Butų kainos – nuo šešių iki keliasdešimt tūkstančių eurų

Skelbimų portale alio.lt vienas pigiausiai parduodamų butų Utenoje kainuoja 6,2 tūkst. eurų. Tiesa, jis gana mažas – vos 17,56 kv. metrų, be to, tai bendrabučio tipo butas. Iš nuotraukų matyti, kad reikėtų jį atnaujinti, įsigyti baldų.

Vienas pigiausių butų Utenoje

Rikiuojant skelbimus pagal populiariausius, kainos – gerokai didesnės. Pavyzdžiui, vienas populiariausių parduodamų butų kainuoja 32 tūkst. eurų. Butas dviejų kambarių, užima 43 kv. metrus, parduodamas su visais baldais. Skelbime nurodyta, kad butas senos statybos, tačiau privalumas tas, kad jis yra miesto centre.

Vienas brangiausių butų Utenoje kainuoja 86,5 tūkst. eurų. Jis išties erdvus – užima 70 kv. metrų, visiškai įrengti 3 kambariai. Skelbime rašoma, kad butas naujos statybos, tačiau metai neįvardyti.

Namų galima rasti ir itin brangių

Tarp parduodamų namų Utenoje vienas pigiausių kainuoja 12,3 tūkst. eurų. Pats namas yra labai nedidelis, užima vos 20 kv. metrų, sklypo plotas – 5,6 aro. Skelbime nurodoma, kad tai yra vasaros namelis, kuriame – vienas kambarys bei įrankių sandėliukas. Vis dėlto čia yra įrengta kanalizacija, vandentiekis, elektra. Šio objekto privalumas tas, kad vos už kilometro – ežeras.

Populiariausių objektų kainos tokios skirtingos, kad būtų sunku išvesti vidurkį. Čia – namai, kurių kainuos svyruoja tarp 14 ir net 160 tūkst. eurų.

Vienas iš populiariausių pasiūlymų yra 87 kv. metrų gyvenamojo ploto namas, parduodamas už 60 tūkst. eurų. Pirmajame aukšte – virtuvė, trys kambariai bei tualetas, antrajame taip pat įrengti trys kambariai. Po namu yra didelis rūsys bei pirtis.

Tarp brangiausių pasiūlymų puikuojasi 211 kv. metrų ploto išmanusis namas už 289 tūkst. eurų. Namui priklauso ir 12 arų sklypas.

Skelbime nurodyta, kad pirmajame namo aukšte yra komunikacinė erdvė, sujungta su virtuve bei valgomuoju, yra papildomas kambarys, tualetas ir koridorius. Pirmąjį aukštą supa erdvi terasa. Antrajame aukšte įrengti 4 atskiri miegamieji kambariai, šalia jų išdėstytos vonios kambario ir pirties zonos, įrengta jauki terasa su stiklo pertvara.

Naujų butų šiame mieste beveik nėra

Valentinas Karvelis, „Inreal“ NT brokeris, teigia, kad, vertinant 2019-uosius, Utenos NT rinkoje nuo metų pradžios aktyvumo nebuvo – rinkos pulsas išliko panašaus tempo.

Anot jo, šiame mieste senos statybos butų kainos svyruoja nuo 600 iki 800 eurų už kv. m, priklausomai nuo statybos metų, vietos, įrengimo, aukšto. Labai retais atvejais buto kaina gali kilti iki 850 eurų už kv. m.

„Naujų butų Utenoje beveik nėra, tad apibendrinti nebūtų tikslinga. Kalbant apie individualius namus, didžiausia pasiūla yra senų pastatų. Jie dažniausiai būna prastai suplanuoti, plotai – dideli. Tokių kvadratinio metro kaina – apie 400 eurų.

Naujų individualių namų kvadratinio metro kaina – apie 800 eurų. Už panašią kainą gali būti parduodami ir senesni namai, bet tokiu atveju jie turėtų būti visiškai renovuoti, modernizuota jų šildymo sistema, perplanuotas vidus. Jeigu namai geroje vietoje, nedidelio ploto (apie 90 kv. m), jų kaina gali kilti ir iki 900 eurų už kv. m“, – kainas įvardija V. Karvelis.

