Nepasisavinamos maisto medžiagos

Kaip teigia gydytoja dietologė, nesubalansuota mityba atima ne tik fizines jėgas, bet ir tiesiogiai veikia mūsų nuotaiką: gali sukelti silpnumą, blogą nuotaiką, mieguistumą, energijos stoką, todėl svarbu gauti kuo įvairesnio maisto.

„Kadangi vitamino D su maistu pakankamai gauti negalime, šaltuoju sezonu reiktų jo vartoti papildomai. Vitamino B12 dažniausiai trūksta veganams ar besimaitinantiems tik augaliniu maistu“, – sako gydytoja įspėdama, kad pastarojo trūkumas ilgainiui taip pat gali sukelti depresiją.

Specialistė atkreipia dėmesį į geležies, cinko, folio rūgšties įtaką psichinei pusiausvyrai. Mat jų trūkumas kelia silpnumą, mieguistumą.
„Folio rūgštį B9 būtų verta skirti pacientams kartu su antidepresantais, kad sustiprintų pastarųjų poveikį. Omega 3 riebalų rūgštys ypač svarbios smegenų veiklai, todėl jų trūkumas daro stiprią įtaką depresijos atsiradimui“, – pažymi A. Jauniškytė-Ingelevičienė.

Svarbu valgymo malonumas

Specialistė atkreipia dėmesį į valgymo malonumo svarbą. Ir kas drįstų paprieštarauti, kad maistas – ne vienas svarbiausių smagumų gyvenime? Anot A. Jauniškytės-Ingelevičienės, ilgai valgomas neskanaus maistas sukelia nerimo ir depresijos simptomus.

Be to, anot jos, moksliškai įrodyta, kad valgant be malonumo organizmas nepasisavina net iki 40 proc. maistinių medžiagų, o geležies pasisavinimas sumažėja net iki 70 proc.

„Tas pats galioja ne tik maitinantis neskaniu maistu, bet ir skubant ar valgant be nuotaikos, susierzinus. Ilgainiui susidaro užburtas ratas: dėl maistinių medžiagų stokos atsiranda nerimas ir depresija, kurie taip pat trukdo normaliai pavalgyti bei kompensuoti maistinių medžiagų trūkumą“, – aiškina intuityvaus valgymo specialistė ir priduria, jog naktimis varstomo šaldytuvo durelės gali būti nerimo požymis.

Mitybai įtakos turi ir užsitęsęs stresas, sukeliantis organizmo disreguliaciją, kai žmogus gali išbūti pusdienį nieko nevalgęs ir nejausti alkio arba valgydamas nepasisotina.

Šokoladas pakelia nuotaiką

Jei liūdesį ar apatiją gali sukelti neskanus maistas, pasak dietologės, mokslo įrodyta, kad šokokas pakelia nuotaiką, padeda įveikti depresijos simptomus. Žinoma, vien juo depresijos nuvyti nepavyks, tačiau slogiai nuotaikai praskaidrinti šis skanėstas gali būti puiki priemonė.

Mokslininkai nustatė, kad šokolado įtaką nuotaikai lemia kakavos pupelėse esantys bioflavanoidai, o poveikį dar pastiprina migdolų riešutai – dar vienas puikus antidepresantas.