Paskelbtas nuosprendis kol kas yra griežčiausia Hagoje įsikūrusio TBT skirta bausmė.

B. Ntaganda liepą buvo pripažintas kaltu dėl įvairių nusikaltimų, įskaitant nužudymą, persekiojimą ir seksualinę vergovę. Šie kaltinimai susiję su civilių žudynėmis Kongo Demokratinės Respublikos Itūrio regione 2002 ir 2003 metais.

Teisėjas Robertas Flemras pasmerkė Ruandoje gimusio B. Ntagandos „nusikaltimų gausą“ ir kreipdamasis į buvusį Kongo kovotojų vadą pareiškė: „Jums skiriama iš viso 30 metų kalėjimo.“

„Žudymai vyko dideliu mastu“, – sakė nuosprendį paskelbęs R. Flemras ir pridūrė, jog teisėjai atsižvelgė į „ypatingą kai kurių B. Ntagandos nusikaltimų žiaurumą“.

Teisėjai „Terminatoriui“ skyrė ilgiausią TBT numatytą laisvės atėmimo bausmę. Anot jų, už B. Ntagandos veiksmus negali būti skirtas įkalinimas iki gyvos galvos – bausmė, numatyta už pačius sunkiausius nusikaltimus.

Teismo salėje mėlynu kostiumu vilkėjęs bei raudoną kaklaraištį ryšėjęs B. Ntaganda ramiai stovėdamas per ausines išklausė skelbiamą nuosprendį.

TBT atstovas spaudai patvirtino, kad tai yra griežčiausia iki šiol šio Teismo skirta bausmė. TBT buvo įkurtas 2002 metais teisti už sunkiausius karo nusikaltimus.

Teisėjai sakė, kad 46 metų „Terminatorius“ buvo etninių tutsių sukilimų varomoji jėga. Šie sukilimai vyko Kongo Demokratinę Respubliką krečiant karams po 1994 metų tutsių genocido kaimyninėje Ruandoje.

Pasak teisėjų, B. Ntaganda buvo sukilėlių grupuotės „Kongo patriotų sąjunga“ ir jos karinio sparno – Kongo išvadavimo patriotinių pajėgų (FPLC) – vienas svarbiausių lyderių.

Dauguma kaltinimų B. Ntagandai susiję su dviem kruvinomis jo kovotojų operacijomis prieš civilius keliuose kaimuose 2002 ir 2003 metais. Įbauginti kaimiečiai praminė B. Ntagandą „Terminatoriumi“ pagal to paties pavadinimo filmą, kuriame Arnoldas Schwarzeneggeris įkūnijo negailestingą kiborgą žudiką.

B. Ntaganda buvo pripažintas kaltu dėl 13 kaltinimų karo nusikaltimais ir penkių kaltinimų nusikaltimais žmoniškumui. Jis yra pirmasis asmuo, nuteistas TBT už seksualinę vergovę.

B. Ntaganda taip pat tapo pirmuoju įtariamuoju, savanoriškai pasidavusiu TBT. 2013 metais jis atėjo į JAV ambasadą Ruandos sostinėje Kigalyje ir paprašė, kad būtų išsiųstas į Hagą.