Žmonės į kosmosą pakilo prieš daugiau negu 50 metų. Pradžioje skrydžiai buvo trumpi, bet su laiku jie ilgėjo. Šiomis dienomis kosminėje stotyje įgula gyvena net iki pusės metų. Per tą laiką valgyti tenka daugybę kartų. Tačiau kosmose nėra gravitacijos , tad iki grįžimo į Žemę tenka pamiršti visas svajones apie susitemptą sumuštinį ar išsikeptą kepinį.

Tačiau kuo tada maitinasi astronautai? Dažniausiai tai įvairių skonių maistingi geliai. Bet tokiu maistu maitintis mėnesių mėnesiais tikrai įgrįsta. O juk ruošiamasi dar ilgesnėms misijoms nei pusė metų. Pavyzdžiui, į Marsą. Tokia kelionė truktų apie metus. Galbūt galima praskaidrinti keliautojų nuotaiką kitokiu maistu, pavyzdžiui, kurį jie galėtų patys pasiruošti?

Būtent tokiam tikslui buvo sukonstruota kosminė orkaitė. Tai uždaras beveik 11 cm skersmens ir 23 cm ilgio cilindras, kuris savo veikimu labiau primena skrudintuvę. Nulinės gravitacijos sąlygomis niekas nebandė kepti, todėl daug kas mokslui nežinoma. Įprastos konvekcinės krosnelės veikia skirtingų temperatūrų dalelių maišymosi skysčiuose arba dujinėse sąlygų principu. Nesant gravitacijai, toks maišymasis paprasčiausiai nevyksta.

Inžinieriai, naudodamiesi bazinėmis žiniomis apie gravitaciją, nusprendė, kad optimaliausią bus bandyti maistą kaitinti iš visų pusių. Elektriniai kaitinimo elementai suprojektuoti šalia cilindro sienelės ir nukreipti į kepinį. Maksimali kepimo temperatūra sieks 177 laipsnius pagal Celsijų.

Pačiu pirmuoju kosmonautų pasigamintu patiekalu turi tapti sausainiai su šokoladu: jei tik viskas veiks ir vyriausiasis kepėjas sugebės neprisvilinti pačio pirmojo maisto už Žemės ribų. Sausainiai buvo pagaminti Žemėje „Double tree by Hilton“ restorane, kuris priklauso žinomam „Hilton“ viešbučių tinklui.

Kosminės orkaitės projektą kuruojanti Merė Murphy apie būsimą eksperimentą už planetos ribų sakė: „Kai kepame čia, Žemėje, dedame sausainius ant padėklo. Apačia būna plokščia, o viršus iškilus, priklausomai nuo naudojamų ingredientų. Tačiau akivaizdu, kad niekas to nedarė kosmose ir nežinome, kaip tai atrodys kosmose. Sausainis gali susiformuoti kaip cilindras arba kaip sfera. Mes šito nežinome ir, manau, tai yra vienas iš įdomiausių dalykų kuriuos norime išsiaiškinti“.

Tam, kad kepiniai būtų gerai įtvirtinti, neprisiliestų prieš juos iškepti turinčių kaitinimo elementų, jie buvo supakuoti į specialiai šiam projektui sukurtus silikoninius maišėlius. Juos įmontuoti du 40 mikronų tankio filtrai. Pro juos prasiskverbs karštas oras, tačiau, jei atsiras trupinių, jie nepateks į aplinką. Trupiniai gali sugadinti tiek pačią krosnelę, tiek stoties įrangą. Kraštinis įpakavimo rėmelis pagamintas iš aliuminio.

Ateityje tikimasi išbandyti pagaminti daugiau skirtingo maisto. Įvertinti, kokie kvapų ir skonių pojūčiai kosmose. Šiuo metu stotyje reziduoja trys amerikiečiai, du rusai ir italas.