Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) darbuotojams po šioje įstaigoje dirbusio mediko savižudybės konsultuoja psichologai, skyrių vadovams organizuojami lyderystės ir komandinio darbo mokymai.

„Kalbant apie įstaigą ištikusios krizės valdymą, stengėmės veikti operatyviai, darbuotojams buvo sudaryta galimybė darbo metu gauti psichologinę pagalbą. Vis garsiau viešojoje erdvėje kalbant apie mobingo problemas, deklaravau aiškiai, kad to netoleruosiu“, – Seimo komisijos posėdyje trečiadienį sakė nuo liepos RVUL vadovaujanti Jelena Kutkauskienė.

Ligoninės vadovė teigė, jog atslūgus įtampai, maždaug po pusės metų, psichologai rekomendavo visos įstaigos mastu atlikti psichoemocinės rizikos vertinimą.

Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisija trečiadienį aptarė medikų bendruomenės atstovų išsakytas problemas dėl darbovietėse patiriamos psichologinės įtampos ir emocinio išsekimo.

Vilniaus universiteto Santaros klinikų vadovas Feliksas Jankevičius komisijos posėdyje pristatydama situaciją sakė, jog klinikos turi septynis medikų psichologų etatus.

„Šiandien mes turime Santaros klinikose septynis psichologus, netgi universitete yra studentų medikų psichologas, turint galvoj, kad medikai tikrai turi ypatingą riziką perdegimui darbe ir studijose. Be galo svarbus, kalbant apie visus tuos neigiamus dalykus, yra vadovų požiūris į jaunimą, rezidentus, jaunus dirbti ateinančius gydytojus. Manau, kad didžioji dalis vadovų supranta, kad tai yra didžiulė vertybė“, – kalbėjo F. Jankevičius.

Į komisijos narių klausimą, ar būtų galima užtikrinti, jog kiekvienoje gydymo įstaigoje būtų bent po vieną psichologo, kuris padėtų medikams, etatą, posėdyje dalyvavęs sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis teigė negalintis iš karto atsakyti.

A. Šešelgis atkreipė dėmesį, jog ligoninės yra skirtingo pavaldumo, tad galimybę psichologą medikams turėti ir rajonų ligoninėms įvertinti galima po konsultacijų su pačiomis ligoninėmis, savivaldybėmis.

Sveikatos apsaugos ministerija medikus apie patiriamą psichologinį smurtą darbe pranešti ragina pasitikėjimo telefonu 8 800 66004, pasirinkus skaičių „3“.

Apie medikų patiriamą psichologinį smurtą iš vadovų ar aukštesnes pareigas užimančių gydytojų pradėta kalbėti po to, kai spalį nusižudė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės medikas.