudiškais patarimais aklai kliautis taip pat nereikėtų, nes siūlomos priemonės – ne visada saugios. Tarkim, internete gausu patarimų, kuruose nurodoma, kad kone viską galima valyti citrinų sultimis, bet iš tiesų citrinų rūgštis gali apgadinti stalviršius ir grindis, be to, nuo jos paviršius neatrodys švytintis.

Tvarkymas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)