Komentaras pasirodė su Saudo Arabijos tarpininkavimu pasiekus tarptautinės bendrijos pripažįstamos Jemeno vyriausybės ir šalies pietuose veikiančių separatistų susitarimą dėl valdžios pasidalijimo. Pasak stebėtojų, tai gali sudaryti sąlygas platesniam taikos susitarimui.

„Atvirą kanalą su husiais palaikome nuo 2016-ųjų. Tęsiame šį bendravimą, kad paremtume taiką Jemene, – žurnalistams sakė minėtas Saudo Arabijos pareigūnas. – Neuždarome savo durų su husiais.“

Pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės, daugiau detalių apie derybas nepateikė, bet kalbėjo po vasarą suintensyvėjusių sukilėlių raketinių ir dronų atakų prieš Saudo Arabijos miestus, po kurių pastarosiomis savaitėmis buvo ramu.

Husių sukilėliai, kurie 2014 metais užėmė Jemeno sostinę Saną ir didelę šalies šiaurės dalį, kol kas nekomentavo šių Saudo Arabijos, nuo 2015 metų kovo vadovaujančios karinei intervencijai, pareigūno žodžių.

Su husiais taip pat derasi Vašingtonas, sakė valstybės sekretoriaus pavaduotojas Artimųjų Rytų reikalams Davidas Schenkeris, rugsėjį lankydamasis Saudo Arabijoje.

Jis nenurodė, ar amerikiečiai su sukilėliais derasi atskirai, bet analitikai mano, kad derybos tikriausiai vyksta konsultuojantis su Saudo Arabija – svarbia Vašingtono sąjungininke.

Saudo Arabijos vadovaujama koalicija į konfliktą Jemene įsikišo 2015-aisiais, husių sukilėliams priartėjus prie antrojo pagal dydį Adeno miesto ir privertus jemeniečių prezidentą Abedrabbo Mansourą Hadi pabėgti į Saudo Arabiją.

Rijadas, kaip pranešama, tikėjosi greitai nugalėti husius, bet įklimpo į karo liūną, jau atsiėjusį Saudo Arabijai milijardus dolerių ir pakenkusį jos reputacijai. Karas taip pat visiškai nusiaubė Jemeną – skurdžiausią arabų pasaulio valstybę.

Patvirtinimas apie derybas pasirodė pamažu įgyvendinant ugnies nutraukimo susitarimą sukilėlių kontroliuojamame Chudaidos mieste.

Šis svarbus vyriausybės ir husių susitarimas praėjusių metų pabaigoje buvo pasiektas Švedijoje. Jis buvo vadinamas kol kas geriausia Jemeno proga užbaigti ketverius metus trunkantį konfliktą, tačiau atrodo, kad jis pakibo ant plauko, nes abi šalys praneša apie pažeidimus.

„Jei husiai rimtai [nori] deeskaluoti [padėtį] ir sutinka sėsti prie stalo, Saudo Arabija parems jų reikalavimą ir parems visas politines partijas, kad būtų pasiektas politinis sprendimas“, – sakė minėtas Saudo Arabijos pareigūnas.

Husiai savo ruožtu pagal platesnę taikos iniciatyvą pasiūlė sustabdyti visas atakas prieš Saudo Arabiją ir vėliau pakartojo savo pasiūlymą, nors Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos aviacijos smūgiai tęsiasi.

Pasiūlymas buvo pateiktas husiams prisiėmus atsakomybę už rugsėjo 14 dienos atakas prieš du svarbius Saudo Arabijos naftos objektus, laikinai sustabdžiusias pusę karalystės naftos gavybos.

Tačiau Rijadas ir Vašingtonas dėl šių atakų kaltino Iraną, bet šis atsakomybę neigė.