„Šalis, kuri pirmoji nuraškys dirbtinio intelekto vaisius, įgis lemiamą pranašumą kovos lauke daugeliui ateinančių metų. Mes privalome prieiti prie to pirmieji“, – sakė M. Esperis, kalbėdamas per Vašingtone surengtą konferenciją dirbtinio intelekto klausimais.

Pentagono vadovas pažymėjo, kad Kinija ir Rusija šiuo metu aktyviai didina dirbtinio intelekto karinio pritaikymo potencialą.

„Kinija mano, kad gali peršokti per mūsų esamą technologiją ir pereiti tiesiai prie kitos kartos... Pavyzdžiui, be įprastų sistemų kūrimo, Pekinas investuoja į nebrangius tolimojo veikimo nuotolio autonomiškus ir bepiločius povandeninius laivus, kurie, jo nuomone, gali būti ekonomiška, veiksminga atsvara Amerikos karinio jūrų laivyno galybei“, – sakė M. Esperis.

Pasak jo, kol JAV kalba, „Kinijos vyriausybė jau eksportuoja į Artimuosius Rytus kai kuriuos iš pačių moderniausių karinių bepiločių skraidymo aparatų“.

Gynybos sekretorius pažymėjo, kad Kinija yra pagrindinė grėsmė ne tik Amerikai, bet ir jos sąjungininkėms bei privačioms kompanijoms.

„Bendradarbiavimas su Pekinu turi pasekmių ne tik demokratijai ir žmogaus teisėms, bet ir mūsų santykių su partnerėmis užsienyje tvirtumui... Jeigu mūsų sąjungininkės ir partnerės, pavyzdžiui, atsigręš į kiniškas 5G platformas, tai sukurs rimtų grėsmių mūsų komunikacijos ir žvalgybos galimybėms“, – pabrėžė jis.

Kalbėdamas apie Rusiją M. Esperis sakė, kad Maskva naudojo „naujausias technologijas prieš demokratines valstybes ir laisvos bei atviros visuomenės idealus“.

„Taip pat neturėtume abejoti jų galimybėmis mūšio lauke, – pažymėjo jis. – Tikimės, kad Rusija naudos vis sudėtingesnes dirbtinio intelekto sistemas esamose ir būsimose karo veiksmų zonose.“

Pasak M. Esperio, „kai kurie privačiojo sektoriaus atstovai reiškė nerimą dėl darbo su JAV kariškiais dirbtinio intelekto“ srityje.

„Skirtingai nuo kai kurių pasaulio dalių, amerikiečių korporacijos turi pasirinkimą“, – sakė jis.

„Leiskite pasakyti aiškiai: nekyla klausimo, ar kariškiai visame pasaulyje naudos dirbtinį intelektą – jis bus [naudojamas]. Tikrasis klausimas – ar leisime autoritariškoms vyriausybėms dominuoti šioje srityje ir, atitinkamai, mūšio lauke; ar pramonė, JAV ginkluotosios pajėgos ir mūsų partneriai gali dirbti drauge, kad pirmautų pasaulyje dirbtinio intelekto atsakingų tyrimų ir taikymo srityje“, – pabrėžė JAV gynybos sekretorius.