Pasak brokerio, butų nuomos kainos Utenoje svyruoja nuo 120 iki 300 eurų už mėnesį. 1 kambario neremontuoto buto mėnesio nuoma gali kainuoti 120–130 eurų. Gerai sutvarkyto 2–3 kambarių buto nuoma atsieis iki 300 eurų už mėnesį. Pašnekovas pastebi, kad namų nuomos Utenoje praktiškai nėra – tik pavieniai atvejai.

Aktyviausia – butų rinka

V. Karvelis tvirtina, kad šiuo metu Utenoje aktyviausias veiksmas vyksta butų rinkoje, čia – intensyvi pasiūlos kaita. Vos tik atsiranda objektas, jį iškart nuperka, vėl atsiranda – vėl nuperka.

„Paklausiausi – 1–3 kambarių butai. Sunkiausia „pagauti“ parduodamą 1 kambario butą, nes jų yra mažiau senos statybos gyvenamuosiuose namuose. 4 kambarių butų poreikis ne toks didelis. Nemaža pasiūla yra senos statybos individualių namų, bet paklausa nedidelė, net jei kaina gera. Tai turbūt vienintelis NT segmentas Utenoje, kurio pasiūla didėja, o paklausa – mažėja“, – aiškina brokeris.

Jis tikina, kad naujų daugiabučių projektų Utenoje šiuo metu neplėtojama. „Yra statytojų, dirbančių individualios veiklos principu, jie „susimeta“, pastato vieną ar du individualius gyvenamuosius namus ir parduoda. Tačiau aš to nevadinčiau „naujais projektais“, – sako V. Karvelis.

Valentinas Karvelis

Kiek reikia žmogui uždirbti, kad nusipirktų būstą?

Brokerio skaičiavimu, tam, kad įsigytų būstą Utenoje, vienas asmuo turėtų uždirbti bent 650 eurų „į rankas“. Tiek uždirbdamas galėtų nusipirkti 2 kambarių butą sename name, pasiėmęs paskolą dvidešimčiai metų.

Kalbant apie šeimą su mažu vaiku, pasak V. Karvelio, abu suaugę šeimos nariai turėtų uždirbti bent po 600 eurų „į rankas“, kad galėtų įsigyti tokį patį būstą su paskola tokiam pat laikotarpiui.

Praėjusiais metais Lietuvoje įsigaliojo paramos programa, kuri turėtų padėti jaunoms šeimoms įsigyti būstą regione. Tačiau, anot V. Karvelio, ši programa pačiame mieste turėjo minimalios įtakos, nes didžioji miesto dalis neįveikė programos metodikos filtro, kaip ir kiti didieji bei kurortiniai šalies miestai.

„Tiesa, Utenos rajone buvo jaunų šeimų, kurios pasinaudojo parama ir įsigijo būstą netoli miesto ribos. Neabejoju, kad jeigu Utenoje būtų buvusi galimybė įsigyti būstą pagal šią programą, matytume žymiai aktyvesnę būsto rinką“, – svarsto V. Karvelis.

Prieš investuojant reikia gerai įvertinti galimybes

Brokeris sako, kad Utenoje perspektyviausia NT investicija – komercinės patalpos miesto centre. Kalbant apie gyvenamąjį segmentą, prieš investuojant reikėtų pasverti visas galimybes bei rizikas.

„Viena vertus, buto nuomos kainos Utenoje gana aukštos, nors pats turtas santykinai nebrangus, ypač, jei lyginsime su sostine ar Kaunu. Investavus į butą, skirtą nuomoti, galima būtų uždirbti, jeigu pavyktų išnuomoti ilgam periodui. Tačiau brangesnių būstų ilgalaikė nuoma Utenoje yra retas atvejis, o, nuomojant trumpais periodais, po keletą mėnesių, susiduriama su papildomomis sąnaudomis arba prastovomis.

