Kad suprastų dukra

„Tam tikra prasme, viena iš priežasčių, kodėl aš parašiau šią knygą, buvo ta, kad rašymo valandomis, kai įsivaizdavau, kad kalbu su dukra apie ekonomiką, jaučiausi, kad esu šalia jos“, – pranešime žiniasklaidai sako Y. Varoufakis.

Ksenija gimė ir užaugo Australijoje, nors Y. Varoufakis gyveno Graikijoje. To priežastis – skyrybos. „Mano dukra atėjo į gyvenimą dėl iširusios santuokos. Mano buvusi žmona ir aš sugebėjome padaryti tai, ką pats smerkiu kituose žmonėse – susilaukėme vaiko, pačiame skyrybų įkarštyje. Prasta idėja... Bet viskas susiklostė nuostabiai“, – kalba jis.

Kol dukra augo kitoje pasaulio pusėje, graikų politikas skaitydavo jai pasakas prieš miegą per „Skype“. Jos lovelėje instaliavo ekraną ir taip jie vienas kitą matydavo. Ksenija Sidnėjuje užmerkdavo akis nakčiai, o tėtis Atėnuose išskubėdavo į darbą gelbėti skęstančios Graikijos ekonomikos.

Ksenijai paaugus ir pradėjus domėtis tėčio veikla, Y. Varoufakiui teko suprantamai paaiškinti, kas ta ekonomika. „Mano dukra – tikra knygų žiurkė, labai protinga. Kartą per „Skype“ manęs paklausė, „kodėl pasaulyje tiek daug nelygybės, tėveli? Negi žmonija tokia kvaila?“ Taip man gimė mintis parašyti šią knygą“, – įkvėpimu dalinasi Y. Varoufakis. „Knygoje stengiausi nebūti negatyvus. Dukrai atskleidžiu tai, kas su kapitalizmu yra nuostabu ir kas yra negerai. Abi puses. Nes juk nenori ant vaiko užmesti nevilties lavinos“, – priduria jis.

Išardyti ekspertų monopolį

„Pokalbis su dukra apie ekonomiką“ – tai provokuojanti ir kritiška pasaulio ekonomikos analizė. Pasitelkęs senovės mitus, šiuolaikinės kultūros simbolius iš filmų ir literatūros bei savo šeimos istorijas Y. Varoufakis suprantamai paaiškina, kaip veikia ekonomika, kaip ji vystėsi ir kodėl būtent šitaip. Autorius griauna vieną mitą apie po kito. Tai ekonomikos pagrindai ir kritinė kapitalizmo istorija išdėstyta kitaip nei esame pripratę skaityti vadovėliuose.

Y. Varoufakis tiki, kad ekonomikos supratimas – sėkmingai veikiančios demokratijos pagrindas. Visgi, akademinė ekonomikos sritis pilna žargono, suprantamo tik šios srities specialistams. Aiškinimuose dažnai naudojami sunkiai suvokiami pavyzdžiai, todėl pagrindinės ir svarbiausios ekonominės idėjos tampa nesuprantamos, o tuo pačiu ir neįdomios, paprastiems žmonėms, kurie su ekonomika neturi nieko bendro.

Toks, galimai sąmoningas, specialistų elgesys jiems padeda skambiomis frazėmis patraukti mūsų dėmesį, tačiau ne tiek, kad pabandytumėme pasigilinti ir suprasti apie ką kalbama. Būtent todėl, rašydamas šią knygą, autorius profesionaliai bei paprastai supažindina su aktualiausiomis ekonominėmis temomis, svarbiausiomis teorijomis ir dažniausiai vartojamais terminais, visą tai įvilkdamas į ekonomikos vystymosi istoriją bei papildydamas nesunkiai suprantamais praktiniais pavyzdžiais.

„Y. Varoufakis kviečia suabejoti ekspertais – svarbiausiu ekonomikos bastionu. Ši knyga – galingas demokratijos įrankis, pasirodęs pačiu tinkamiausiu laiku,“ – apie „Pokalbį su dukra apie ekonomiką“ atsiliepia Naomi Klein, knygų „Tai viską keičia“ ir „Šoko doktrina“ autorė, žurnalistė ir aktyvistė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)