Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis antradienio vakarą patvirtino, kad vyksta N. Venckienės ekstradicija į Lietuvą, tačiau nekomentavo, kada tiksliai ji bus pargabenta. Kad ji jau sugrąžinta buvo paskelbta trečiadienį prokuratūroje surengtoje vėlyvoje spaudos konferencijoje.

Lietuvos prokurorai siekė N. Venckienės grąžinimo, kad jai galėtų būti pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo, tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, piktnaudžiavimo vaiko atstovo teisėmis ir kitų nusikaltimų, tačiau dabar jau aišku, kad ikiteisminis tyrimas, kaip pranešė buvusios parlamentarės advokatė, nutrauktas dėl 30 nusikalstamų veikų. Kaltinimai N. Venckienei pateikti dėl keturių nusikaltimų. Pati N. Venckienė tvirtina, kad šie kaltinimai yra politiškai motyvuoti.

N. Venckienė iš Lietuvos dingo 2013 metais, maždaug tuo metu, kai Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę. Buvusi teisėja ir parlamentarė Čikagoje suimta 2018 metų vasarį.

Kas lauks Venckienės

D. Sinkevičius DELFI laidoje papasakojo, kas gali laukti N. Venckienės Lietuvoje.

„Jeigu ją nuteistų pagal tuos įtarimus, kurie, akivaizdu, pavirs kaltinimais, jai negresia niekas, nes ji Amerikoje yra išbuvusi jau apie dvejus metus. Už tokius nusikaltimus, kurie jai yra inkriminuojami, Lietuvoje apskritai niekas nesodina. Net jeigu ją pripažintų kalta pagal visus tuos Baudžiamojo kodekso straipsnius, jeigu ji būtų nesislapsčiusi, ji net nebūtų suimta. O dabar vienintelis dalykas, ką galės padaryti mūsų teisėsauga, tai skirti tą bausmę, kiek ji yra atsėdėjusi. Čia toks prognozuojamas variantas. Dar kartą pakartosiu, kad už tokius nusikaltimus Lietuvoje apskritai niekas nesodina.

Arnas Mazėtis, Dainius Sinkevičius

Dabar teismas turės nuspręsti, ką toliau su ja daryti. Pareigūnai gali prašyti ilgesnio suėmimo termino, bet teismas daugiausia gali skirti kelias dienas ar savaitę atlikti būtiniausiems veiksmams“, – DELFI kalbėjo D. Sinkevičius.

Apie ekstradiciją – jokių detalių

Žurnalistas taip pat papasakojo, kad net jeigu bus įrodyta ta kaltė, jai nebus skirta ilgesnė laisvės atėmimo bausmė, net nebus skirta jokia kita bausmė.

„Jeigu ją parvežus į Lietuvą paleistų į laisvę, tai akivaizdu, kad bus ir rašytinis pasižadėjimas, kad ji niekur neišvyks. Gali būti skirtas namų areštas, bet kadangi tie visi tyrimai truko daug metų, medžiaga buvo rinkta taip pat daugybę metų, tai vieno žmogaus parvežimas nepridės kažkokių papildomų detalių. Turėtų būti taip, kad greitai ta byla turėtų atsidurti teisme, bet realios bausmės negali skirti. Pirmą kartą teisiamam asmeniui, o ji yra teisiama pirmą kartą, visų pirma, dar reikia tuos kaltinimus įrodyti. Žinant ankstesnius procesus, turėtų būti didžiulis pasipriešinimas, bandymas neigti kaltę, ieškoti kitų kaltų asmenų. Net jeigu bus įrodyta ta kaltė, ji nesės ilgiau, net nebus skirta jokia kita bausmė“, – kalbėjo DELFI žurnalistas.

Arnas Mazėtis, Dainius Sinkevičius

Lietuvos teisėsauga gali pareikšti daugiau įtarimų, tačiau tik gavę Amerikos sutikimą dėl leidimo patraukti ją baudžiamojon atsakomybėn“, – taip pat pridūrė D. Sinkevičius.

Pasiteiravus apie ekstradiciją, žurnalistas tikino, kad teisėsauga negali atskleisti jokių detalių.

