„Ši septyniukė rodo, kada jūsų kūną ir kokiomis pajėgomis pradeda atakuoti apie 40 lėtinių ligų. Štai tie rodikliai, kuriuos pristatau remdamasis penkiomis svarbiausiomis medicinos ir sveikatos mokslų tarptautinėmis organizacijomis”, – sako A. Skurvydas.

1) Blogo riebalo – trigliceridų (TG) kiekis kraujyje: mažiau nei 1,7 mmol/L. Jei peržengiate šią ribą, tai rimtas signalas, kad kažkas negerai su jūsų fiziniu aktyvumu, mityba, stresu.

2) Gero riebalo – didelio tankio lipoproteinų (HDL) koncentracija kraujyje: vyrams turi būti ne mažiau kaip 1,03 mmol/L; moterims ne mažiau 1,3 mmol/l. Juos sureguliuoti padeda optimalus fizinis aktyvumas ir Viduržemio jūros dieta bei streso mažinimo technologijos (vaistai į tai neįtraukiami).

3) Apimtis per juosmenį: vyrams ne daugiau nei 102 cm; moterims – ne daugiau nei 88; arba kūno masės indeksas ne daugiau nei 30 kg/m2; (juos sumažinti padeda optimalus fizinis aktyvumas ir Viduržemio jūros dieta, saikingas kalorijų ir angliavandenių apribojimas, streso mažinimo technologijos bei kūno grūdinimas/vėsinimas (vaistai į tai neįtraukiami).

4) Kraujospūdis: ne didesnis nei 135/90 mm/Hg.

5) Gliukozės koncentracija kraujyje: ne daugiau nei 6 mmol/L. Ją sumažinti padeda optimalus fizinis aktyvumas (ypač didelio intensyvumo), Viduržemio jūros dieta, saikingas kalorijų ir angliavandenių apribojimas, streso mažinimo technologijos (vaistai į tai neįtraukiami).

6) Sisteminį organizmo uždegimą rodantis baltymas (CRB) ne daugiau nei 3-5 mmol/L. Jo ypač padidėja esant dideliam nutukimui, stresui ir mažam fiziniam aktyvumui (jį mažina fiziniai pratimai, saikingas kalorijų apribojimas; streso sumažinimas).

7) Mažas kasdieninis fizinis aktyvumas: per dieną mažiau nei 60 min (apie 5-15 min turi būti didelio intensyvumo).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)