„Kai įsigyji naują telefoną, dėl baterijos veikimo gali beveik nesijaudinti. Visi gamintojai stengiasi, kad jų telefonai veiktų ilgai ir nekeltų diskomforto naudotojui. Tačiau toliau viskas – mūsų rankose. Netinkamai įkraunamas, naudojamas ar prižiūrimas telefonas, net ir turėdamas labai gerą bateriją, ilgainiui gali jus nuvilti. Bet, laimei, egzistuoja kelios taisyklės, kurias įsiminę užtikrinsite, jog padarėte viską, kad telefono baterija veiktų kuo ilgiau“, – sako Alytaus „Bitės“ salone dirbantis „BITĖS profas“ Andrius Archangelskis ir dalijasi 5 patarimais, kurie tikrai pagelbės tausojant savo telefono bateriją, rašoma pranešime spaudai.

Delfi trumpai
Norint, kad mobiliojo įrenginio baterija tarnautų ilgiau, pakanka vadovautis keliais paprastais patarimais;
Specialistai pataria niekuomet nekrauti telefono visą naktį, apsieiti be energijos „taupymo“ programėlių ir kt.;
Nepamirškite, kad telefono baterija gali paprasčiausiai nusidėvėti: kaip tai atpažinti bei atitolinti?

1 patarimas: svarbu laikytis 20-80 proc. apribojimo

Vienas svarbiausių dalykų, norint užtikrinti savo telefono baterijos ilgaamžiškumą, tai pačios baterijos talpos tausojimas.

Telefonų baterijoms „sveikiausia“ riba yra tarp 20 ir 80 proc. O, jei tiksliau, tai krauti telefoną turėtume pradėti, kai lieka ne mažiau nei 20 proc. baterijos, ir krauti jį reiktų ne daugiau kaip 80 proc. Taip baterija mažiausiai „dėvėsis“. Stengtis kuo ilgiau išlaikyti telefoną, įkrautą 100 proc., nėra geras sprendimas. Kadangi daugelis šiuolaikinių telefonų turi greito įkrovimo funkciją, dažniausiai rekomenduoju telefoną įkrauti ryte, ruošiantis į darbą, mokyklą ar studijas. Beje, telefonų gamintojai dažnai įdiegia papildomų energijos taupymo funkcijų į savo telefonus. Daugelyje galima „užmigdyti“ nenaudojamas programėles. Pačiam naudotojui pravartu „užmigdyti“ tas programėles, kurios retai naudojamos, arba nenaudojamas tiesiog ištrinti.

2 patarimas: nepasiduokite „naktinio krovimo“ pagundai

Egzistuoja viena pagunda, kuriai geriau atsispirti, – palikti krauti telefoną per naktį.

Nors šiuolaikiniai telefonai bei jų baterijos tikrai yra pažangūs ir nuolat tobulėja, tačiau šio dalyko vis dėlto geriau nedaryti. Per naktį krauti telefoną labai patogu – eidamas miegoti padedi krautis ir ryte jis visiškai įkrautas, bet tai žalinga telefono baterijai. Anksčiau tai telefonams kenkdavo labai stipriai – kai pasiekus 100 proc. įkrovimo ribą telefonas būdavo kraunamas toliau, smarkiai padidėdavo baterijos perkaitimo rizika. Naujausi telefonai pažangesni, baterijų išteklius stebi ir valdo pats telefonas, tačiau žalingas poveikis išlieka. Kaip tai veikia? Kraunant telefoną per naktį, išmanusis telefonas pats pastebi, kad įrenginys jau įkrautas 100 proc., ir toliau jo nebekrauna. Tačiau vyksta kitas ydingas ciklas – telefonas šiek tiek išsikrauna ir vėl pradeda krautis, ir ši „procedūra“ vyksta visą naktį sekindama bateriją. Kaip to išvengti? Tiesiog pravartu telefoną įkrauti prieš miegą ar jau nubudus ryte.

3 patarimas: baterijai gali kenkti ir išoriniai veiksniai

Nors baterijos talpai labiausiai kenkia iškrovimo ciklai – kai baterija visiškai išsikrauna ir taip būna kurį laiką, jai gali kenkti ir išoriniai veiksniai. Pavyzdžiui, laikant bateriją labai šaltoje (apie –15 laipsnių) arba labai karštoje vietoje ar saulėje. Labai negerai yra jau kraunamą telefoną pradėti intensyviai naudoti, pavyzdžiui, žaisti. Galingi ar ilgai žaidžiami žaidimai kraunant telefoną priverčia telefono bateriją kaisti dar labiau, tad vėliau ji gali veikti trumpiau arba sugesti.

4 patarimas: papildomas programėles baterijai stebėti reikėtų rinktis atsargiai

Pasikliauti įvairiomis baterijos taupymo programėlėmis nereikėtų, nes jos taps meškos paslauga – iškraus telefoną dar labiau.

Nerekomenduoju atsisiųsti įvairių energijos taupymo programėlių net ir iš oficialių parduotuvių, pavyzdžiui, „Play Store“. Dauguma jų visai nepadeda baterijos taupyti, o tik papildomai apkrauna telefoną dar keliais nereikalingais procesais. Dar daugiau – kai kurios iš jų pasirūpina ir papildomais reklamų pranešimais, kuriais uoliai jums ką nors bruks. Tačiau norint turėti telefone bent vieną vertingą baterijos „sveikatingumo“ stebėjimo programėlę, pasikliauti rekomenduoju „AccuBattery“. Ji leidžia matyti savo telefono krovimo ciklų kiekį, baterijos temperatūrą bei pataria, kaip tikslingiau naudoti telefoną, norint kuo ilgiau išsaugoti ilgai veikiančią bateriją.

5. patarimas: baterija gali tiesiog nusidėvėti

Šiandien mes labai paprastais veiksmais galime palengvinti savo išmaniojo telefono baterijos gyvenimą, tačiau anksčiau ar vėliau visos baterijos gali tiesiog nusidėvėti.

Patarimai, kaip kuo ilgiau palaikyti telefono baterijos gyvybingumą, yra paprasti, bet veiksmingi. Pavyzdžiui, telefono ekranas. Tai bene daugiausia energijos „suryjantis“ telefono komponentas, tad sumažinus jo ryškumą jūsų telefono baterija jums padėkos. Taip pat labai pravartus yra neseniai ir „iPhone“ telefonuose pradėjęs veikti „Dark Mode“. Tai – ne vien mados dalykas, kai telefono fonas tampa juodas, bet ir energiją taupantis sprendimas. Ypač, jei jūsų telefonas ekrano technologija yra „Amoled“.

Kita vertus, pastebiu, kad daug besikreipusių žmonių dėl baterijos problemų susiduria su būtent tokia situacija: kai telefone lieka apie 15 proc., įrenginys pradeda strigti ir galiausia greitai išsijungia, o, kai jau būna įjungiamas krauti, rodo vos 1 arba 2 proc. įkrovimo. Taip nutinka dėl smarkiai nusidėvėjusios baterijos, nes dėl tada tiesiog nebepakanka įtampos telefonui veikti ir jis išsijungia. Todėl, susidūrus su tokia situacija, verta pagalvoti apie baterijos keitimą, nes šios kaip nors išgelbėti ar prikelti nebepavyks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)