„Variantų yra įvairiausių. Teisėsauga šių variantų neatskleidžia, nes tokia yra jų taktikos dalis. (…) Pareigūnai tokiose situacijose dažniausiai viską praneša po 3-4 dienų, kai viskas jau būna pasibaigę, nes jiems patiems yra daug ramiau ir patogiau susitvarkyti visus būtinuosius procesinius veiksmus“, – kalbėjo D.Sinkevičius.

Sūnus pasidalijo žinute

Lietuvos prokurorai siekė N. Venckienės grąžinimo, kad jai galėtų būti pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo, tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, piktnaudžiavimo vaiko atstovo teisėmis ir kitų nusikaltimų.

Pati N. Venckienė tvirtina, kad šie kaltinimai yra politiškai motyvuoti.

Antradienį jos sūnus Karolis Venckus feisbuke pasidalino motinos elektroniniu laišku, kur teigiama, kad „jie mane paima šiandien, dabar“.

„Pasakė, kad pasiimčiau viską, ką turiu“, – teigiama laiške.

K. Venckus BNS teigė, kad jo motina dar yra Čikagos kalėjime. Jis sakė su N. Venckiene paskutinį kartą telefonu kalbėjęs pirmadienį.

Kalėjimas, kuriame įkalinta Neringa Venckienė

„Nuotaikos normalios, ji pasiruošusi visam tam, kas laukia Lietuvoje“, – kalbėjo K. Venckus.

Buvusios teisėjos ir parlamentarės advokatas Michaelas Monico antradienio vakarą teigė neturintis tikslių duomenų apie N. Venckienės ekstradiciją, tačiau pavadino šį procesą gėda.

„Man apmaudu tai girdėti, jeigu tai tiesa. Tai gėda, jeigu tai tiesa. Ji neturi būti pargabenama, (...) jos sūnus yra čia, ji nepadarė nieko neteisėto ir ji pargabenama dėl visiškai politinių priežasčių“, – BNS teigė N. Venckienės gynėjas.

Parskraidinta į Varšuvą

DELFI primena, kad policijos atstovas spaudai Ramūnas Matonis BNS sakė, kad iš Čikagos įtariamąją skraidinęs lėktuvas trečiadienį apie 14.00 val. (15.00 val. Lietuvos laiku) nusileido Varšuvos oro uoste. Iš ten ji išvežta Lietuvos policijos automobiliu.

N. Venckienė Lietuvos sieną kirto apie 20 val., o dar po maždaug dviejų valandų buvo atgabenta į Kauno tardymo izoliatorių.

Trečiadienio vakarą prokuroras T. Krušna žurnalistams sakė, kad N. Venckienė sulaikyta 48 valandoms, per šį laiką bus sprendžiama dėl suėmimo. Jis tvirtino, kad, jo nuomone, byla greitai turėtų pasiekti teismą.

„Jei nebus trikdžių, – teigė prokuroras. – Bet kas siejasi su prokuratūros būtinais atlikti veiksmais, jie yra padaryti.“

Prokuroras taip pat dėkojo JAV kolegoms už pagalbą ir sėkmingai atliktą darbą.

N. Venckienės gabenimas į Lietuvą buvo itin slaptas, tačiau prokuroras teigė, kad ne slaptesnis nei ankstesni konvojavimai.

Tenkindama Lietuvos prašymą perduoti N. Venckienę, JAV nurodė, kad vadovaujantis šios šalies įstatymais ji Lietuvoje gali būti teisiama dėl keturių nusikalstamų veikų: dėl trukdymo teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai (LR Baudžiamojo kodekso (BK) 231 str. 1 d.), dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo (LR BK 245 str.), dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymus sveikatos sutrikdymo (LR BK 140 str. 1 d.), dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui (LR BK 286 str.).

Vaizdo įraše – trečiadienį vėlų vakare surengta Prokuratūros spaudos konferencija:

Žinoma, kad šiuo metu Kauno tardymo izoliatoriuje laikoma N. Venckienė į Kauno apylinkės teismą bus atvesdinta apie 14 val., tačiau ar žurnalistai į teismą bus įleisti, neaišku iki šiol.