Skelbiama, kad aštuoni vaikai išgyveno, penki iš jų buvo pašauti. Šiuo metu nukentėjusieji gydomi Tusono miesto ligoninėje.

Kai nusikaltėliai nušovė jo motiną ir du brolius, trylikmetis Devinas Langfordas sugebėjo paslėpti savo šešis brolius ir seseris netoliese esančiuose krūmuose ir apdengė juos šakomis.

Tuomet paauglys nuėjo net 22 kilometrus ieškodamas pagalbos. Jo devynerių metų sesutė McKenzie susižeidė ranką, ji keturias valandas ėjo tamsoje, kol galiausiai rado žmonių, suteikusių jai pagalbą.

Ataką išgyvenusieji buvo nuskraidinti į Arizoną. Aštuonmetis Cody pašautas į žandikaulį ir koją. Keturiolikmetei Kylie buvo sužalota pėda, keturmetis Xanderis pašautas į nugarą, o vos devynių mėnesių Brixtonas – į krūtinę.

Didžiausias stebuklas buvo 7 mėnesių Faith Langford. Jos motina, 29 metų Christina Langford Johnson, spėjo mažylę paslėpti ant galinės automobilio sėdynės, ji rasta praėjus 11 valandų nuo žudynių.

Jos mama iš automobilio išlipo į viršų iškėlusi rankas, tikėdama sustabdyti nusikaltėlių ugnį. Nepaisant to, liudininkai sako, kad moteris buvo šaltakraujiškai nužudyta.

Skelbiama, kad visos aukos – nuo Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios atsiskyrusios bendruomenės, prieš daug dešimtmečių įsikūrusios Sonoros kalnuose, Meksikoje, nariai. Prieš dešimt metų kartelio nusikaltėliai jau nužudė vieną bendruomenės narį.

Šaltinis „CBS News“ teigia, kad viena iš teorijų – bendruomenės žmonės taikiniais pasirinkti ne atsitiktinai. Tokį scenarijų patvirtino ir ilga apsiausties trukmė bei didelė operacijos teritorija.
Kitas scenarijus, anot tyrėjų, leidžia daryti išvadą, kad gausi šeima tiesiog atsidūrė dviejų priešiškai nusiteikusių Meksikos narkotikų kartelių konflikto epicentre. Meksikos valdžia pakomentavo būtent pastarąją įvykių versiją.

Šeimos nariai patvirtino, kad sudegusiame visureigyje buvo aptikti 30 metų Marios Rhonitos Miller, jos aštuonių mėnesių dvynių Tituso ir Tianos, dvylikamečio sūnaus Howardo jaunesniojo ir dešimtmetės Krystal palaikai.

Skelbiama, kad automobilis buvo priverstas sustoti dėl nuleistos padangos, o tada buvo suvarpytas kulkų, kol galiausiai sprogo ir užsidegė.

Vos už 16 kilometrų taikiniais tapo dar du automobiliai, važiavę paskui M. Rh. Miller visureigį. Tada nusikaltėliai nužudė 43 metų Dawną Langford ir du jos vaikus – dvejų ir vienuolikos metų.

Nužudytųjų giminaičiams, gyvenantiems keliose valstijose, sunku suvokti, kas nutiko.

„Tai, kaip žiauriai ir šaltakraujiškai jie buvo nužudyti... tiesiog nesuvokiama... Viešpatie, kodėl? Neturiu žodžių“, – sako vienas šeimos narys Lafe‘as Langfordas.

Pastarąjį mėnesį Meksiką sukrėtė ne vienas žiaurus nusikaltimas. Narkotikų gaujos neseniai per apgultį nužudė keturiolika policijos pareigūnų.

D. Trumpas ragina Meksiką skelbti karą narkotikų karteliams


JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pasiūlė Meksikai pagalbą „kariaujant“ su narkotikų karteliais, kaip manoma, iš pasalų užpuolusiais amerikiečių mormonų bendruomenės grupę šiaurinėje Meksikos dalyje ir nužudžiusiais tris moteris ir šešis vaikus.

Ginkluoti asmenys užpuolė LeBaronų šeimos, didelio mormonų klano, emigravusio į Meksiką XIX amžiaus pabaigoje, narius, pirmadienį keliavusius vienu kaimo keliu Rančo de la Moroje – teritorijoje tarp Čihuahua ir Sonoros valstijų esančiame pasienio rajone, liūdnai pagarsėjusiame dėl jame veikiančių prekeivių narkotikais ir kitokių banditų.

Meksikiečių pareigūnai nurodė, kad per užpuolimą buvo sužaloti šeši vaikai. Per incidentą trys šeimos automobiliai buvo apšaudyti ir smarkiai apdegė, matyti iš nuotraukų, kurias socialiniuose tinkluose paskelbė žuvusiųjų artimieji.

