Tai naujausias politinio smurto proveržis šiame tarptautiniame finansų centre, krečiamame demokratijos aktyvistų protestų.

Internete paskelbtame vaizdo įraše užfiksuotas trečiadienį ryte įvykusio užpuolimo momentas.

Įraše matyti, kaip gėlių puokšte nešinas vyras prieina prie Juniuso Ho, kartu su grupe partiečių vykdžiusio agitaciją savo rinkimų apygardoje Tunmene, esančiame netoli sienos su Kinija. Įteikęs puokštę vyras paprašė politiko leidimo kartu nusifotografuoti. Šiam sutikus, vyras iš krepšio išsitraukė peilį ir smogė juo politikui į krūtinę.

Pats Juniusas Ho ir jo padėjėjai greitai parbloškė ant žemės užpuoliką, Kantono dialektu šaukusį: „Juniusai Ho, tu padugnė!“

Policija informavo, kad per incidentą nukentėjo trys žmonės, tarp jų pats užpuolikas.

Vienas policijos šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad Juniusui Ho buvo sužeista kairė krūtinės pusė.

Užpuolikas buvo sulaikytas.

57 metų politikas pats įlipo į greitosios pagalbos automobilį.

Kontroversiška figūra

Juniusas Ho kartu su Honkongo lydere Carrie Lam ir miesto policijos vadovu Stephenu Lo yra vienas iš demokratijos aktyvistų labiausiai pliekiamų isteblišmento atstovų.

Jis seniai yra vienas uoliausių Pekino politikos šalininkų šiame mieste.

Juniusas Ho liūdnai pagarsėjo liepos 21 dieną, kai buvo nufilmuotas Juen Longo mieste spaudžiantis rankas grupei vyrų, kurie lazdomis ir kartimis talžė protestuotojus. Po to smurto proveržio į ligonines buvo paguldyti 40 žmonių.

Politikas savo kalbose nekart reiškė paramą Honkongo policijai ir pasitelkęs jam būdingą kurstytojišką retorika smerkė protestuotojus, atkartodamas oficialią Pekino poziciją.

Praėjusį mėnesį Juniusas Ho apkaltino iškilią opozicijos įstatymų leidėją, kad ji „valgo užsienietiška dešrelę“. Šios politikės sutuoktinis yra britų žurnalistas.

Po smurto proveržio Juen Longe protestuotojai nusiaubė Juniuso Ho biurą, be to, buvo išniekinti jo tėvų kapai.

Honkongą jau neveik penkis mėnesius krečia didžiulio masto protestai, per kuriuos vis dažniau prasiveržia smurtas. Protestuotojai reikalauja didesnių demokratinių laisvių ir policijos atskaitomybės.

Pekinas ir miesto vadovybė laikosi griežtos pozicijos protestuotojų atžvilgiu ir atsisako padaryti kokių nors nuolaidų.