JAV prezidentui raginant demaskuoti informatorių, Donaldas Trumpas jaunesnysis socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vieno daug kartų internetinėje erdvėje minėto CŽV analitiko pavardę ir susiejo jį su naujienų svetainės „Breitbart“ straipsniu, leidžiančiu suprasti, kad šis asmuo yra prieš D. Trumpą nusiteikęs demokratų šalininkas.

Naujienų agentūra AFP negalėjo patvirtinti informatoriaus tapatybės, todėl jo vardo neskelbė.

Prezidento sūnus paviešino tariamo informatoriaus pavardę Baltiesiems rūmams siekiant diskredituoti D. Trumpo apkaltos procedūrą Kongrese, esą ji yra varoma politinių motyvų.

„Nėra jokio informatoriaus. Yra kažkas, kas turi darbotvarkę, [nukreiptą] prieš Donaldą Trumpą“, – pirmadienį parašė D. Trumpas tviteryje.

Pirmadienį Kentukyje vykusiame politiniame mitinge šalia D. Trumpo stovėjęs respublikonų senatorius Randas Paulas pagrasino demaskuoti šį asmenį ir pareikalavo, kad jis liudytų Kongrese.

„Mes taip pat žinome informatoriaus pavardę... Šiandien žiniasklaidai sakau: atlikite savo darbą ir paskelbkite jo vardą“, – sakė jis.

Pranešėjo advokatas Andrew Bakajus (Endrius Bakajus) nepatvirtino ir nepaneigė paskelbtos pavardės, bet pareiškė, kad D. Trumpas jaunesnysis ir kiti kelia pavojų šiam asmeniui bei visai informatorių apsaugos sistemai.

„Bet kokios pavardės sutapatinimas su informatoriumi paprasčiausiai sukels pavojų tam asmeniui ir jo šeimai“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Tačiau tai neatleis prezidento nuo būtinybės atsakyti į šiuos rimtus įtarimus, kurių pagrįstumas buvo pakankamai įrodytas“, – kalbėjo A. Bakajus.

Demaskuotas D. Trumpo ir Ukrainos sandoris

Demokratai pradėjo apkaltos tyrimą rugsėjį, kai vienas pranešėjas pateikė žvalgybos bendruomenės generaliniam inspektoriui skundą, kad liepos 25 dienos telefoninio pokalbio metu D. Trumpas galėjo daryti spaudimą Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, siekdamas jo pagalbos būsimų prezidento rinkimų kampanijoje.

Demokratai kaltina D. Trumpą viršijus įgaliojimus ir neteisėtai pasinaudojus JAV karine parama kaip svertu, siekiant sau naudingų paslaugų iš užsienio valstybės. D. Trumpas tokius mainus neigia.

Vėliau paskelbta skambučio stenograma patvirtino, kad D. Trumpas prašė V. Zelenskio „paslaugos“ ir paragino Ukrainą pradėti tyrimą dėl D. Trumpo varžovo demokrato Joe Bideno (Džo Baideno) veiklos Ukrainoje ir plačiai atmestų įtarimų, esą Ukraina padėjo demokratams 2016 metų rinkimuose.

Respublikonai sako, kad minėtas informatorius, anksčiau dirbęs Baltųjų rūmų nacionalinėje saugumo taryboje, yra Demokratų partijos šalininkas, neturėjęs tiesioginės informacijos apie liepos 25-osios skambutį.

Tačiau pokalbio stenograma ir po to vykę pareigūnų liudijimai apkaltos tyrime patvirtina įtarimus, kad D. Trumpas sustabdė karinę paramą Ukrainai, siekdamas priversti V. Zelenskį gauti J. Bideną ir demokratus kompromituojančios informacijos.

Antradienį buvo paskelbtas artimo D. Trumpo sąjungininko JAV ambasadoriaus prie Europos Sąjungos Gordono Sondlando liudijimas, kuriame jis pripažino pasakęs vienam Ukrainos aukšto rango pareigūnui, kad Amerikos karinė pagalba tikriausiai nebus teikiama, kol Kijevas neįvykdys D. Trumpo reikalavimų.