„Jeigu Meksikai reikės arba ji paprašys pagalbos susitvarkyti su tais pabaisomis, Jungtinės Valstijos yra pasiruošusios, nori ir gali prisidėti bei greitai ir efektyviai atlikti šį darbą“, – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

Pasak D. Trumpo, Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras kovą su narkotikų karteliais laiko vienu pagrindinių valdžios prioritetų, „bet karteliai tapo tokie dideli ir galingi, kad kartais reikia armijos, kad nugalėtum armiją!“

„Atėjo laikas Meksikai, padedant Jungtinėms Valstijoms, kariauti su narkotikų karteliais ir nušluoti juos nuo žemės paviršiaus. Mes tik laukiame jūsų puikaus naujojo prezidento kvietimo!“ – parašė JAV vadovas.

Meksikos prezidentas savo ruožtu pareiškė, kad pasitars su D. Trumpu dėl bendradarbiavimo atsakant į išpuolį ir priims „visokeriopą bendradarbiavimą“.

Tačiau kairiojo sparno pažiūrų politikas, žadėjęs užbaigti Meksikos narkotikų kartelių kovas, pabrėžė, kad nesiekia naujo karo.

„Nesutariame [su D. Trumpu] dėl to. Gerbiame tuos, kurie taip mano, bet tai prieštarauja mūsų įsitikinimams. Karas yra blogiausias galimas dalykas“, – sakė A. M. Lopezas Obradoras per spaudos konferenciją.

„Karas yra iracionalumo sinonimas“, – pridūrė jis.

„Žudynės“


Priblokšti ir pasipiktinę dėl nelaimės LeBaronų šeimos nariai socialiniuose tinkluose ragino žmones melstis ir pasmerkti pasienio regiono didžiąją dalį apėmusį nebaudžiamą smurtą.

Aukas „iš pasalų užpuolė Meksikos karteliai; [jos buvo] apšaudytos, padegtos ir šaltakraujiškai nužudytos. Tai buvo nekalti civiliai“, sakė vienas nužudytųjų giminaitis.

„Tai buvo tikros žudynės“, – radijui „Formula Radio“ sakė Julianas Lebaronas, rajono nusikalstamų grupuočių veiksmus pasmerkęs aktyvistas.

Pasak jo, trys moterys su savo vaikais važiavo į oro uostą, jų automobiliai buvo užpulti.

Mažiausiai penkiems vaikams, iš kurių vienas buvo pašautas, pavyko pabėgti ir pėsčiomis sugrįžti namo, pridūrė aktyvistas.

Meksikos saugumo ministras Alfonso Durazo sakė, kad į šeimą galėjo būti nusitaikyta per klaidą arba ji galėjo atsidurti narkotikų kartelių karų dėl teritorijų kryžminės ugnies vietoje.

Smurto paveiktą bendruomenę sudaro mormonų palikuoniai, kurie XIX amžiuje pabėgo iš JAV: ten buvo persekiojami dėl savo tradicijų, įskaitant poligamijos praktiką.

Daugelis Meksikos mormonų turi dvigubą Meksikos ir Jungtinių Valstijų pilietybę.

Tai ne pirmas kartas, kai į LeBaronų šeimą nusitaiko užpuolikai. J. LeBarono brolis Benjaminas, kovos su nusikaltimais aktyvistų grupės „SOS Chihuahua“ įkūrėjas, buvo nužudytas 2009 metais. Jis vadovavo protestams dėl jo 16-mečio brolio pagrobimo.

B. LeBaronas buvo nužudytas mormonams atsisakius mokėti išpirką už pagrobtąjį. Jaunuolis galiausiai buvo paleistas.

Komplikuota siena


Regioną palei 3 145 km JAV ir Meksikos sieną kamuoja smurtiniai nusikaltimai.

D. Trumpas siekia, kad JAV pasienyje su Meksika iškiltų reali siena – tai buvo vienas iš svarbiausių jo kampanijos pažadų. Jis reguliariai primena Meksikui intensyviau kovoti su narkotikų kontrabanda ir nelegalia migracija JAV ir Meksikos pasienyje.

A. M. Lopezas Obradoras paprastai atsako, kad JAV savo ruožtu turi labiau stengtis kovoti su šaunamųjų ginklų kontrabanda, kasmet atnešančia JAV ginklų industrijai apie 127 mln. dolerių pelno.

Nuo 2006 metų, kai vyriausybė nepaisydama kritikos kovai su narkotikų prekyba mobilizavo kariuomenę, Meksikoje buvo užregistruota daugiau nei 250 tūkst. žmogžudysčių.

Daugelis ekspertų „karą su narkotikais“ laiko smurto užburto rato priežastimi, nes suskaidyti karteliai kovoja vieni su kitais, taip pat – su kariuomene.

A. M. Lopezui Obradorui, į valdžią atėjusiam 2018-ųjų gruodį, sunkiai sekasi kovoti su smurtu šalyje. Šiemet Meksikoje užfiksuotas naujas nužudymų rekordas – iki šiol gyvybių neteko 25 890 žmonių.