Premjeras Krišjanis Karinis iš liberaliojo aljanso „Naujoji vienybė“ sakė, jog koalicijos partneriai pirmadienį sutiko, kad medicinos darbuotojų atlyginimams kelti būtų galima skirti iš viso 60 mln. eurų iš 2020 metų biudžeto.

Tam nereikės jokių mokesčių pakeitimų – vietoje jų bus persvarstyti ministerijų išlaidų projektai, pridūrė K. Karinis.

Sveikatos apsaugos ministrė Ilzė Vinkelė iš susivienijimo „Už plėtrą/Už!“ taip pat sakė, jog koalicija sutiko kitais metais atidėti papildomus 60 mln. eurų, kad būtų galima 10 proc. padidinti minimalius atlyginimus sveikatos apsaugos sektoriuje.

Iš pradžių vyriausybė planavo skirti 120 mln. eurų medikų algoms kitais metais maždaug 20 proc. padidinti.

Kaip paaiškino finansų ministras Janis Reiras iš „Naujosios vienybės“, Finansų ministerija bendradarbiauja su kitomis ministerijomis, kurios persvarsto savo biudžetus, kad medikų algoms būtų galima skirti papildomus 18 mln. eurų.

Vyriausybė planuoja dalį šių papildomų lėšų paimti iš Užsienio reikalų ministerijos biudžeto. Tai būtų pinigai, už kuriuos norėta atidaryti ambasadą Australijoje, todėl planas reiškia, kad šios ambasados atidarymas bus atidėtas neribotam laikui.

Be to, valstybinių kompanijų bus paprašyta persvarstyti savo dividendų dydį, sakė J. Reiras.

„Tikiuosi, jog mūsų kompromisinis pasiūlymas nebus ignoruojamas, o mes, politikai, išmoksime pamoką, kad įvairūs skaičiai, išdėstyti įstatymuose ir taisyklėse, turi būti paremti konkrečiais finansavimo šaltiniais“, – sakė I. Vinkelė.

Lapkričio 7 dieną prie Saeimos bus surengtas protestas, medicinos darbuotojų profesinėms sąjungoms akcentuojant, kad 42 mln. eurų, numatyti 2020 metų biudžete medikų algoms kelti, yra nepalyginami su pradiniu vyriausybės pažadu tam skirti 120 mln. eurų.