Paskutiniuosius kelis dešimtmečius imbieras vartojamas daug kur – jis gydo ne tik žarnyno sutrikimus.

Imbieras gali padėti, kai sutrinka skrandžio veikla, krečia šaltis ar peršalus. Galite jį vartoti kaip arbatą, kapsulėmis ar kristalizuotą. Taip pat galite skaninti imbieru patiekalus ar užkąsti imbierinių sausainių. Daugumą augalų galima naudoti po nedaug, kad pajustumėte gydomąjį jų poveikį. Šiuo požiūriu imbieras skiriasi – tiek, keik jo dedame į patiekalai, visiškai atitinka ar net yra daugiau nei papildų dozė.

1. Geriausias vaistas nuo pykinimo

Imbieras yra viena labiausiai padedančių priemonių nuo pykinimo keliaujant, taip pat nuo įprastų skrandžio sutrikimų. Iš tikrųjų kai kurie tyrimai rodo, kad jis veikia kaip ir vaistai nuo pykinimo. Atlikdami tyrimą, mokslininkai savanorius diržais pririšo prie besisukančių kėdžių ir paleido. Tie, kurie gėrė pykinimą slopinančių vaistų, paprašė, kad kėdės būtų sustabdytos vos po 4,5 minutės, tie, kam buvo duota imbiero, – po 6 minučių ir juos pykino mažiau.

Medžiagos, suteikiančios imbierui pikantišką skonį, daugiausia gingerolis ir šogaolis, regis, mažina žarnyno spazmus, neutralizuoja virškinimo sultis ir slopina „vėmimo centrą“ smegenyse. Gydytojai dažnai rekomenduoja imbierą pykinimui slopinti, nes jis nesukelia mieguistumo, kaip, pavyzdžiui, kai kurie vaistai nuo pykinimo. Jis net skiriamas nuo chemoterapijos sukeltam pykinimui ir pykinimui po operacijos šalinti.

Imbieras yra daug geresnė prevencinė priemonė negu prasidėjusį pykinimą slopinantys vaistai, rašoma knygoje „1001 naminis vaistas“. Pavyzdžiui, jei keliaujant būna bloga, šio augalo priemonių išgerkite prieš įlipdami į automobilį ar prieš laivui išplaukiant iš uosto. Mažiausiai 20 minučių prieš keliaudami išgerkite ketvirtadalį arbatinio šaukštelio imbiero, 1 g imbierų kapsulėmis ar sukramtykite 1 cm šviežių imbiero šaknų griežinėlių.

Viso organizmo apsauga

Yra daugybė kitų įrodymų apie imbiero naudą. Pavyzdžiui, jis gali:

2. Sutrumpinti migreną.

Danų atlikti tyrimai parodė, kad trečdalis arbatinio šaukštelio šviežio ar malto imbiero, išgerto esant pirmiesiems migrenos požymiams, gali susilpninti simptomus, nes blokuojami prostaglandinai, medžiagos, kurios sukelia smegenų kraujagyslių uždegimą. Skirtingai negu aspirinas ir kiti vaistai, imbieras blokuoja tik vienos rūšies prostaglandinus, kurie sukelia uždegimą, o ne tuos, kurie yra naudingi, pavyzdžiui, stiprinantys skrandžio sieneles.

3. Palengvina artrito keliamą skausmą.

Tie patys prostaglandinai sukelia ne tik migreną, bet ir sąnarių tinimą žmonėms, sergantiems reumatiniu artritu ir osteoartritu. Buvo tirti 56 pacientai. Tyrimas parodė, kad imbieras lengvina simptomus 55 proc. žmonių, sergančių osteoartritu, ir 74 proc. tų, kas kenčia nuo reumatinio artrito. Jeigu pakartotinai dėsite smulkintą imbierų šaknį, galite jausti ir papildomą palengvėjimą, nes jis išsklaidys susikaupusią substanciją P – medžiagą, kuri perduoda skausmo signalą iš pradžių nugaros smegenims, paskui – galvos.
Seno žmogaus ranka

4. Sumažinti kraujo krešulius.

Gydytojai dažnai pataria pacientams aspiriną vartoti kas antrą dieną, nes jis skystina kraują, neleisdamas veikti trombocitams, ląstelių pavidalo junginiams, skatinantiems kraujo krešulius ir didinantiems širdies priepuolio riziką. Imbieras veikia taip pat, tačiau nedirgina skrandžio kaip aspirinas (nebent skrandis yra jautrus imbierui arba per daug jo valgote).

5. Padėti peršalus.

Imbieras neleidžia organizmui gaminti medžiagų, kurios skatina bronchų susitraukimą, taip pat karščiavimą. Imbiere esantis gingerolis malšina kosulį.

6. Sumažinti cholesterolį.

Laboratoriniai tyrimai leidžia teigti, kad imbieras mažina cholesterolio pasisavinimą, taip pat padeda jį pašalinti.

7. Lengvina menstruacinius spazmus.

Imbiere esančios medžiagos veikia kaip antispazminiai vaistai. Jie slopina skausmingus gimdos ir virškinimo trakto lygiųjų raumenų susitraukimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)