Investiciją į būstą, skirtą nuomoti, Utenoje vertinčiau skeptiškai ir dėl miesto pramonės stagnacijos. Gyvenamojo NT plėtra, potencialas investuoti ateina paskui komercinę, pramoninę plėtrą, o Utenoje to nėra jau daugelį metų. Turėdami LEZ‘ą (laisvąją ekonominę zoną – DELFI) ar verslo parką galėtume pritraukti investicijas. Tai augintų miesto patrauklumą visais atžvilgiais, taip pat – ir nekilnojamojo turto“, – pasakoja V. Karvelis.

Gyventojai aktyviai naudojasi paramos programomis

Utenos rajono savivaldybė DELFI įvardija, jog situacija, kalbant apie būsto įsigijimą, šiame mieste yra gana komplikuota, bankai labai sunkiai suteikia kreditus būstui statyti.

„Efektyvi ir naudinga yra nuo 2019 m. rajone veikianti Šeimos stiprinimo programa, numatanti savivaldybės paramą (iki 7000 Eur) jaunoms šeimoms, perkančioms ar statančioms pirmąjį būstą. Verta paminėti, jog tai yra papildoma paskata prie valstybės patvirtintų subsidijų pirmajam būstui įsigyti regionuose, tad jaunos šeimos, pasinaudojusios abiem programomis, gali tikėtis net iki 20 tūkst. eurų finansinės pagalbos įsigyjant ar statant būstą Utenos rajone. Siekiant paskatinti jaunas šeimas aktyviau naudotis Utenos rajono savivaldybės teikiama parama, artimiausiu metu žadama lengvinti Šeimos stiprinimo programos atitikties sąlygas“, – rašoma Utenos rajono savivaldybės atsiųstame komentare.

Savivaldybė taip pat skiria kompensacijas ir toms šeimoms, kurios būstą nuomojasi. Vienas asmuo šiuo metu gali gauti 30 eurų kompensacijos, o Utenos rajone – 40 eurų kompensacijos būstui nuomotis.

Jaunai šeimai, norinčiai gauti tokią kompensaciją, reikia deklaruoti savivaldybėje savo gyvenamąją vietą ir joje pragyventi ne mažiau kaip 3 mėnesius. Tokiam pačiam laikotarpiui turi deklaruoti ir šeimos, pretenduojančios į paramą pirmajam būstui įsigyti, tik šiuo atveju privalo deklaruoti ne vienas asmuo, o visa šeima. Savivaldybė atkreipia dėmesį, kad kompensacijas nuo šiol gali gauti ir „vyresnės“ šeimos – vienas iš narių, sulaukęs 40 metų.

Jeigu šeima neaugina vaikų, gali gauti iki 5 proc. lėšų savivaldybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito pirmajam būstui įsigyti ar perkamo būsto be paskolos sumos.

Šeimoms, auginančioms vieną, du, tris vaikus ar vaiką, kuriam nustatyta nuolatinė globa, gauna šiek tiek daugiau – 8, 10 ar 15 proc. savivaldybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito pirmajam būstui įsigyti ar perkamo būsto be paskolos sumos.

Utena

Kaip sako Utenos rajono savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėja Danutė Šimonėlienė, besidominčių finansinės pagalbos skyrimo tvarka ir konsultuotis ateinančių jaunų šeimų netrūksta: į skyrių jau kreipėsi per 200 šeimų. Jaunus žmones domina ir būsto nuomos kompensacijos – dėl jų skyrimo tvarkos kreipėsi jau daugiau kaip 50 šeimų.

Savivaldybė Utenoje ketina atnaujinti daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalus, kuriuose bus tvarkomi suirę vidaus keliai, pėsčiųjų takai, automobilių stovėjimo aikštelės – jas turėtų dar išplėsti ir įrengti naujų.

Planuojama atnaujinti ir išplėsti kvartalo rekreacines ir poilsio zonas bei želdinius siekiant pagerinti jų būklę ir patenkinti gyventojų poreikius, įrengti ne mažiau kaip 5,5 m privažiavimus prie daugiabučių namų užtikrinant, kad būtų patogu privažiuoti specialiosios paskirties transporto priemonėms, modernizuoti kvartalų gatvių ir automobilių stovėjimo aikštelių elektros apšvietimo tinklus, skatinti kompleksiškai atnaujinti daugiabučius namus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)